Ta en vårsjekk

Gå til hovedinnhold

Ta en vårsjekk

Jevnlig ettersyn og regelmessig vedlikehold hindrer problemer med huset. Her får du tips om ti ting du bør gjøre når vinteren slipper taket.

VÅREN ER HER: Utemøblene skal frem, og mange av dem har godt av en liten oppfriskning. Foto: Elena Elisseeva/ Scanstockphoto.

1. Se etter skader på konstruksjonen

Tunge snølaster, takras og fuktighet kan gjøre stor skade. Gjør det til en vane å inspisere bygningen når snøen er borte. Se etter konstruksjonsmessige svakheter. Alt som ikke ser naturlig ut kan være tegn på skader: Misfarging, sprekker, bulker i  treverket og skitt, små hull, oppspist treverk og fint støv på gulvet. Vær også oppmerksom på knitrelyder.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

2. Sjekk taknedløpene ekstra nøye

Pass på at takvannet har god avrenning og at det ikke er skader på takrenner og nedløp. Hekt gjerne på en ledning som fører vannet noen meter vekk fra bygningen hvis taknedløpene avsluttes ved bakkeplan. Det minsker fuktbelastningen og øker levetiden på dreneringen. Faren for fuktinntrengning i kjeller eller underetasje minsker.

3. Kontroller tak og pipe

Ta en tur på taket og se om det kan være knuste takstein som må byttes. Vær ekstra oppmerksom på overganger til arker og utbygg. Se også over pipe og pipe-beslag, eventuelt takhatt. Bytt korro-derte beslag før lekkasje er et faktum. 

4. Se over loftet

Ta også en tur på loftet – hvis bygningen har – for å kontrollere at det er tørt der og at det er god utlufting. Det er viktig å unngå kondensproblemer.

5. Åpne ventiler er viktig

Når det er veldig kaldt er det mange som stenger ventilene. Men uten ventilasjon stenger man fuktigheten i bygget inne. Sjekk derfor at alle luker er åpne.

6. Skrubb møblene

Lagrede trematerialer som er blitt utsatt for fuktighet er svært utsatt for sopp og råte. Dette gjelder for eksempel hagemøbler som har vært lagret under en presenning, i fuktig garasje eller i en rå kjeller gjennom vinteren. Skikkelig rengjøring kan gjøre underverker. Bruk gjerne soppvask. La møblene tørke godt til slutt, og påfør eventuelt et nytt lag beis eller impregneringsmiddel. 

7. Se over vinduene

Også vinduer, vinduskarmer og vindskier bør sees over. Med en syl kan du lett kontrollere om treverket er friskt eller om det bør byttes. 

8. Hold orden på vegetasjonen

Klatreplanter og busker og trær som lener seg inntil huset kan by på problemer. De kan både ødelegge materialene og forhindre opptørking - også på murhus. I tillegg blir det lettere for mus og andre skadedyr å finne veien inn. Hold derfor vegetasjonen i sjakk.

9. Vask huset

Små svarte prikker på panelet er over-flatesopp og ufarlig for styrken i treverket. Men svartsopp kan være utrolig irriterende. Ytterkledningen på huset vil få lengre levetid hvis du vasker huset fritt for skitt og sopp hver vår.

10. Sjekk kjelleren

Vond lukt i kjelleren er et dårlig tegn. Små sorte prikker kan også tyde på fuktinntrengning. Dersom veggene er dårlig isolert kan det også dannes kondensbak møbler og gjenstander som står inntil veggene. Problemet kan løses ved å skape luft bak møblene og trekke dem ut fra veggen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer