Forsikring mot store pengekrav

Gå til hovedinnhold

Forsikring mot store pengekrav

Nesten hvert femte boligsalg ender i krangel fordi boligen ikke var som kjøperen forventet. En eierskifteforsikring kan spare deg for hundretusener.

I følge avhendingsloven har selgeren et stort ansvar ved boligsalg. Ikke bare må alle kjente feil og mangler ved eiendommen formidles til kjøper. Selgeren kan også stilles til ansvar for skjulte feil og mangler i opptil fem år etter overtagelsen av boligen.

For å gardere seg mot dette velger mange selgere å tegne eierskifteforsikring. En eierskifteforsikring dekker det ansvaret selgeren har i følge avhendingsloven. Dersom kjøperen vil reklamere på boligen, er det ikke selgeren som eventuelt må punge ut, men forsikringsselskapet. I motsetning til for eksempel en skadeforsikring, er det altså eieren som er forsikret, ikke eiendommen. En eierskifteforsikring, som koster fra noen tusenlapper og oppover, vil kunne spare deg for hundre tusener dersom uhellet skulle være ute og noe gå alvorlig galt etter boligsalget.

 Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper!

Også for nye boliger

Det er en utbredt oppfatning at dersom salgsobjektet ikke er spesielt gammelt, kan det være bortkastet å tegne eierskifteforsikring. Det er imidlertid gode grunner til å vurdere en slik forsikring også dersom du skal selge en forholdsvis ny bolig, fordi kjøperens krav til et nytt hus eller en ny leilighet sannsynligvis vil være høyere enn til et eldre salgsobjekt. Men også til eldre boliger har mange kjøpere svært høye krav.

- Mange kjøpere tar ikke inn over seg at en 20 år gammel bolig ikke kan være så god som ny. For høye forventninger hos kjøper er den viktigste grunnen til uoverensstemmelser mellom partene etter et boligsalg, sier advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund.

  

Pass på

Det er imidlertid verdt å merke seg at selv om du har eierskifteforsikring, har du som selger opplysningsplikt.

- Sørg for å få alt fram på bordet. Så lenge kjøperen gjøres oppmerksom på at for eksempel badet bør holdes under oppsyn, har du som selger ditt på det rene, dersom badet i ettertid blir problematisk for kjøperen. Denne tommelfingerregelen bør du følge, enten du har eierskifteforsikring, eller ikke, understreker Leisner.

En annen fallgruve er det at mange forsikringsselskaper i vilkårene vil sikre seg en regressmulighet som gjør at selskapet vil kunne rette eventuelle krav mot deg som selger, dersom du har gitt, eller det kan sannsynliggjøres at du kan ha gitt, feil eller mangelfulle opplysninger.

 

Gjelder fra overtagelsen
 

Har du tegnet eierskifteforsikring er det verdt å merke seg at den gjerne gjelder fra overtagelsen. Derfor er det viktig ikke å gi fra seg nøkkelen til kjøper før dette tidspunktet. Dersom kjøperen før overtagelsen oppdager skjulte feil og mangler og reklamerer på disse, er eierskifteforsikringen bortkastet, og du vil som selger likevel bli stilt til ansvar for de manglene kjøper oppdaget.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer