– Legger du sammen verdien av selve bunaden, sølv, sko og annet tilbehør, kan du komme opp i 60 – 70 000 kroner før du får snudd deg. Likevel er det svært mange som ikke har noen egen verdisakforsikring på bunaden. De regner med at innboforsikringen holder.
Det forteller Heidi Fossnes, redaktør av Magasinet Bunad og ekspert på folkedrakter.
Innboforsikring ikke nok
Mange tenker ikke over at innboforsikringen kun gjelder så lenge bunaden henger i skapet, og at innboforsikringen kan ha begrensninger oppad for enkeltgjenstander. Dessuten: Når du tar bunaden på deg og går ut, eller pakker den i kofferten for å reise avgårde i bryllup, dåp eller lignende, dekker ikke lenger innboforsikringen skader, tyveri eller andre ulykker som måtte tilkomme praktplagget. En vanlig reiseforsikring dekker tapte eller skadete verdigjenstander med inntil 15 000 kroner – altså langt mindre enn bunaden kan være verdt.
– Hvert eneste år får vi innmeldt skader på bunadene etter 17. mai. Ødelagte forklær på grunn av rødvinsflekker og is, og sigaretthull i stakken. En del bunader forsvinner også på reise, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If.
Les også: Pass opp for møll i bunaden >>
Verdisaksforsikring
Vil du være på den sikre siden er det altså en egen verdisakforsikring for bunaden som gjelder. «Bunadforsikringen» blir stadig mer populær, ifølge Vennesland.
– Vi ser at stadig flere velger å forsikre bunadene sine, inkludert bunadssølvet. Bunaden er et festantrekk som brukes hele året, og som betyr noe helt spesielt for eiere. Det er nok grunnen til at vi ser at stadig flere velger å forsikre bunaden, sier Vennesland.
Beregninger fra If viser at norske bunader er forsikret for 1,6 milliarder kroner. Det er Telemarksbunadene som har høyeste forsikringssum i If med 51 000 kr. Gjennomsnittlig forsikringssum er ca. 41 000 kr.
Lanserer 17-mai-forsikring
DNB har kastet seg inn i kampen om bunadskundene. Forsikringen dekker flekker, søk, rifter og svimerker. Den erstatter også sølv som faller av og blir borte - og er en økonomisk sikkerhet ved tyveri, vann- og brannskader skriver de på sine nettsider.
– Eksempelvis dekkes skader som svimerker fra sigaretter, fall- og snubleskader som fører til skade eller rift på bunaden. En kan uheldigvis søle cola-, kaffe- eller rødvinsflekker på bunaden eller en kan være uheldige at søljen faller av og blir borte i folkevrimmelen, sier Ketil Voll, leder av DNB Forsikring.
Verdifastsettelse
– Det varierer litt fra selskap til selskap, men hos de fleste kan du forsikre bunaden opp til 50 000 kroner uten at de krever dokumentasjon. Går summen høyere, kan det hende at du må dokumentere disse verdiene, forklarer Fossnes i Magasinet Bunad.
Det kan ofte være vanskelig å sette verdien av en bunad, siden det er et plagg som gjerne «vokser» over mange år. Sølvet kommer gjerne til litt etter litt, i form av gaver til konfirmasjon, bursdager og jul. Og hva med stakken, som bestemor sydde, og den nye skjorta, som du og tante Britt lagde sammen?
Oppsøk fagfolk
For å få et godt bilde av hvor mye det vil koste å erstatte slike drakter, bør du oppsøke fagfolk.
– Jeg har selv en beltestakk fra Øst-Telemark som har blitt til over mange år: Jeg har laget noe selv, kjøpt litt, fått litt. For å få et mest mulig riktig bilde av hva det vil koste å erstatte den, dersom den går tapt, kontaktet jeg Husfliden i Skien da jeg skulle tegne verdisakforsikring. Jeg hadde med bilder av alle detaljer og de kunne dermed anslå nokså nøyaktig verdien av plagget, sier Fossnes.
Siden det er stor forskjell på teknikker, materialer og lignende i bunader fra ulike landsdeler er det viktig å oppsøke ekspertisen i det området bunaden er fra for å få et mest mulig riktig bilde av verdiene.
Snippekofta
Kjersti Lingestad, daglig leder i Norsk Flid Husfliden Skien, forteller at den dyreste bunaden de leverer, koster rundt 100 000 kroner. Det er herrebunaden «Snippekofta» som stammer fra sent på 1700-tallet.
– Den har tre jakker, håndsydd skinnbukse, broderte vadmelsstrømper, sølv og mer til. Da er vi oppe i 100 000. Salget av disse tusler og går; vi selger noen slike hvert år, sier Lingestad.
Hun oppfordrer alle som kjøper ny bunad å ta vare på alle kvitteringer.
– Jeg skriver også ut verditakster på bunader vi har levert tidligere, og hjelper folk med å finne ut av hva det koster å erstatte eldre bunader som kanskje har vært i familien i årevis. Men affeksjonsverdien – den får du uansett aldri erstattet, sier Lingestad. raa@huseierne.no