Spar miljø, strøm og penger!

Gå til hovedinnhold

Spar miljø, strøm og penger!

KOMMENTAR: Boligeiere flest ønsker å redusere strømforbruket og bruke strømmen smartere, men mange av oss vet rett og slett ikke hva vi kan gjøre, hvordan vi skal gjøre det, hva det koster eller hvor vi skal begynne.

Av: Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne.

Potensialet for energi- og kostnadssparing er stort, og vil nok bli enda større i årene som kommer. Vi i Huseierne er opptatt av at tjenestene vi utvikler har utgangspunkt i boligeiernes behov, det er tross alt dere vi er til for.

Nettopp derfor har vi brukt tid på å kartlegge hva dere medlemmer og befolkningen anser som barrierer knyttet til det å foreta energieffektiviserende tiltak i egen bolig. Undersøkelsen viser at usikkerhet og manglende kompetanse om løsninger, muligheter og støtteordninger er de største barrierene for å gjennomføre tiltak, tett etterfulgt av økonomi.

Sliter du med å komme i gang?

85 prosent av dere ønsker seg en mer energieffektiv bolig, og 81 prosent vil gjerne bidra til mindre miljøbelastning. Med andre ord så står det ikke på viljen, mange boligeiere ønsker altså å gjøre smarte, miljøvennlige, bærekraftige og energisparende tiltak hjemme.

En klima- og energismart bolig gjør at du sparer både miljø og strøm, og ikke minst penger. Vi ønsker derfor å ta en aktiv posisjon for å hjelpe flest mulig boligeiere der ute.

Så hvis du er en av dem som har sittet lenge på gjerdet og vært usikker på hvorvidt du bør gå til innkjøp av varmepumpe, solcelleanlegg, smarthusteknologi, lader til elbilen eller gjøre mindre tiltak som å bytte vinduer og etterisolere, har vi håp om å hjelpe deg et stykke på vei.

Gode priser for medlemmer

Sammen med store og solide prosjektpartnere som Defa, Futurehome, Otovo, Monter og Glitre Energi, har vi begynt å sette sammen et tilbud som skal gjøre det enklere og billigere å velge miljøvennlige og energieffektive løsninger hjemme.

Ved å tilby en smart energipakke med rabatterte priser på kvalitetssikrede produkter og hjelp til installasjon og finansiering, håper vi å bidra til at flere kommer i gang.

Vi vil gjøre det engasjerende, enkelt og gøy å gjennomføre energitiltak hjemme, og håper å få med oss mange av dere på laget.

 

 

Strømsmart er for alle

Boligeieres interesse for å gjennomføre energitiltak hjemme kommer til å vokse, men i dag opplever mange at markedet er uoversiktlig og vanskelig å forholde seg til. Mange ønsker å redusere strømforbruket og bruke strømmen smartere, men vet ikke hvor de skal starte.

Nettopp derfor jobber vi nå på spreng med å utvikle «strømsmart», en nettjeneste som vil gjøre det enklere for alle oss som eier bolig å gjennomføre energitiltak hjemme.

Strømsmart vil nemlig ut fra strømdata og enkle opplysninger om boligen din kunne gi nøyaktige beregninger og foreslå konkrete energitiltak du kan gjennomføre hjemme. Vi beregner også nedbetalingstiden, altså hvor lang tid det tar før investeringen din blir lønnsom.  

Tjenesten vil være enkel å forstå og enkel å ta i bruk. Den vil også raskt gi deg svar på hvor mye du kan spare og hvilket utstyr det vil være lønnsomt for deg å anskaffe – som varmepumpe, solcelleanlegg, nye vinduer og et smart strømstyringssytem.

Kampen om strømregningen din står nå!

Som viktigste stemme for landets boligeiere, blir vi stadig minnet på hvor nødvendig og viktig det er å stå opp for forbrukerinteressene i saker som handler om strøm.

Det er allerede varslet en økning i nettleia på rundt 30 prosent, og NVE jobber i tillegg med å innføre en ny prisstruktur på nettleien som vil gjøre det enda mer komplisert å være strømkunde.

 

 

Strømmen vil bli dyrere når vi trenger og bruker den mest, og tilpasning til ny tariff må vi sørge for selv. Hvordan du blir en smartere strømkunde, hvilke smarte innretninger du vil trenge og kostnaden forbundet med det, må vi boligeiere også dekke selv.

Det er ingen tvil om at fremtidens strømkunde og strømforbruk ser annerledes ut, og at vi står foran en helt annen strømhverdag enn tidligere. Så om du har mulighet til å kutte strømforbruket og bruke strømmen smartere allerede nå, vil det være et lurt grep.

Alle må bidra

Men skal vi nå satte klimamål, investere i miljøvennlige og energisparende tiltak hjemme med smart styring, redusere eget energiforbruk og senke belastningen på strømnettet, ja da må det faktisk mer til enn å velte hele regningen og ansvaret over på forbrukerne.

Mens vi venter på at NVE, nettselskapene og politikerne skal våkne og være sitt ansvar bevisst, skal i alle fall ingen beskylde oss forbrukere for at vi ikke forsøker å gjøre vår del av jobben!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer