7 veier til en bedre økonomi

Gå til hovedinnhold

7 veier til en bedre økonomi

Våren 2020 har gitt mange en strammere økonomi. Her er syv tips til hvordan du kan skaffe deg litt bedre økonomisk rom i hverdagen.

STRAMMERE: Mange opplever at privatøkonomien er blitt strammere som følge av permittering eller bortfall av inntekt. Her er våre tips til hvordan du kan kutte forbruk og spe på med inntekter.

Av:


Det er hardere økonomiske tider, og mange er permittert eller har fått lavere inntekt fordi bedriften har lavere inntekter. Dette er tiden for å skaffe deg oversikt over økonomien, gjerne ved å bruke budsjettverktøyene som finnes i nettbanken.

Her er syv tips til hvordan du kan gå frem for å sikre en bedre og mer romslig økonomi i hverdagen. Se hvilke som passer for deg!

 

1. Prut på renten på boliglånet

Boliglånsrentene går nedover. Norges Bank har nå satt ned renten tre ganger, og styringsrenten er nå på null. Norges Bank har redusert renten med til sammen 1,5 prosentpoeng, men bankene har ikke gitt de samme. Det betyr at det er prutemuligheter hos bankene.

Beste renter du kan finne er nå godt ned på ettallet, og de fleste bør kunne finne rente under 2 prosentpoeng på sitt lån. Sjekk vårt rentebaromenter fra juni, og sammenlign med dine renter.

NB: Det kan være vanskelig å få byttet bank eller prutet ned renten hvis én eller flere i familien har blitt permittert.

Medlemsfordel: Orker du ikke prute renten i din bank? Huseierne har inngått avtale med Storebrand Bank. Den renten er ferdigprutet for deg. Les mer her!

Husk at hvis du får 0,5 prosentpoeng lavere rente, sparer du 11.700 kroner i året hvis du har 3 milloner kroner i lån.

 

2. Dropp rammelån

Mange har rammelån - lån der man har avtale om å låne opp til en viss ramme i banken, men ofte ikke bruker opp hele rammen. Hvis du for eksempel har en avtale om å kunne låne opp til 3,5 millioner, men akkurat nå er lånet på 3 millioner kroner.

Slike avtaler gir god fleksibilitet, men renten på disse lånene er dyrere enn vanlige lån.

Du vil spare penger på å gjøre om et rammelån til vanlig lån hvis du likevel ikke bruker fleksibiliteten. 

 

3. Kutt unødvendig forbruk

I hverdagen har vi ofte vaner som gjør at vi bruker mer penger enn vi trenger. Det kan være kaffe du kjøper ute i løpet av dagen, eller den ekstra sjokoladen du tar med når du er å handler. Eller det kan være noe så enkelt som å planlegge innkjøpene bedre.

Slike forbedringer i hverdagen kan raskt spare inn noen tusenlapper i måneden.


4. Sjekk alle løpende abonnementer

Et virkelig pengesluk er alle løpende abonnementer du og familien har. Telefon, TV, Netflix, HBO, Spotify og alle andre tjenester du har inngått abonnement på. Her er det penger å spare. Gå gjennom kredittkortfakturaene dine for å sjekke hva du betaler.

Har du det billigste telefonabonnementet, eller har du bare en leverandør av gammel vane? Trenger du alle streamingtjenestene? Og ikke minst: Har dere familieavtaler i familien, eller betaler alle hvert sitt abonnement?

En vanlig familie kan fort spare en tusenlapp i måneden på å finne billigere abonnementer og rydde opp i de gamle du har.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 539 kroner i året! 

 

5. Vurder utleie

Trenger du høyere inntekt over lengre tid? Da kan det være en idé å leie ut hvis boligen tillater det. Mange norske boliger er bygget med en kjellerhybel eller kjellerstue som ganske lett kan gjøres om til en utleiedel. Dermed kan du få inn ekstra månedlige inntekter i tiden som kommer.

Utleie av kjellerhybel eller lignende i egen leilighet er skattefritt, så du får alle inntektene selv (men husk at du ikke får fradrag for utgiftene.)

Les mer: Les mer om kravene til utleieboligen her

Medlemsfordel: Husk at du som er medlem av Huseierne får tilgang til en god utleiekontrakt, alle skjemaer og vår juridiske svartjeneste helt gratis! Les mer her

 

 

6. Lei ut hytten i sommer

Har du tilgang på hytte, vil utleie av hytten også kunne gi deg gode inntekter i 2020. Nordmenn må feriere i hjemlandet i år, og dermed vil det være muligheter for å tjene penger på hytteleien.

Utleie av hytte er skattemessig gunstig. Du kan tjene 10.000 kroner skattefritt. Deretter skatter du av 85 prosent av inntektene.

Les mer: Dette kan du tjene på å leie ut hytta i sommer

Medlemsfordel: Medlemmer i Huseierne får tilgang til egen utleiekontrakt for hytter, alle skjemaer og vår juridiske svartjeneste helt gratis! Se kontrakten her!

 

7. Avdragsfrihet på lånet

Det kan være aktuelt å be banken om avdragsfrihet hvis inntektene har stoppet helt opp. Avdragsfrihet betyr at du bare betaler rentene på lånet hver måned, mens avdragene stoppes.

Dette gjør at du må betale lenger på boliglånet, men som en form for akutt hjelp er det en meget god mulighet.

Men ikke bruk avdragsfrihet og fortsett med samme forbruk! Dere er nødt til å redusere forbruket for snarest å kunne betale avdrag igjen. Ikke la det bli en hvilepute!

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler