Regn ut din strømstøtte

Gå til hovedinnhold

Regn ut din strømstøtte

Mange synes strømstøtten er vanskelig å forholde seg til og ikke minst regne ut. Her får du en enkel og grei forklaring på hvordan du gjør det.

STRØMSTØTTEORDNINGEN: Mange lurer på hvordan strømstøtten fungerer og hvordan man finner ut hvor mye man har krav på å få refundert. Huseierne viser deg enkelt hvordan du regner ut din strømstøtte.

Av: Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne.

Det er tre grunnleggende ting som det er greit å forstå aller først:

  1. Strømstøtteordningen fungerer slik at du får tilbakebetalt 90 prosent* av gjennomsnittlig strømpris for ditt prisområde på det som overstiger 70 øre per kWh (eks. eventuell mva.)
  2. I Norge har vi fem prisområder for strøm. Det er alltid den gjennomsnittlige spotprisen i ditt prisområde gjeldende måned som bestemmer hvor mye du får tilbakebetalt.
  3. Så hvilken avtale du har, hva du betaler eller din månedlige snittpris har ingenting å si. Det som har noe å si er hvilket prisområde du bor i og hvor høyt forbruket ditt er.

* strømstøtten har en stønadsgrad på 90 prosent fra desember 2022 til og med mars 2023. April til og med september er stønadssatsen 80 prosent, og fra oktober til og med desember 90 prosent.

 

Strømavtale har ingenting å si for støtten

Så snittprisen baserer seg altså på et flatt snitt, ikke et vektet snitt.

Det betyr at du og dine naboer vil få akkurat samme strømstøtte per måned hvis dere hører til samme prisområde og bruker like mange kilowattimer – selv om eksempevis naboen har en veldig billig fastprisavtale, du bruker strøm bare når den er billigst og den siste alltid bruker strøm når den er som dyrest.

Det innebærer at de som har fastprisavtaler hvor de betaler lite for strømmen, eller har en lavere gjennomsnittlig spotpris fordi de er flinke til å utnytte de billigste timene godt – likevel vil bli belønnet siden deres snittpris er lavere enn grunnlaget for støtte.

Mens de som bruker mye strøm i dyre timer og har høyere snitt enn eget prisområde på Nord Pool, vil oppleve at støtten dekker en mindre del.

 

Volumbegrensning på 5000 kWt

Merk at siden det er nettselskapene som håndterer ordningen, så vil kompensasjonen komme på nettleiefakturaen dersom du ikke har alt på en faktura – såkalt gjennomfakturering.

Når kompensasjonsbeløpet er større enn selve nettleien, vil det resterende utbetales til din konto automatisk.

Det er også greit å vite at volumbegrensningen for strømstøtten er på 5000 kWt per måned.

 

(Klikk på bildet for større versjon)

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer