10 tips til vårsjekken

Gå til hovedinnhold

10 tips til vårsjekken

Følger du disse 10 tipsene hvert år, sørger du for at du alltid har oversikt, og kan reparere før det oppstår store skader.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

En godt vedlikeholdt bolig er rett og slett en god investering.

1 Se etter skader på konstruksjonen

Tung snølast, takras og fuktighet kan gjøre stor skade. Inspiser derfor boligen når snøen er borte. Se etter misfarging, sprekker, vabler i kledningen, skitt, små hull og oppspist treverk. Vær også oppmerksom på knitrelyder og eventuelle skadedyr.

2 Sjekk taknedløpene ekstra nøye

Pass på at takvannet har god avrenning og takrenner og nedløp er hele og ikke lekker. Dersom taknedløpene avsluttes over bakken, hekt på et bøyelig rør som fører regnvannet vekk fra grunnmur. Det vil minske faren for fuktinntrengning i kjeller. Det vil også avlaste dreneringen.

3 Kontroller tak og pipe

Sjekk om taktekket er helt, og bytt ut det som eventuelt er ødelagt. Vær spesielt oppmerksom på overganger til for eksempel utbygg eller takvinduer. Sjekk at pipe og pipebeslag er hele og fine. Bytt eventuelle skadede beslag for å unngå lekkasje.

4 Se over loftet

Ta også en tur på loftet – hvis boligen har – for å kontrollere at det er tørt og godt luftet. God ventilasjon er viktig for å unngå kondensproblemer.

5 Åpne ventiler er viktig

Når det er veldig kaldt er det mange som stenger ventilene. Men uten ventilasjon stenger man fuktigheten i bygget inne. Sjekk derfor at alle luker er åpne.

6 Skrubb møblene

Lagrede trematerialer som er blitt utsatt for fuktighet er svært utsatt for sopp og råte. Dette gjelder for eksempel hagemøbler som har vært lagret under en presenning, i en fuktig garasje eller i en rå kjeller gjennom vinteren. Skikkelig rengjøring kan gjøre underverker. Bruk gjerne soppvask. La møblene tørke godt før du eventuelt påfører et nytt lag beis eller impregnering. 

7 Se over vinduene

Også vinduer, vinduskarmer og vindskier bør sees over. Med en syl eller en kniv, kan du lett kontrollere om treverket er friskt eller om det bør byttes. 

8 Hold orden på vegetasjonen

Klatreplanter og busker og trær som lener seg inntil huset kan by på problemer. De kan både ødelegge materialene og forhindre opptørking - også på murhus. I tillegg blir det lettere for mus og andre skadedyr å finne veien inn. Hold derfor vegetasjonen i sjakk.

9 Vask huset

Små svarte prikker på panelet er svertesopp, og i seg selv ufarlig for treverket, men ikke videre pent. Vasker du huset etter vinteren vil både maling og beis holde lenger, og kledningen får lenger levetid.

10 Sjekk kjelleren

Vond lukt i kjelleren er et dårlig tegn. Små sorte prikker kan også tyde på fuktinntrengning. Dersom veggene er dårlig isolert kan det også dannes kondens bak møbler og gjenstander som står inntil veggene, eller rett på gulvet. Problemet kan løses ved å skape luft bak møblene, trekke dem ut fra veggen, og unngå å sette ting rett på gulvet.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer