Spar penger med «nytt» kjøkken

Gå til hovedinnhold

Spar penger med «nytt» kjøkken

Å ta vare på det vi har og å få det til å vare så lenge vi kan var et ideal som nå er på vei tilbake. Kjøkken er ikke et unntak. Det kan kanskje være ditt grønne bidrag i år?

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard / Foto: Mari Svenningsen

Nordmenn bruker samlet i underkant av 5 milliarder kroner på kjøkken hvert år, noe som høres ellevilt ut. Ett nytt kjøkken er en stor investering for de fleste, derfor velger stadig flere å utsette kostnaden for heller å prøve en fornying.

Kanskje er kjøkkenet ditt er i god stand, men du er veldig lei av fargen, eller kanskje ser det litt slitt ut. Kanskje er det for mørkt, eller umoderne? Er kjøkkenet ditt falleferdig og av dårlig kvalitet derimot, så vil du selvfølgelig skifte det ut.

Vi sjekket nettsider som Finn.no samt gi-bort/salgssider på Facebook og fant overraskende mange kjøkken som selges billig eller gis bort. Legg inn et søk og følg med. Kanskje finner du til og med det nye kjøkkenet ditt på din lokale gjenvinningsstasjon?

Forny kjøkkenet med lakk!

I alle tilfeller kan et nytt strøk lakk gjøre susen, og da kan du kanskje heller bruke sparepengene til energibesparende tiltak?

Er du i tvil om det går an å spraylakkere nettopp ditt kjøkken? Det er få underlag som ikke kan lakkes forteller de som kan dette. Sprøytemaling er faktisk ideelt på ny eller tidligere fabrikkmalt MDF, stabile trematerialer og en del laminater.

Profesjonelt resultat

Har du plassmangel og liten lyst til å slipe, pusse og lakke hjemme? For å få et godt resultat med lakk bør du være glad i å pusse og slipe advarer malermestere. Det bør heller ikke være første gang du lakkerer med en malesprøyte. Dersom du er i tvil om selvgjort er velgjort, så fortvil ikke.

Sjekk etter om du har en industrilakkerer i nabolaget. Finner du ikke det kan du jo spørre din lokale billakkerer, eller gjøre et enkelt søk på nettet hvor du sannsynligvis vil finne flere tilbydere.

Stadig flere bedrifter tar på seg pussing og sprøytelakkering av kjøkkeninnredninger, og ved et enkelt søk i Gule Sider på «lakkering kjøkken» får vi opp resultater fra hele landet. Også på Finn.no finner vi bedrifter som utfører denne type arbeid.

Fordelen ved å få profesjonell hjelp er selvsagt at resultatet blir deretter. Sjansen er stor for at du slipper store kostnader, samt at du slipper støv, unngår inhalering og mye søl.

Sjekk tilbudene

Mange tilbydere vil at kunden demonterer det som skal males selv og frakter det til lakkeringsverkstedet. Andre tilbyr seg å komme hjem til deg, men kommer de hjem til deg, husk at du ikke slipper unna sølet.

Vask godt det som skal males med avfetter som for eksempel salmiakk, så sliper, sparkler, grunner og lakker bedriften dørene og/eller møblene før du henter dem og monterer dem igjen.

Ved å bruke en lakkerer er man sikret godt resultat, og kanskje vil kjøkkeninnredningen overleve mye lenger enn du opprinnelig hadde tenkt, samtidig som du har spart deg selv for en stor utgift. En stor fordel er at de fleste tilbydere bruker samme type lakk som kjøkkenleverandørene.

Hva koster det?

Prisene og tjenestene vil variere hos den enkelte bedrift, derfor er det smart å sammenligne tilbud når man har mulighet til det. Ikke alle har hjemmesider med prislister, men da bør du måle alle frontene som skal males, ringe og få et pristilbud. Hos tilbydere vi har funnet, varierer prisene, for eksempel på dører, fra 300 til 500 kroner per stykk. Skuffefronter vil koste ca. 200 til 300 kroner. For den prisen vil dørene bli grunnet, sparklet og slipt, samt at de får to strøk topplakk på begge sider.

Kjøkken kommer i mange varianter, noen har bare underskap, andre har underskap og overskap, så vårt regnestykke er ikke fasit, men kan gi en pekepinn på hva du kan spare. La oss ta et mellomstort kjøkken på ca 12m2. Kjøkkenet har både underskap og overskap. Det vil bli plass til rundt 14 underskap og det samme antall overskap.

For et nytt kjøkken uten hvitevarer, fra en vanlig kjøkkenforhandler, får vi en pris på ca. 100 000 kroner. Hvis det gamle kjøkkenet har tre rader med fire skuffer i hver rad, får vi 12 skuffefronter og maksimalt 22 skapdører. Da vil antatt maksimumspris for lakkering være rundt 15 000 kroner, noe som betyr at du kan spare 85 000 kroner. Noe å tenke på?

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler