Beste boliglånsrente i august: Hvor langt over 6 prosent skal vi?

Gå til hovedinnhold

Beste boliglånsrente i august: Hvor langt over 6 prosent skal vi?

RENTEBAROMETER: De fleste boliglånsrentene ligger nå godt opp på femtallet. Torsdag 17. august blir renten etter alle solemerker satt opp igjen. Antakelig ikke for siste gang denne høsten. Spørsmålet er da hvor langt opp skal vi?

TUNG HØST: Rentene går opp, og mange vil få en tung høst. Sjekk renten din og bytt bank! (Foto:Meruyert Gonullu/Pexels)

Huseiernes rentebarometer for august er noe så uvanlig i 2023 som et rentebarometer som er laget uten at det har vært renteheving siden forrige rentebarometer.

Det vil si at på dette barometeret har de fleste banker som ville heve renten - hevet renten på boliglånet.

Penger å spare på å bytte bank

Slik sett er dette rentebarometeret et godt status quo på hvordan bankkonkurransen er i Norge nå. Det er to lærdommer å hente fra denne månedens rentebarometer:

  • Det er fortsatt gode penger å spare på å bytte bank! Fra dårligste storbank til beste bankkonsept er det 1,5 prosentpoeng som skiller. Til beste "ordentlige bank" er det 1 prosentpoeng. Mer om "ordentlige banker" litt lenger ned. 1 prosentpoeng spart er ca 14.000 kroner i lavere rentekostnader i året på et lån på 2 millioner kroner!
  • Med 0,25 prosentpoeng økning i renten på torsdag, vil de fleste storbankene tippe over 6 prosent i effektiv rente.

Renten skal opp

Torsdag 17. august er det rentemøte i Norges Bank, og da blir renten antakelig satt opp igjen. Det var det Norges Bank varslet på rentemøtet i juni, og det er det "alle tror". De fleste antar at renten settes opp 0,25 prosentpoeng. Men som vi pekte på over: Det gjør at de fleste storbankene vil få renter over seks prosent.

Utfordringen for de som har boliglån er at dette antakelig ikke er siste renteheving i høst. Økonomer snakker om kanskje to til. Det vil gi boliglånsrenter på nærmere 6,5 prosent.

Dette er grunnen til at du bør sjekke rentene dine i dag, og starte høsten med å redusere rentekostnadene dine!

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om boliglånsmarkedet i august 2023.   

 

Bankkonsepter dominerer listen

Et annet tydelig tegn er at det er ulike "bankkonsepter" som dominerer rentebarometeret. Det vil si "banker" som er eid av andre banker. Slik som Himla (eid av Fana Sparebank), Bulder (eid av Sparebanken Vest) og nå S-banken (eid av DNB).

Disse bankkonseptene er laget for å kunne konkurrere i bankmarkedet. Derfor har de som oftest få produkter og enkle løsninger. Med andre ord er de kanskje ikke for alle - kanskje ikke for de som trenger litt bredere tilbud fra banken eller har bolig som ligger litt utenfor alfarvei.

De enkleste konseptene er Himla og Nybygger.no (Sparebanken Øst), mens S-banken fortsatt er omtrent som en "vanlig" bank, selv om DNB har kjøpt den opp.

Utfordringen med at disse bankkonseptene er at de konkurrerer "på nåde" fra morbanken. Vi i Huseierne hadde heller sett at det var full konkurranse mellom ordentlige banker.

Får Nordea kjøpe Danske Bank?

Hvilket bringer oss over til sommerens store "bank-snakkis": Nordea som ønsker å kjøpe opp Danske Banks privatdivisjon. Vi i Huseierne er sterkt i mot dette.

Vi mener at det er viktig at vi opprettholder de få store landsdekkende bankene vi har i Norge. Dette er banker som konkurrerer i hele landet og som derfor er viktig for å opprettholde konkurransen rundt i de ulike lokalmarkedene.

Det å la den neste største banken få kjøpe opp den tredje største vil gi oss forbrukere dårligere konkurranse. Vi i Huseierne møter Konkurransetilsynet senere i august for å legge frem vårt syn på oppkjøpet. Du kan lese mer om det her: Konkurransetilsynet må stoppe Nordeas oppkjøp av Danske Bank.

 

Slik pruter du på boliglånsrenten

Du kan i mange banker få en bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

 

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

 

 

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler