Ikke blogg ferieplanene

Gå til hovedinnhold

Ikke blogg ferieplanene

Vær varsom med å legge ut informasjon om ferieplanene dine på Facebook, fraværsassistenter på e-post eller blogg, advarer Huseiernes Landsforbund

- Jeg tror dette er en helt korrekt advarsel. Mange lever nok i den tro at det bare er snille mennesker som leser profilen deres på Facebook og andre nettsamfunn, men slik er det ikke, sier Gunnel Helmers, seniorrådgiver i Datatilsynet.

Nylig publiserte Huseiernes Landsforbund en ti punkts liste med råd til personers som skal reise bort i sommerferien. Første rådet fokuserte nettopp på problematikken knyttet til det å gi for mye informasjon om ferieplanene på internett.

Ifølge Gunnel Helmers i Datatilsynet er det ikke bare Facebook og e-post man bør være bekymret for. Også når man bruker andre nettsamfunn bør man være kritisk til den informasjonen man legger ut. Det er heller ikke slik at det kun er personer med gode hensikter som for eksempel besøker din private hjemmeside.

- Selv om vi nå skriver 2008 er det fortsatt en del mennesker som ikke skjønner at deres private hjemmesider kan bli lest av hvem som helst. De tror kanskje at den kun er finnbare for dem de selv har utpekt, men der tar de feil, sier Helmers.

Vit hva du gjør

I tillegg til hjemmesider, Facebook, e-post og andre nettsamfunn, legger stadig flere personer ut informasjon om seg selv på egne reisedagbøker eller blogger. Også her er det grunn til å trå varsomt, men likevel er det ingen grunn til å bli hysterisk.

- Jeg vil på ingen måte råde folk til å ikke bruke blogger. Det viktigste er at man vet hvilke spilleregler som gjelder på nett. Tenk gjennom hva du gjør og hvilke opplysninger du legger ut. Ikke skriv i klartekst at huset står tomt og at bakdøren er ulåst, sier Helmer.

Allerede et problem i Danmark

Ifølge VG gikk en en dansk sikkerhetsorganisasjon nylig ut og advarte mot øst-europeiske innbruddstyver som aktivt benyttet seg av falske Facebook profiler for å innhente opplysninger om tomme boliger.

- Jeg kjenner selv til flere tilfeller der folk har hatt besøk av innbruddstyver etter å ha skrevet at de var på ferie på, sier Shehzad Ahmad som leder sikkerhetsorganisasjonen DK-Cert til den danske avisen 24Timer.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer