Tips til deg som skal kjøpe bolig i høst: Ta nytt kurs om kjøp av bolig!

Gå til hovedinnhold

Tips til deg som skal kjøpe bolig i høst: Ta nytt kurs om kjøp av bolig!

Bruk tid på visninger og husk finansiering. Det er de viktigste rådene når du skal kjøpe bolig nå i høst. Huseierne lanserer nå sitt nye digitale kurs om kjøp av bolig. Ta kurset for å stå bedre rustet!

Av: Kristin Gyldenskog

Boligkjøp er den største investeringen vi gjør. Og det finnes feller å falle i. Derfor er det viktig at du har god kunnskap når du skal på boligjakt.

Huseierne har nå laget et digitalt kurs for deg som skal på boligjakt og lurer på hva du skal se etter når du skal kjøpe bolig.

- Kurset er lagt opp både for de som er på boligjakt for første gang, og de som har gjort det før. Dette er ikke noe man gjør så ofte, så det er lurt med en oppdatering, sier kursholder Carsten Henrik Pihl.

Han er forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, jurist og har drevet med rådgivning om boligkjøp og boligsalg i en årrekke.

- I kurset går vi gjennom boligkjøpets ulike faser og ser nærmere på forberedelser, hvilke papirer du skal lese og spørsmål du skal stille. Vi ser også på budrunden og overtakelsen. Til slutt skal vi se litt nærmere på nye regler som er på vei og som snart kommer, forteller Carsten Pihl.

Her er deler av det du lærer om i kurset om boligkjøp:

  • Finansiering og forberedelser det er lurt å gjøre før du skal på boligjakt
  • Visningen, hva du skal se etter og spørre om både før og under visning.
  • Budrunden - hvordan er reglene, og hva bør man gjøre?
  • Kontrakt og kontraktsmøtet - hva må man passe på med avtalen
  • Den viktige overtakelsen og hva du skal passe på
  • Hva gjør jeg hvis jeg finner feil i boligen etter overtakelse

Les mer: Full oversikt over innholdet finner du her!

Boligkjøp tar tid

Et av punktene Carsten Pihl er innom i kurset er at boligjakt ofte tar tid:
- Jeg hører ofte at boligkjøper sier de må gå på mange visninger. Det kan være slitsomt, men man må se på det som læring. Ved å gå på mange visninger vil du lære mer og mer om boligmarkedet, forteller Carsten Pihl.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 


Her er fem råd til deg som er på boligjakt:

1. Ha finansieringen i orden!

Du må vite hvor mye du har å kjøpe bolig for. Når budrunden starter er det for sent å snakke med banken. Sjekke derfor med banken i dag om hvor mye du kan låne. Det er lurt å skaffe seg et finansieringsbevis.

Du må også ha en egenkapital på minst 15 prosent av kjøpesummen. Dette kan være fra oppsparte midler, arv eller at foreldre eller andre slektninger er medlåntakere.

2. Last ned salgsoppgaven og les på forhånd!

Det er viktig å gjøre hjemmelekse før du går på visning. Last ned salgsoppgaven og les gjennom. Se mest på sidene med tekst, der er den viktige informasjonen. Ring eiendomsmegleren eller takstmannen hvis det er noe du ikke skjønner!

EKSPERT: Carsten Henrik Pihl er kursholder for det digitale kurset "Kjøp av bolig". Han er forbrukersjef i Huseierne, jurist og har gitt råd om kjøp og salg av bolig i over 20 år.

 

3. Bruk øyne og nese godt på visning!

Når du er på visning må du bruke øyne og nese godt. Bruk mest tid på de tekniske tingene som koster mye penger å reparere, for eksempel bad, el-anlegg, kjøkken og vinduer. Lukter noe muggent og innestengt er det en grunn til det. Finn ut hvorfor!

4. Sjekk hva som følger med boligen!

Gå nøye gjennom salgsoppgaven om hva som følger med boligen. Føler hvitevarene med, eller må du kjøpe nye av disse? Garderobeskap skal vanligvis følge med, men gjør de det i denne boligen?

5. Husk at bud binder!

Når budrunden starter er det viktig å huske at det budet du gir binder deg. Blir budet akseptert er det inngått en avtale om kjøp av bolig.

Samtidig er det viktig å huske på at budrunden ikke er vunnet før budet er akseptert av selgeren. Det holder ikke å ha det høyeste budet når akseptfristen går ut.

 

Vil du lære mer om kjøp av bolig? Ta vårt digitale kurs! Gratis for medlemmer. Se mer her!

 

Digitalt kurs

Gratis kurs om kjøp av bolig

1. januar 2022 kommer det nye regler om kjøp og salg av bolig. Her får du en gjennomgang av reglene, og hvilket ansvar du som kjøper når har. Kursholder er Carsten Pihl er forbrukersjef i Huseierne. Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler