Sikker vedhugging med ny øks

Gå til hovedinnhold

Sikker vedhugging med ny øks

Nytt design fra Finland skal gjøre kløyvejobben enklere og sikrere. Hus & Bolig har testet patentet.

SIKKER HOGST: Øksen Vipukirves reduserer faren for å skade seg under vedhogst. Foto: Dag Erik Kongslie
SIKKER HOGST: Øksen Vipukirves reduserer faren for å skade seg under vedhogst. Foto: Dag Erik Kongslie

Vi har alle hørt noen som har gjort det. En nabo. En bekjent. Et familiemedlem. Jeg har nesten gjort det selv. Luften fra øksehodet som sneier leggbeinet når feilhogget leter etter hardt bein å støte i, kan få det til å gå kaldt gjennom kroppen på den mest hardbarkede vedkløyver. Vipukirves heter øksen som skal hindre slike ulykker. Den er utviklet av Heikki Kärnä fra Finland, som hadde sett seg lei av å kløyve ved på gammelmåten. Produktet ble først observert på Youtube og nå skal det prøves. Produsenten lover en revolusjonerende design som skal være langt sikrere enn vanlige økser, samtidig som den skal gjøre vedhogging enklere.

Økseskaftet er festet på siden av bladet, og det går en kant ut på høyre side. Ved første øyekast ser det ut som en fabrikkfeil. Øksen skal rotere mot siden når den har truffet kubben. Fordelen med denne vridningsbevegelsen skal være at mer av kraften i hugget brukes til å splintre veden.  Kloa på toppen av skaftet skal forsterke vridningskraften og hindre at øksen går tvers gjennom.

Hvordan det fungerer i praksis hvor øksen stopper i den ene vedbiten kan du se i denne videoen:

Jeg tok med øksen til fjells, felte to bjørketrær for anledningen og lot den jobbe. I starten gir skaftet meg en dårlig følelse. Det føles rett og slett glatt, hvilket en øks ikke bør være. I tillegg har den ikke endekrok nederst på skaftet for å hindre glipping dersom man er uheldig og holder for løst. Jeg skal uansett bruke hansker når vi setter den på prøve. Det sikrer godt grep. Ved bruk merkes det at øksen er meget lang. Hele 90 centimeter. Det er også et sikkerhetsaspekt. Skulle man bomme helt er den så lang at den slår i bakken. Det tar litt tid å vende seg til lengden. Normalt er kløyveøkser 75 cm lange. Men – når den først er i bruk – gjør øksen en strålende jobb. Den holder alt som loves. Vedkubber splittes, de fyker til siden og det beste av alt; øksen står igjen i den andre biten på hoggestabben. Den fungerer i grunnen helt optimalt, og med relativt lite kraft går hoggingen som en drøm.

Personlig veksler jeg mellom venstrehåndsgrep (venstrehånd nærmest øksehodet) og høyrehåndsgrep (høyre hånd nærmest). Jeg blir ganske fort oppmerksom på at vedhogging med denne øksen er best med høyrehåndsgrep. Det er fordi øksen helst vil svinge mot venstre for å skyte ut den kløyvde vedbiten. Med venstrehåndsgrep kommer man inn med en annen vinkel i hogget som gjør at den ikke kløyver like godt som med et høyrehåndsgrep. Allikevel, med litt trening klarer man å bruke øksen godt uansett hvilket grep man velger.

 Jeg kjøpte øksen på nett, for omkring 2 000 kroner direkte fra forhandler. Det er en stiv pris når de fleste kløyveøkser normalt ligger på rundt 500 kroner.

Til slutt er det verdt å nevne at produsenten anbefaler et bildekk oppå hoggestabben. Når man setter kubben inni og hogger til, blir veden værende på stubben – ferdig kløyvd. Dette er ikke testet, men har du ressursene til å lage en slik er jeg overbevist om at vedhoggingen vil gå som en drøm.

Testen ble først publisert i Hus & Bolig nr 5 - 2014.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer