Leie ut hytta i vinterferien?

Gå til hovedinnhold

Leie ut hytta i vinterferien?

Dersom du ikke selv skal bruke hytta i vinterferien, kan du tjene gode penger på å leie den ut. Men hvordan sørge for at utleien blir tryggest mulig for deg som eier hytta? Huseiernes advokat Espen Kheradmandi har gode råd.

KLAR FOR UTLEIE? Det er ca. 420 000 registrerte hytter og andre fritidsboliger i Norge, og mange står tomme i uke 8, 9 eller 10, som er vinterferieukene. Kanskje kan noen få glede av dem i stedet - samtidig som du som eier kan tjene noen kroner. 

Tekst og foto: Rikke Åserud

Har du hytte, men får ikke brukt den så mye som du skulle ønske? Mange har litt dårlig samvittighet for at bruken kanskje ikke står i forhold til investerings- eller vedlikeholdskostnadene.

En løsning kan være å leie ut hytta når den uansett står tom. 

 

UTLEIEEKSPERT: Advokat Espen Kheradmandi i Huseierne anbefaler skriftlig kontrakt og depositum. Husk også å dokumentere hyttas tilstand før du leier den ut.  

Bruk skriftlig kontrakt

Mens det for boligutleie er en del ufravikelige regler i Husleieloven, finnes det ingen tilsvarende regler for hytteutleie. Utleier og leier står altså fritt på en helt annen måte til å komme frem til en avtale som passer dem ved hytteutleie enn ved boligleie.

Dersom du leier ut for et kort tidsrom, for eksempel vinterferien eller på ukesbasis om sommeren, kan det være fristende å bare gjøre en muntlig avtale med leier om de aller nødvendigste ting, som for eksempel utvasking.

Men advokat Espen Kheradmandi i Huseierne anbefaler på det sterkeste at man bruker en god, skriftlig kontrakt selv for helt korte perioder.

Da står du så mye sterkere dersom det i ettertid skulle sås tvil om hva dere egentlig avtalte, og om avtalen ble fulgt.

- Vi i Huseierne har en egen kontrakt for hytteutleie som alle medlemmer gratis kan laste ned fra våre nettsider. Den bør brukes også ved helt korte utleieforhold, sier Kheradmandi.

Huseiernes kontrakt for leie av fritidsbolig kan signeres digitalt. Det betyr at du ikke trenger å møte leier for å fylle ut kontrakten.

Les mer og last ned: Kontrakt for utleie av fritidsbolig finner du her!

 

For deg som leier ut!

Medlemskap i Huseierne trygger utleieforholdet ditt:

→ Gratis utleiekontrakt og maler
→ Gratis juridisk rådgivning hvis du har problemer
→ Gratis kurs om utleietemaer

Bli en trygg utleier for 619 kroner i året!


Inventarliste og tilstandsbeskrivelse

Dersom du skal leie ut hytta for korte perioder, er det naturlig å leie den ut fullt møblert og med det aller meste av inventar.

- Du bør utarbeide en inventarliste: Den kan for eksempel legges ved kontrakten, og det beste er om den kan signeres av begge parter. Dette er lurt i fall du kommer opp på hytta etter utleieperioden og ser at noe mangler, sier Kheradmandi.

Ved husleieforhold er det vanlig at leier og utleier signerer en overtagelsesprotokoll som sier noe om tilstanden til utleieobjektet når nøklene og husrommet overtas av leier. Ved hytteutleie bør man ha samme rutine.

Det vil imidlertid ikke alltid være mulig å få til en slik overtagelse: Kanskje vet ikke leier akkurat når på dagen hun eller han kommer, kanskje er reiseveien lang for begge og nøkkelen sendes i posten eller legges på avtalt sted utenfor hytta.

Da kan det være lurt at du som utleier lager et notat på hyttas tilstand slik den var sist du besøkte den. Dette bør bekreftes av leier før avtaleforholdets start.

- Si at hytta er forholdsvis ny, og at overflater og slikt er skadefri. Da er det skikkelig irriterende å komme tilbake og se at leier har skåret brød rett på kjøkkenbenken. Dersom du skriver ned noen ord om tilstanden på hytta og inventaret i forkant av leieforholdet blir det lettere å ta tak i slike eventuelle skader eller mangler dersom uhellet er ute, sier Kheradmandi.

Dersom du oversender en slik tilstandsrapport sammen med kontrakten og inventarlisten, kan du for eksempel be leier med en gang si ifra dersom han oppdager at din beskrivelse ikke stemmer med virkeligheten.

Det kan være at han eller hun finner et hakk i kjøkkenbenken du hadde oversett, og da er det greit å få det frem med en gang, slik at det ikke blir en konflikt i etterkant.

Synes du dette virker omfattende? Husk at både inventarlista og tilstandsbeskrivelsen er litt jobb å lage den første gangen – men deretter kan de jo, eventuelt med visse justeringer – brukes om og om igjen.

 

Bruk alltid depositum!

Ved utleie er det alltid lurt å be om depositum.  Ved boligutleie skal depositumet settes inn på depositumkonto ifølge Husleieloven, men dette kravet gjelder ikke ved hytteutleie.

- I vår kontrakt skriver vi at det skal settes inn på depositumskonto, men det er ingenting i veien for å avtale seg bort fra dette, sier Kheradmandi. Du kan altså sette depositumspengene på din egen sparekonto, men vær for all del redelig og tilbakebetal dem når du skal!

Hvor høyt depositumet skal være, er helt opp til deg som leier ut.

 

Husk gode bilder

Dersom du skal leie ut hytta, skal du antagelig uansett ta bilder av den både innvendig og utvendig til annonsen. Når du først er i gang med kameraet, så ta gjerne noen ekstra bilder av både møbler, ting og fast inventar:

Bilder som viser både hva som er i hytta når du leier den ut, og hvilken tilstand disse tingene er i. Sørg for at de er skarpe og tydelige.

- Bildene kan være bevis dersom det blir uenighet om skader, påpeker advokaten.

 

Slik er skattereglene

Når du leier ut hytta kan du tjene inntil 10 000 kroner i året uten å måtte skatte av det. Har du høyere inntekter fra utleien, må du skatte av 85 prosent av det du tjener som overskyter 10 000 kroner.

- Dette er blant annet fordi man ikke kan trekke fra utgifter forbundet med hytteutleie på skatten, slik man kan hvis man leier ut bolig. Å skatte av 85 prosent er en slags kompensasjon for dette, sier Kheradmandi.

Skattesatsen er i dag på 22 prosent.

Regneeksempel: 

Samlet leieinntekt: 15 000 kroner

Skattefri inntekt: 10 000 kroner

Skattepliktig inntekt: 85% av 5 000 kroner = 4 250 kroner

Skatt: 22% av 4 250 kroner = 935 kroner

Du sitter da igjen med 14 065 kroner

 

PS:  Husk at disse skattereglene gjelder for deg som leier ut en hytte du selv eier og bruker. Omfattende utleie skal eventuelt beskattes som næring. Da blir skatten høyere, men du kan til gjengjeld få fradrag for utgiftene.

 

Fakta:

Huskeliste for deg som skal leie ut hytta

  • Bruk Huseiernes kontrakt for utleie av fritidsbolig, selv for korte leieforhold. Les mer her!
  • Lag inventarliste og tilstandsbeskrivelse
  • Be om depositum
  • Ta bilder av hytta inne og ute
  • Husk at inntekter over 10 000 kroner må du skatte av

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer