Beste rente på boliglån i juli: Nå har første storbank fått rente over 6 prosent!

Gå til hovedinnhold

Beste rente på boliglån i juli: Nå har første storbank fått rente over 6 prosent!

RENTEBAROMETER: De fleste bankene gjør kraftige hopp i sin utlånsrente, viser Huseiernes rentebarometer for juli. Mens beste bank fortsatt er godt nede på fire-tallet, har den første storbanken passert en rente på seks prosent.

GRÅ RENTEFREMTID: Rentene går nå opp til nye høyder. Første store regionbank er over seks prosent, og de andre følger nok etter når Norges Bank setter opp renten igjen i august. Bytt bank i dag! 

Norges Bank slo til med "dobbelt renteheving" i slutten av juni og styringsrenten ble hevet til 3,75 prosent. Det merkes nå på rentebarometeret. Der gjør de fleste bankene et godt hopp oppover.

Samtidig har Norges Bank varslet nytt rentehopp 17. august, og flere spekulerer nå på om det også blir dobbelt.

Les mer: Dobbelt renteheving fra Norges Bank - boliglånsrentene vi nærme seg 6 prosent!

Sprik hos storbankene

Det viktigste signalet i dette rentebarometeret er fra Sparebanken Vest som på vårt eksempellån på 2 millioner innenfor 75 prosent av boligens verdi nå har en listerente på over seks prosent!

De fleste andre storbankene har også satt opp rentene sine og ligger i området 5,65-5,90 prosent effektiv rente. (Effektiv rente er etter gebyrer.)

Samtidig er det to store regionbanker - Sparebanken Østlandet og Sparebank1 SMN i Trøndelag som ikke har hevet renten. Dermed er de faktisk med på topplisten også! Disse bankene vil antakelig heve renten, men det er en uvanlig taktikk fra så store banker å ikke sette opp renten med en gang.

Halve renteøkninger

På topplisten er det lite forandring i toppen, men de tre øverste har denne gangen bare hevet renten med 0,25 prosentpoeng - bare halvparten av Norges Banks økning. Dette er Himla, Nybygger og Bulder.

Med så store sprik i prisene på boliglån, bør du bytte bank nå for å holde rentekostnadene nede!

Les også: Huseiernes fire tiltak som vil gi bedre bankonkurranse!

Får virkning i august

De som har boliglån vil ikke merke denne rentehevingen først i starten av august fordi bankene har seks ukers varslingsfrist.

Huseiernes Rentebarometer viser at det er stor forskjell mellom de beste og dårligste bankene. Ved å bytte bank eller prute ned renten 0,5 prosentpoeng, kan man spare to rentehopp - eller rundt 11.000 kroner i året etter skatt på et lån på 3 millioner kroner.

I en stram husholdningsøkonomi er det gode penger å ta med seg!

 

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om boliglånsmarkedet i juli 2023.   

 

Slik pruter du på boliglånsrenten

Du kan i mange banker få en bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

 

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

 

 

 

 

 

 

OPPDATERT 17. juli: I første versjon av denne saken - publisert 14. juli, hadde vi en kommentar om Sbanken. Men den var basert på feil tall og er derfor tatt ut. Sbankens tall pr 17. juli er riktig i tabellen.

Saken oppdatert med tabeller for lån innenfor 50 prosent av verdi og innenfor 85 prosent av verdi pr. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer