Syv tips til boligjakten

Gå til hovedinnhold

Syv tips til boligjakten

Her får du nyttige tips til hvordan du som førstegangskjøper bør gå frem for å skaffe deg egen bolig, eller hva du bør tenke på når du skal kjøpe deg en ny.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Når du skal kjøpe bolig, særlig for første gang, er det mye å tenke på.

Tipsene er mange, og det er lett å gå seg bort i råd fra venner og kjente, selger, eiendomsmeglere, økonomer, aviser og banker.

Huseierne gir deg sjekklisten med de beste nøytrale tipsene til boligjakten.

1. Finn ut hva du vil ha

Ha en klar prioriteringsliste. Man kan ikke få alt man ønsker seg, men noe bør man kunne sjekke av listen. Det viktigste å finne ut av er beliggenhet. Er det marka eller kafelivet som gjelder, by eller bygd? Hvilket område og miljø er viktig for deg, hvor trives du? Deretter kan det være greit å sjekke ut heis, kollektivtransport, parkeringsplass, eventuell skolevei, barnehage osv. Så finner man fort ut hvilken størrelse, hvor mange soverom og hvilken standard man får for pengene innenfor denne rammen.

Les mer her om hvor mye egenkapital du må ha ved kjøp av bolig 

2. Ha finansieringen på plass

Husk å snakke med banken før du legger inn bud. Det er greit å ha ordnet finansieringsbevis slik at du kan hive deg rundt hvis drømmeboligen dukker opp. I boliglånsforskriften har Finansdepartementet slått fast at du ikke kan låne mer enn 85 prosent av boligens verdi, noe som betyr at du må ha 15 prosent egenkapital. En annen viktig regel er at du ikke får låne mer enn fem ganger brutto inntekt. Boliglånsforskriften sier også at du skal tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng, så dette må banken også regne inn. Alt dette gir en god pekepinn på hvor mye du kan forvente deg å kjøpe for, så regn gjerne litt på det før du møter opp i banken slik at du viser god innsikt i egen økonomi og betjeningsevne.

Her får du en fersk oversikt over de beste boliglånene i februar 2019

3. Les dokumentene i forkant

Pass opp for formuleringer som viser til at felleskostnadene kan øke grunnet vedlikehold, og tenk nøye igjennom hva du selv kan klare av oppussingskostnader. Hvis badet og kjøkkenet må pusses opp, så kan det fort krype opp mot en halv million kroner i ekstra utgifter i tillegg til kjøpesum og omkostninger. Pass også på at det ikke er fuktproblematikk og andre ting som gjør at kjøpet kan være risikabelt. Les takst, salgsoppgave og egenerklæring fra selger nøye. Har fagfolk gjort arbeid på boligen, finnes det kvitteringer og garantier, og følger det med noen rettigheter eller plikter til eiendommen?

Visste du at boligen ikke kan selges "som den er" lenger? Les mer om det nye regelverket her

4. Bruk visningstiden godt

De fleste bruker rundt 30 minutter på visning før de legger inn bud. Husk at bolig mest sannsynlig er det dyreste du noensinne skal kjøpe, så bruk tiden godt. Vær godt forberedt når du går på visninger. Forbered spørsmål og snakk med megleren om ting du lurer på underveis. Les papirene en gang til når du kommer hjem fra visning, og gå for all del på visning nummer to. Da ser man gjerne noen ting med nye øyne, på godt og vondt. Ironisk nok bruker mange lengre tid i prøverommet for å bestemme seg enn de bruker på visning! Det er snakk om millioner, så undersøk heller to ganger ekstra så du slipper overraskelser i etterkant.

Boligens A-B-C på 1-2-3

5. Fokuser på de viktige tingene

Prøv å se forbi duftlys, grønne planter, appelsiner på benken og trendy postere. Ikke la deg lure av profesjonell styling og retusjerte bilder i prospektet. Tenk planløsning, får du plass til det du ønsker i de ulike rommene? Er lys- og solforholdene gode? Hva med det elektriske anlegget, og ikke minst rørsystemet?  Se etter lekkasjer, skjolder og bruk nesa. Sjekk også om det trekker fra vinduer, og ved kjøp av enebolig og rekkehus kan det også være greit å sjekke tak, kledning og drenering. Ved kjøp av leilighet bør du høre om sameiet eller borettslaget har planer om utbedring av tak, oppussing av fasade, bygging av balkonger osv. som kan gi en betydelig økning i felleskostnadene.

Nå er det slutt på pyntede boligannonser!

6. Legg en plan for budrunden

Alle som har vært i noen budrunder vet hvor enkelt det er å la seg rive med. Derfor er det viktig å sette noen regler før man kjører i gang. Sett alltid en maksgrense for hvor langt du er villig til å gå i budrunden, og hold deg til den. Ikke fortell megleren hvor mye du har å gå på, ingen andre enn deg trenger å vite ditt makstak. Sørg for at budene du legger inn er forenelig med det livet du vil leve. En ting er hva banken vil gi deg i lån, en annen ting er hvor stort lån du bør ta opp i forhold til ditt forbruk og din inntekt. Ikke bruk for mye tid på å sørge over drømmeboligen som ble solgt for en pris du ikke kan forsvare, det dukker snart opp andre. Et boligkjøp skal ikke være en hasteavgjørelse.

Les mer her om hva du bør være kritisk til på visning

7. Tenk langsiktig

I den grad det er mulig, prøv å tenk langsiktig. En førstegangsetablerer har ofte verken penger eller mulighet til å planlegge livet ti år frem i tid, men noen gode vurderinger kan man ta. Å flytte er dyrt, så det å ha tenkt gjennom hva du ønsker for de nærmeste årene med tanke på barn og lignende, kan være en fordel. Er dette et hjem du kan bo i over tid? Å droppe en mellomstasjon i boligsammenheng kan spare deg for mange kroner. Ved å bli boende lenge tjener man inn de høye transaksjonskostnadene ved kjøp og salg av bolig, og over tid kan du forvente en verdiøkning på boligen.

Binde renten på boliglånet, eller ha flytende rente? Her ser du hvordan du bør tenke om mulig rentebinding.

Og husk også at når du er medlem i Huseierne får du tilgang til gratis juridisk, teknisk og økonomisk rådgivning. Vi har også flere typer kontrakter som er viktige for deg som skal bli boligeier, som for eksempel leiekontrakt til de som skal ha leietakere, samt samboerkontrakt. Du kan benytte deg av en rekke rabattordninger og økonomiske medlemsfordeler som gjør at du fort tjener inn medlemskontingenten. Det er altså smart å ha oss i ryggen når du er fersk boligeier.

Les mer om våre medlemsfordeler her

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer