Nå kan du droppe kontraktsmøtet etter boligkjøp og boligsalg

Gå til hovedinnhold

Nå kan du droppe kontraktsmøtet etter boligkjøp og boligsalg

Nå er alt tilrettelagt for at eiendomshandelen kan bli heldigital. Selger får raskere oppgjør og kjøper slipper mellomfinansiering. Tinglysing som før tok flere dager, vil gjennomføres på noen få sekunder.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

I dag må banker og eiendomsmeglere sende lånesøknader, kjøpekontrakter, finansieringsbevis, skjøtepapirer og pantedokumenter manuelt, fordi systemene ikke snakker sammen.

Kartverket og Altinn har nå etablert en løsning som gjør at eiendomsmeglere og banker vil kunne utveksle all dokumentasjon knyttet til en bolighandel elektronisk. Med Altinn som "møteplass" kan aktørene nå kommunisere med hverandre digitalt – uavhengig av hvilket system de bruker.

For deg som er boligselger eller boligkjøper, betyr det at du får pengene for salget raskere inn på konto og at du slipper mellomfinansiering. Og det er heller ikke nødvendig å møte den andre parten til kontraktsmøte hos eiendomsmegler.

Her får du en fersk oversikt over de beste rentene på boliglån i mars 2019

Samarbeidsprosjekt

Frem til nå er det bare innsendelsen av dokumenter for tinglysing som har vært mulig å gjøre digitalt. 

Med elektronisk tinglysning, heldigital utveksling av dokumenter og samtykkebasert lånesøknad får man en heldigital boligkjøpsprosess, og ifølge regjeringens pressemelding vil det spare samfunnet for milliardbeløp hvert år.

– Det er fint å se hvordan Kartverket, Altinn og de private har jobbet sammen for å få realisert en heldigital, raskere og tryggere bolighandel. Dette vil spare det private markedet for 2,8 milliarder kroner over ti år, sier statsrådene Monica Mæland og Nikolai Astrup.

Her får du nyttige tips til hvordan du som førstegangskjøper bør gå frem for å skaffe deg egen bolig, eller hva du bør tenke på når du skal kjøpe deg en ny.

Løsningen er etablert av Kartverket og Altinn i samarbeid med Eiendom Norge, Finans Norge, Bits og flere større markedsaktører. I løsningen benyttes Altinn som offentlig infrastruktur for deling av dokumenter mellom meglere og banker, slik at hele eiendomshandelen blir en sammenhengende og heldigital tjeneste.

En slik tjeneste har lenge vært etterspurt fra de profesjonelle partene i eiendomsmarkedet.

Lettere for forbrukerne

Lånesøknad, finansieringsbevis, kjøpekontrakt, skjøte- og pantedokumenter som før har foregått via innsendelse av fysiske dokumenter blir nå digitalisert.

I praksis betyr dette altså blant annet at boligkjøper og boligselger ikke trenger å møte opp på kontraktsmøte. Boligkjøperen slippe å møte opp fysisk hos megler eller bank, fordi alt kan ordnes elektronisk ved hjelp av Altinns formidlingstjeneste.

Les også: Boligareal - Skjønner du arealbetegnelsene i boligannonsene?

Selger får raskere oppgjør og kjøper slipper mellomfinansiering.

Tinglysing, som før tok flere dager, vil gjennomføres på noen få sekunder.

For deg som både låner til bolig, kjøper bolig og får både lånet og eiendom tinglyst, vil den totale tidsbruken bli betydelig mindre.

Linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler