Ikke lek elektriker

Gå til hovedinnhold

Ikke lek elektriker

Loven er klinkende klar: Alle elektriske installasjoner skal utføres fagmessig av elektroinstallatør.

 

Det er bare enkle operasjoner, som for eksempel å skifte deksel på brytere og stikkontakter, montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning, eller koble til taklamper med kronklemme eller sukkerbit dersom lampene ikke er å betrakte som faste installasjoner man har lov til å gjøre selv. Selv om det meste av elektrisk utstyr som trengs til en bolig er lett tilgjengelig, har de færreste kunnskap om eller respekt for hvor store energimengder det dreier seg om og hvor farlig det er å være hobbyelektriker.

 

Fatale konsekvenser

 

Senioringeniør Runar Røsbekk i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Dsb, advarer mot å prøve seg som hobbyelektriker på egenhånd. Konsekvensene kan bli fatale.

- Først og fremst øker brannfaren. Elektrisitet er en farlig vare og må håndteres riktig og med forsiktighet. Mulighetene for å gjøre alvorlige feil er stor. Lager man hull i isolasjonen på en ledning kan det for eksempel føre til jordfeil. Jordfeil vil smitte over til alle andre anlegg i samme trafokrets i et IT-fordelingsnett. Har også naboen jordfeil, kan han bli hengende mellom to punkter, for eksempel mellom komfyr og vannkran, og omkomme.

Også faren for å bli skadet når man gjør jobben, er stor, mener Røsbekk. Det er lett å få seg en karamell når man ikke vet hva slags krefter man jobber med.

Oppdager forsikringsselskapet ditt at du har tuklet med det elektriske anlegget selv, vil de kunne nekte å utbetale forsikringssummen ved en brann, eller gjøre avkorting i erstatningen.

 

Huseiers ansvar

 

Husk også at det kan være svært risikabelt å øke belastningen på et gammelt anlegg. Det kan være lurt å få en fagmann til å gå igjennom systemet for å finne ut hva det tåler, hvis du har planer om annen bruk enn tidligere. Det er hver enkelt huseier som selv er ansvarlig for at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand. Er man usikker på om anlegget er forsvarlig, bør man snarest få det kontrollert. Flere selskaper tilbyr el-sjekk.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer