Student? Disse forsikringene trenger du

Gå til hovedinnhold

Student? Disse forsikringene trenger du

Når man flytter hjemmefra for første gang er det mye man skal holde orden på. Noen er småsaker det ikke er så farlig med. Noen er større og viktigere saker. Forsikring tilhører definitivt den siste gruppen.

Reiseforsikring og innboforsikring er viktige forsikringer som studenter bør ha på plass. Foto: StockSnap / Pixabay.

Tekst: Rikke Åserud

Det er mye som skal ordnes når man forlater redet, og forsikring bør stå høyt oppe på listen for ferske studenter. De to aller viktigste forsikringene du trenger som student er ikke spesielt dyre, men svært nyttige å ha når uhellet er ute:

- Innboforsikring og reiseforsikring. Dette er definitivt de to viktigste forsikringene en student bør ha på plass, sier produktsjef Cecilie Hoel Huneide i Storebrand.

Gjelder foreldrenes forsikring?

Dersom du flytter hjemmefra for å studere, er du dekket av dine foreldres innboforsikring i 2 år fremover, så sant du ikke melder adresseendring til Folkeregisteret.  

- Studenten dekkes i to år av foreldrenes innboforsikring så sant han eller hun ikke endrer adresse i Folkeregisteret, forteller Cecilie Hoel Huneide i Storebrand. 

- Har barnet bodd utenfor hjemmet i over 2 år i forbindelse med studier, eller meldt flytting i folkeregisteret, må barnet tegne egen innboforsikring, sier Huneide.

For reiseforsikringen gjelder tilsvarende regler, men med en aldersbegrensning: Når du som student flytter hjemmefra, er du dekket frem til fylte 20 år, gitt at din folkeregistrerte adresse fortsatt er hos foreldrene. Etter fylte 20 år må du tegne en egen reiseforsikring. (Enkelte forsikringer har grensen ved 21 år.)

En innboforsikring i bofellesskapet?

Mange studenter bor sammen med venner og studiekamerater i enkelte perioder. Bor du i bofellesskap, er det verdt å vite at du ikke er dekket av romkameratens innboforsikring.

- Vi har hatt noen eksempler på det, at venner har bodd sammen i bofellesskap og tenkt at det holder at en av dem har innboforsikring. Men slik fungerer det dessverre ikke. Bor du på studenthybel eller i bofelleskap må du sørge for å ha din egen innboforsikring, eller da altså være innenfor dekningen av dine foreldres, sier Huneide.

Trengs produktforsikringer?

De typiske studentsakene hos forsikringsselskapene handler om tyverier – og uhell.

- Sykkeltyverier er vel den største posten på innboforsikringssaker hos studenter. I tillegg er det en god del saker som handler om skader på og uhell med småelektronikk: laptoper som ødelegges av kaffe, mobiler som detter i gulvet og lignende, forteller Huneide.

Dersom man har super innboforsikring kan slike uhell dekkes, men med en egenandel på 1500 – 2000.

Det er verdt å sjekke innboforsikringen før man takker ja til uhellsforsikringer som man gjerne tilbys når man kjøper en pc, telefon eller annet. Kanskje vil det være lønnsomt å oppgradere innboforsikringen i stedet for å betale for flere enkeltforsikringer per produkt.

Dekker mye

Innboforsikringen dekker også en hel del man kanskje ikke tenker over med det samme, men som er svært godt å få hjelp med dersom uhellet er ute.

- Skulle du være så uheldig å få med deg veggedyr hjem fra reise, er det veldig nyttig å ha en innboforsikring som dekker skadedyrbekjempelse. Veggedyr er ikke hyggelig å ha i hus og det kreves ofte bistand fra et skadedyrfirma for å bli kvitt disse, sier Huneide.

Også skader på sportsutstyr dekkes av innboforsikringen, vel og merke dersom du har innboforsikring Super: Da kan du få erstatning for eksempel om du knekker en ski på tur i fjellet, eller velter og skader sykkelen på tur i skogen.

- Videre er det slik at du også kan dekkes av innboforsikringen hvis du skulle være uheldig å skade noen og komme i ansvar – for eksempel om du krasjer inn i noen når du kjører sparkesykkel. Da kan innboforsikringen dekke opptil tre millioner kroner. Så innboforsikring er mer enn folk gjerne tror, sier hun.

Uhell på reiser

Studenter reiser normalt sett mye i både inn- og utland. En forsikring som dekker dem utenfor hjemmet, er i de aller fleste tilfeller en god investering.

- Ser vi på reiseforsikringssaker er det mye tyveri av airpods, laptoper, mobiler, samt skader på sykler, elsparkesykler og lignende. Vi har også en del sykdom på reiser – i hvert fall i normale tider når det ikke er koronarestriksjoner, sier Huneide.

Helsetrygdkortet

Enkelte tror at det europeiske helsetrygdkortet som utstedes fra Helfo gjør at man ikke trenger reiseforsikring. 

- Det europeiske helsetrygdkortet erstatter ikke reiseforsikring, men skal du på reise til et EØS- land eller Sveits kan det være lurt å ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Kortet utstedes av Helfo og gir rett til nødvendig medisinsk behandling med samme rettigheter til behandling hos det offentlige helsevesenet som beboerne i det landet du er, men du må også betale de samme egenandelene som dem, forklarer Huneide.

Europeisk helsetrygdkort bestiller du enkelt på helsenorge.no.  

Huneide påpeker at standarden på behandling kan variere fra land til land. Du kan ikke nødvendigvis forvente å få samme behandling som du ville fått i Norge. På flere steder kan det private tilbudet kanskje være det beste, men private tilbud er ikke dekket med helsetrygdekort.

Helsetrygdekortet dekker heller ikke hjemreise, ambulansefly eller tilkalling av familiemedlemmer om du blir alvorlig syk eller havner i en ulykke. Og kommer du utenfor EØS eller Sveits gjelder ikke kortet. Havner du på sykehus for eksempel i USA kan det fort bli fryktelig dyrt, om du ikke har forsikring, sier Huneide.

Men man trenger ikke å reise så langt for å ha nytte av reiseforsikringen – den dekker deg for blant annet tyveri idet du går ut av døren hjemme.

Følg med på barneforsikringen

Mange foreldre har barneforsikring for sine håpefulle. Den opphører når barnet fyller 26.

- Det er fort gjort å glemme at barneforsikringen opphører. Som foreldre bør man ha et bevisst forhold til dette, og vurdere om barneforsikringen skal videreføres, sier Huneide.

Dette bør i så fall avklares før barnet fyller 26 år, for da kan denne forsikringen videreføres uten ny helseerklæring.

- Vi anbefaler foreldre eller barnet selv å ta kontakt med selskapet for rådgivning på hvilke personforsikringer som kan være aktuelle, sier Huneide.

 

NB: Hvis du ikke er student - ta en titt på denne!

 


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_StbForsikring.jpg

Ekstra gode betingelser på forsikring hos Storebrand

20 % rabatt på hus- og hytteforsikring, inkludert dobbel dekning på rettshjelp.
18 % på alle andre private skadeforsikringer.

Les mer

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer