Hvordan gjennomføre dugnad nå?

Gå til hovedinnhold

Hvordan gjennomføre dugnad nå?

Våren 2020 er helt spesiell, men ikke alt trenger å settes på vent. Sameier og borettslag kan gjennomføre dugnad, så lenge den organiseres slik at smittevernhensyn blir ivaretatt.

Dugnaden i sameiet kan gjennomføres i vår, melder Folkehelseinstituttet. Men alle må ta smittevernhensyn som blant annet handler om tilstrekkelig avstand mellom folk og organisering i små grupper. 

Av: Rikke Åserud

Det er vår, og det betyr vanligvis dugnadstid. Men så ble jo våren 2020 nokså annerledes enn andre år. Betyr det at dugnaden bør avlyses, eller utsettes på ubestemt tid?

Nei, ikke så lenge man tar sine forholdsregler, melder Folkehelseinstituttet (FHI):

- Å komme seg ut i vårluften for å gjøre noe nyttig vil være godt for de fleste av oss, skriver overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved FHI, Siri Helene Hauge, i en e-post til Huseierne.

 

Hold avstand!

Folkehelseinstituttet understreker imidlertid at dugnaden kan gjennomføres så lenge man holder avstand til hverandre.

- En løsning kan være at man organiserer folk i grupper på maks fem personer (og med husstandsmedlemmer i samme gruppe). Alle må fremdeles holde 2 meters avstand til hverandre. Eventuelt at man gjennomfører dugnad over flere dager, slik at man reduserer risiko for at folk er tett på hverandre, skriver Hauge videre.

Folkehelseinstituttet påpeker at eldre personer og andre i risikogrupper bør fritas for dugnad. Personer med luftveissymptomer kan heller ikke delta.

 

Lurt med hansker

Videre oppfordrer Folkehelseinstituttet til å bruke hansker for beskyttelse både mot skader og generell smitte:  

- Bruk av hansker høres veldig fornuftig ut, også med tanke på at man kan skjære seg på ting, eller komme borti andre smittestoffer enn koronavirus, sier Hauge i FHI, som minner om at håndvask skal gjennomføres etter endt dugnad.

Mange steder belønnes vanligvis deltagere med en hyggelig sosial sammenkomst etter dugnaden. Den må vi hoppe over i år:

- Så får man heller avvikle dugnad uten det sosiale elementet som gjerne hører med. Det får man utsette til en annen gang, sier Hauge.

 

Lister

Dersom dere vil organisere dugnaden over lengre tid, for eksempel en uke eller to, kan det være lurt å lage lister over arbeid som må gjøres. La deltagerne krysse ut det de vil gjøre, og det som er gjort.

Dersom deltagerne undertegner med navn og dato for utført arbeid, blir det lettere for styret å holde oversikt over arbeidet. Dette kan gjøres med fysiske lister på oppslagstavle i fellesområdet.

Det kan også gjøres elektronisk: For få dager siden ble appen sjau lansert. Appen er et verktøy for å organisere dugnad over tid, og er foreløpig gratis å bruke for alle. Mannen bak Sjau, Kristofer Selbekk, sitter selv som styreformann i boligaksjeselskapet der han bor. Han har utviklet appen på fritiden, i rekordfart.

- Jeg tenkte at flere enn mitt styre kunne ha glede av en elektronisk løsning som gjør det enkelt å gjennomføre dugnaden slik at den kan tas over tid, og slik at alle kan bidra når det passer, sier Selbekk.

Han påpeker at når mange sitter med hjemmekontor, hjemmeskole og andre nye løsninger i hverdagen, er det også en fordel å slippe å møte til et bestemt tidspunkt. Da er det bedre at hver enkelt kan styre tidspunktet for sitt bidrag.

 

 

Få spørsmål hittil

Huseierne pleier alltid å få en del spørsmål om dugnad på denne tiden av året. I år har det imidlertid vært helt stille – i hvert fall hittil, forteller advokat Annita Magnussen, som er spesialist på feltet.

- Jeg er litt usikker på hva denne stillheten rundt dugnadsspørsmål betyr. Kanskje har sameiene og borettslagene nok med å få avholdt årsmøter og generalforsamlinger akkurat nå. Kanskje utsetter mange dugnaden til høsten. Eller kanskje går det knirkefritt, ved at folk nettopp er kreative og finner enkle og trygge løsninger på egen hånd, sier Magnussen.

Hun legger til at en del av de årvisse henvendelsene gjelder spørsmål om «dugnadsbot»: Noen lurer gjerne på om de kan gi gebyr til de som ikke bidrar, andre frykter at de må betale dersom de ikke stiller opp.

- Det kan vel hende at akkurat dét spørsmålet er mindre aktuelt i år enn andre år. Jeg vil tro – og håpe – at alle har forståelse for at folk har sine gode grunner om de ikke bidrar i år, sier Magnussen.

(PS: Om du skulle lure: Det er ikke hjemmel i lovverket til å bøtelegge de andelseierne eller seksjonseierne som ikke møter opp på dugnad.)

 

Tips til dugnad våren 2020

  • Hold 2 meters avstand til hverandre
  • Ved inndeling i grupper skal hver ha maks fem personer
  • Bruk hansker
  • Ta dugnaden over flere dager
  • Lag lister over arbeidet og hvem som gjør hva
  • Frita eldre og folk i risikogrupper
  • Personer med luftveissymptomer skal ikke delta
  • Unngå pølsefesten / sosial samling etter endt innsats

Kilde: FHI / Huseierne 

Fakta: Sjau

Appen Sjau er norskutviklet våren 2020, som svar på spørsmålet: Hvordan gjennomføre dugnad under en pandemi? 

Man logger seg inn med Facebook eller Google-kontoen sin. I appen kan man beskrive arbeidsoppgaver og tidspunkt og sende ut invitasjoner.

Appen er foreløpig gratis.

Kristofer Giltvedt Selbekk har stått for kodingen, Marthe Dahlin har laget illustrasjonene, og Erik Mathisen fant på navnet.

Meld inn sameiet eller borettslaget i dag!

Huseierne er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon for boligeiere, sameier/borettslag, boliggårder og eiendomsselskaper.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer