Kjøper bolig som aldri før

Gå til hovedinnhold

Kjøper bolig som aldri før

Nordmenn lar seg ikke skremme av økende priser, og bare i tredje kvartal i år handlet vi bolig for 100 milliarder.

KJØPEFEST: Boligene går unna som varmt hvetebrød over hele landet. Foto: Christa Richert.

De nyeste tallene fra SSB viser en enormt sterk boligomsetning hittil i 2012.

Kun i løpet av 3.kvartal var omsetningen av bolig, hytter og annen eiendom på hele 95,3 milliarder kroner.

Aldri noensinne har ett enkelt kvartal hatt så høy boligomsetning, og veksten er på hele 12 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2011.

Bryr oss ikke om spådommene

Antall salg går opp 2 prosent, og prisene ligger 7 prosent høyere enn året før. Ola og Kari Nordmann har med andre ord ikke latt seg skremme av økende boligpriser og eksperter som frykter krakk.

Samlet sett betyr dette at 2012 ligger an til å blir det beste året noensinne med tanke på antall boligsalg, prisninvå og omsetning.

Gjennomsnittsboligen i Oslo er nå kommet opp på hele 4,3 millioner kroner, mens landsgjennomsnittet ligger på rundt 3 millioner kroner.

 

Men det er store forskjeller alt ettersom hvor du bor i landet.

Boligveksten presser prisene

Samtidig som boligprisene og -omsetningen stadig øker, har Norge også en voldsom befolkningsvekst og høy arbeidsinnvandring.

Erna Solberg  og Høyre ser nå på nye løsninger på arbeids- og boligmarkedet for å hindre at en rask befolkningsøkning skaper kaos i samfunnsmaskineriet.

– Det gikk 32 år før befolkningen økte fra 4 til 5 millioner mennesker. Den neste millionen vil komme i løpet av 16-17 år. Vi må tenke stort og annerledes, sier Solberg til NTB.

Hun innledet søndag partiets sentralstyremøte, med å løfte blikket og ta for seg utfordringene i boligsektoren.

– Et Norge med 6 millioner nordmenn krever at vi bygger for fremtiden, fra i dag av. Nå bor 67 prosent av befolkningen i byer. Av den neste millionen vil 900.000 bosette seg i storbyene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. En storstilt utbygging krever at vi organiserer boligprosjekter på en ny måte, sa Solberg.

Vil unngå flere reguleringer

Høyrelederen sier at boligmangelen krever at det bygges flere boliger, det er ikke til å komme utenom.

Men det er flere måter å gjøre det på. Økt boligskatt og flere reguleringer er ikke blant dem, mener Solberg.

– Hovedgrepet vil være å få til et nytt samarbeid mellom stat, kommune og utbyggere. Ikke en ny statlig instruks, men en ny form for samarbeid. Raskere behandling av søknader, samordning av planer for bolig, vei, kollektiv, butikker, post og apotek. Dette må ligge i bunn, sier Solberg.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer