Sterk vårsol? Dekk til hekken

Gå til hovedinnhold

Sterk vårsol? Dekk til hekken

Vårsola skinner, og vi nyter solstrålene i vinterbleke kinn. Har du tenkt på at også hekken kan trenge litt solfaktor?

Mange vekster dør nemlig av tørke på våren, og ikke av kulde som mange tror. Når vårsola blir sterk og varm og bakken fortsatt er kald, kan det by på problemer.

- Når sola kommer har plantene lyst til å vokse. En løkplante eller en knoll trenger ikke mye for å vokse, i alle fall ikke til å begynne med, men en del av trærne er det verre med, forteller Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Ikke plast

Det er hekk og trær, men også roser, som er mest utsatt på denne tiden av året. Dessverre dør de ofte senere, og det kan være vanskelig å vite når vårsola er et problem fordi du ikke oppdager skadene med én gang.

Det du bør være obs på er hvor varm sola er i forhold til bakken. Varmer sola godt og det er bart, mens det fortsatt er tæle eler veldig kaldt på bakken bør du tenke på å dekke til de utsatte vekstene.

Tujahekker er vanlig rundt om i norske hager, og er en av vekstene som kan være spesielt utsatt. Striesekker over hekken eller plantene kan enkelt redde dem.

- Du kan bruke det du har for hånden, som et gammelt laken eller striesekker. Men ikke dekk med plast. Har du det gamle juletreet liggende i hagen kan du bruke granbar fra det, sier Ladstein.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Finn frem vannslangen

Når tæla begynner å gi seg er det bare å finne frem hageslangen og vanne både planter, hekk og plen når sola gir tørre perioder.

Mange velger også å kalke plenen på våren. Dette bør gjerne gjøres i fuktig vær eller oppå snøen før den forsvinner helt.

- Men skal du ha en plen som vinner over mosen er det viktigste gjødsel, og det kan du vente med til gresset faktisk vokser. Du bør tilføre gjødsel jevnlig, og gjerne mer enn du tror, sier Ladstein.

- Gå gjerne over plenen med en rive nå på våren for å få luftet opp en del av mosen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer