Tekst: Linda Ørstavik Öberg
Huseierne har tidligere skrevet om at regjeringen vil at de som bor fast i fritidsbolig også skal få strømstøtte, vel å merke hvis de ikke eier en annen bolig i tillegg.
Datoen var opprinnelig satt til 1. februar, men ble forsinket av høringsrunden som fulgte forslaget.
Det positive med å vente litt ekstra, er at flere husholdninger enn planlagt nå vil inkluderes i ordningen.
Trer i kraft i dag
Departementet fastsetter i dag endringer i midlertidig forskrift om strømstønad, noe som i praksis innebærer at de som bor fast i fritidsbolig vil inkluderes i strømstønadsordningen for husholdninger.
Endringene innebærer at datoen for når nettkunden må ha hatt folkeregistrert adresse på fritidsboligen for å bli omfattet av ordningen, settes til 18. januar 2023.
I høringsforslaget var datoen satt til 16. desember 2021, og endringen innebærer at noen flere husholdninger som bor fast i fritidsbolig omfattes.
Bakgrunnen for endringene har vært et bredt engasjement i høringsrunden som regjeringen har valgt å ta med seg i vurderingen.
Vurderer du å flytte på hytta for å få strømstøtte?
Felles virkningstidspunkt
I lys av høringsinnspill fra nettselskapene, settes det også ett felles tidspunkt for når strømstønaden blir tilbakebetalt.
Departementet er kommet til at virkningstidspunktet settes slik at forbruk fra og med september 2022 gir etterbetaling av støtte fra dette tidspunktet.
Tidspunktet settes altså likt for alle som omfattes av endringen, for å unngå misforståelser.
Regn ut din strømstøtte
Kan innlemmes, men får ikke tilbakebetalt
Husholdninger bostedsregistrert i fritidsbolig etter 18. januar 2023 kan også motta strømstøtte dersom det fremlegges bruksendringstillatelse fra kommunen.
Men merk at de som er bostedsregistrert etter 18. januar 2023, ikke får tilbakebetalt støtte for tidligere forbruk.
Strømstøtte utbetales på første mulige faktura. Fakturaen for januarforbruket er under utstedelse, og for de aller fleste vil stønaden komme på faktura for februarforbruket som utstedes i mars.
Du må selv melde fra
Nettkundene må selv melde fra til nettselskapet for å få strømstønad.
Dersom nettselskapet ikke har nødvendig tilgang til opplysningene i Folkeregisteret, må nettkundene selv skaffe dokumentasjon fra Skatteetaten og gi videre til nettselskapet.