Dobbelt renteheving fra Norges Bank: Boliglånsrentene vil nærme seg 6 prosent

Gå til hovedinnhold

Dobbelt renteheving fra Norges Bank: Boliglånsrentene vil nærme seg 6 prosent

Norges Bank slo til med en renteheving på 0,5 prosentpoeng, og varsler enda nye rentehevinger til høsten. Dette vil gi boliglånsrenter oppunder 6 prosent. - Kraftig lut som vil merkes i husholdningene, kommenterer Huseierne.

ØKER DOBBELT: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache er bekymret for den kraftige prisveksten. Derfor økes rentene. Men det gjør også at bokostnadene til norske husholdninger stiger. (Foto: Norges Bank)

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet torsdag 22. juni at Norges Bank satte opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 3,75 prosent.

Det betyr at boliglånsrentene som på Huseiernes rentebarometer for juni ligger mellom 4,5 og 5,5 prosent vil gå opp til et sted mellom fem og seks prosent.

Kraftig lut som vil merkes

En dobbel renteheving på 0,5 prosentpoeng var kraftig lut fra Norges Bank som vil merkes godt i lommebøkene til norske husholdninger.

Utfordringen er at vi ennå ikke har sett effekten av forrige renteheving. Rentehevingen som kom i starten av mai får virkning først fra denne uken for husholdningene.

Så mye dyrere blir lånet med denne rentehevingen:

  • 1 million i lån: 3.900 kr i året - 325 kr i måneden
  • 2 millioner i lån: 7.800 kr i året - 650 kr i måneden
  • 3 millioner i lån: 11.700 kr i året - 975 kr i måneden
  • 4 millioner i lån: 15.600 kr i året - 1300 kr i måneden
  • 5 milloner i lån: 19.500 kr i året - 1625 kr i måneden

Alle tall er etter at skattefradraget er regnet med.

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar til rentehevingen i juni  2023.  

 

Norges Bank argumenterer med inflasjonen

Sentralbanksjefens begrunnelse for den kraftige rentehevingen er prisveksten:

– Dersom vi ikke hever renten, kan priser og lønninger fortsette å stige raskt, og inflasjonen bite seg fast. Da kan det bli mer kostbart å få prisveksten ned igjen, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding

Norges Bank anslår også at styringsrenten i høst vil være på 4,25 prosent. Det gir en snitt boliglånsrente på rundt 5,75 prosent!

Som grafen under viser: Dette er en mye høyere forventning enn tidligere.

Her ser du at den høye renten vil vare ut 2024, og antakelig godt inn i 2025.

 

Får virkning i august

De som har boliglån vil ikke merke denne rentehevingen først i starten av august fordi bankene har seks ukers varslingsfrist.

Husholdningene merker nå presset på kostnadene. Dette skyldes økte renter, kraftig økte kommunale avgifter, en høy strømpris og høye priser generelt.

Men det er ingen grunn til å vente på at det skal bli verre. I løpet av tidlig i neste uke vil de fleste storbankene ha hevet sin rente. Etter det bør du ta en runde i de ulike bankene for å se hva de kan tilby av renter.

Huseiernes Rentebarometer viser at det er stor forskjell mellom de beste og dårligste bankene. Ved å bytte bank eller prute ned renten 0,5 prosentpoeng, kan man spare to rentehopp - eller rundt 11.000 kroner i året etter skatt på et lån på 3 millioner kroner. I en stram husholdningsøkonomi er det gode penger å ta med seg!

 

Fakta:

Slik pruter du på boliglånsrenten renten din!

Du kan i mange banker få bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

 

Les mer: Slik bytter du bank på 1-2-3!

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer