Vern deg mot tordenvær

Gå til hovedinnhold

Vern deg mot tordenvær

Sommeren er høytid for lyn og torden. Med riktig overspenningsvern er du beskyttet når Tor med hammeren banker på døren.


Skader som skyldes lynnedslag har akselerert voldsomt de siste årene. Den formidable økningen gjenspeiler seg i skadeutbetalingene, viser statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon. Det skyldes at vi fyller hjemmene våre med stadig flere elektriske apparater og mer elektronikk. Når spenningen stiger over vanlige 220 V kan mye av elektriske apparater og elektronikk bli ødelagt. Fordi elektronikken som regel står på hele tiden, er den ekstra utsatt for skader. 

Du får hva du betaler for


Jo dyrere utstyr du har, desto viktigere er det å beskytte det. Det kan fort bli dyrt å velge billige produkter.

- Skru av lokket og se hvordan overspenningsvernet ser ut inni, råder René Depuis i Trygg og Sikker.

- Da ser du hvorfor noe koster lite og noe koster mye. Folk skjønner dessverre ikke at det er sammenheng mellom pris og kvalitet.

Ikke noe finvern kan forhindre ødeleggelser hvis du får en direkte hit, men bryr du deg om datautstyret ditt, velger du kvalitet oppfordrer Depuis.

Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd utarbeider og godkjenner sikringsutstyr, deriblant finvern som er direkte pluggbare i jordete stikkontakter.

- Det er en enorm forskjell på de FG-godkjente produktene og de billige variantene på markedet, sier Arve Haug i FG. Det er klart at folk flest blir fristet til å kjøpe så billig som mulig, men man må være klar over at det kan være risikabelt.

- Det kan også lønne seg å forhøre seg med forsikringsselskapet, sier Haug. Noen forsikringsselskaper gir rabatter på forsikring ved bruk av FG-godkjente produkter, forteller han.

 Velg dobbelt opp


Best sikret er du med både grovvern og finvern. Grovvernet må monteres i sikringsskapet av godkjent installatør. Det reduserer skade på grunn av kortvarig og kraftig overspenning. Datamaskiner og annen elektronikk er imidlertid så fintfølende at grovvern ikke alltid gir nok beskyttelse. Finvernet, som monteres direkte i stikkontakten, vil også hjelpe mot andre forstyrrelser på nettet, og er nødvendig for å beskytte telefon og parabol.

- Mange har kostbart datautstyr med verdifull informasjon lagret. Men jeg anbefaler også verneutstyr til dyre lyd- og bildeanlegg. Lamper er mindre kritisk. Det kan også være lurt å sikre fryseren, særlig hvis den er full av eksklusivt kjøtt. Man trekker ikke ut stikkontakten på fryseren når man reiser bort, sier René Depuis.

Sterke krefter


- Lyn kan slå ned direkte, eller skape induserte spenninger. Energien i lynet går da over i nettet, og man får en spenningsøkning, forklarer HMS-konsulent Runar Bache hos If Skadeforsikring.

Ved direkte nedslag frigjøres så mye energi at det kan utvikles brann. Men det er sjelden lynnedslag fører til at hus brenner ned. Bare 15 til 20 husbranner pr. år skyldes lyn. Bache har selv opplevd et direkte nedslag, og forteller at kreftene som frigjøres er enorme.

- Det kan knistre blått fra stikkontakter og blå flammer kan slå ut. Man kan også oppleve at elektriske ledninger smelter på veggen, eller det kan bli brann i ledningsnettet, forteller Bache. Ofte vil sikringene slå ut. Er man heldig, tar det ikke fyr i det øvrige. Har man hatt et direkte nedslag, anbefaler Bache at man får en elektriker til å måle belastningen på nettet. Man kan ha fått en defekt i ledningsnettet på grunn av isolasjon som har smeltet.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler