5 ting du bør gjøre på hytta i vinterferien

Gå til hovedinnhold

5 ting du bør gjøre på hytta i vinterferien

Skal du på hytta i vinterferien? Her er tipsene til hva du kan gjøre når du ikke står på ski eller slapper av foran peisen. Bra for hytta og bra for dere som bruker den!

Ta godt vare på hytta i vinterferien! 

Tekst og foto: Rikke Åserud

Mange bruker vinterferien eller noen dager av vinterferien til litt sårt tiltrengt avslapning på hytta. Og det er vel og bra – men unn deg også å bruke noen minutter på nyttige tiltak som sikrer både hytta og de som er på besøk i den.

 

Heng opp nødplakat

Nødetatene opplever ofte at folk som kontakter dem, ikke klarer å forklare godt nok hvor de er, melder Kartverket. Spesielt gjelder det om de ringer fra en hytte.

Dersom noe alvorlig skulle skje en av de besøkende på din hytte, er det ikke så greit å stå der med telefonen og forklare at utrykningskjøretøyet skal kjøre forbi den store dammen, til høyre ved den røde hytta, videre innover til de kommer til en bratt skråning og så til venstre like etter elva, som forresten kanskje ikke har noe særlig vann akkurat nå.

For å unngå dette, anbefaler Kartverket at hytteeiere skriver ut en nødplakat, som inneholder den nøyaktige geografiske posisjonen for hytta.

Heng gjerne en på innsiden av hytta, og en på utsiden, slik at også forbipasserende kan gi riktig informasjon ved behov. 

 

Slik lager du nødplakat

  1. Klikk deg inn på Kartverkets norgeskart (norgeskart.no)
  2. Zoom deg inn i kartet (eller bruk søkefeltet) og klikk på det eksakte stadet du vil markere, for eksempel hytta
  3. Velg "Lag nødplakat" i menyen som dukker opp og godta vilkårene
  4. Gi punktet ditt et navn (For eksempel "Hytta vår" og velg rett stedsnavn
  5. Huk av at riktig stedsnavn er valgt og klikk på "Last ned"
  6. Du får nå en pdf-fil som du kan ta utskrift av
  7. Heng opp utskriften et sted den er lett å finne (Kilde: Kartverket.)


Fyr riktig

Mange fyrer hardt opp i peisen når de kommer til en kjølig hytte, både for å få lunk i hytta og for å varme opp pipeløpet og få god trekk i pipa.

Men når trekken er blitt god, skal du helst ikke fyre altfor hardt over lang tid.

Ovner av lav kvalitet kan faktisk fyres i stykker: Slitasjedelene slites fortere og fungerer dårligere, og ovnen kan få sprekker som fører til ukontrollert lufttilførsel

Hard fyring i skorstein som ikke brukes jevnlig kan også øke faren for pipebrann. Faren øker dessuten dersom man stapper inn mye papp, papir og avfall - gjerne kombinert med fuktig ved, som gir dårlig forbrenning. 

Derfor bør du ikke bruke ovnen som søppelbøtte, selv om det kanskje kan være fristende hvis avfallscontaineren er langt unna og dere forsøker å holde antallet søppelposer lavt.

Sørg for å fyre med tørr ved, og for å begrense annet materiale som havner i peisen.

 

 

Sjekk varslings- og slukkeutstyret

Har du røykvarsler på hytta? Lovkravet er minst én røykvarsler per etasje, men det er et minimumskrav.

Kanskje kan det være hensiktsmessig å ha både en på kjøkkenet, en i stua og en på hvert soverom? Husk å sjekke at batteriene fungerer når hytta har stått tom en stund.

Hytter skal være utstyrt med brannslokningsapparat eller brannslange. Dersom du har et gammelt pulverapparat stående, så sjekk datoen, og husk å vende det opp-ned slik at pulveret ikke klumper seg. Se også til at trykkindikatoren står på grønt felt.


Måk hyttetaket

Vinteren har budt på varierende vær i ulike deler av landet. Noen steder har det vært så å si snøfritt gjennom hele sesongen, andre steder har det lavet ned i store mengder. Har du hytte i et snørikt område, så husk på hyttetaket.

Det vil være store variasjoner i hvor mye snø det tåler, men hyttas byggeår kan gi en indikator. 

Direktoratet for byggkvalitet har følgende tommelfingerregel: Hus som er oppført mellom 1950 og 1979, vil vanligvis være konstruert slik at det tåler inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. Nyere hus vil tåle mer.

Nærmer snøen seg en halvmeter, er det altså god grunn til å komme seg opp med en spade eller måke. Dører og vinduer som plutselig går tregt kan også indikere at snølasten på taket begynner å bli for tung, det samme gjelder hvis det knirker og smeller i konstruksjonen.

Husk å la det være igjen et snølag på 10-20 centimeter, slik at du ikke skader taktekkingen med spaden eller måken. Måk jevnt, slik at ikke halve taket blir snøfritt og halve snøtungt underveis i prosessen. 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer

Skatteblemme

Les mer