7 veier til en bedre økonomi

Gå til hovedinnhold

7 veier til en bedre økonomi

Våren 2022 gir mange en strammere økonomi. Her er syv tips til hvordan du kan skaffe deg litt bedre økonomisk rom i hverdagen.

STRAMMERE: Mange opplever at privatøkonomien blir strammere som følge av dyrere lån og høye strømpriser. Her er våre tips til hvordan du kan kutte forbruk og spe på med inntekter.

Av:


Det er hardere økonomiske tider. Strømprisene er rekordhøye og renten går opp. I tillegg er noen permittert eller har fått lavere inntekt fordi bedriften har lavere inntekter. Dette er tiden for å skaffe deg oversikt over økonomien, gjerne ved å bruke budsjettverktøyene som finnes i nettbanken.

Her er syv tips til hvordan du kan gå frem for å sikre en bedre og mer romslig økonomi i hverdagen. Se hvilke som passer for deg!

1. Prut på renten på boliglånet

Boliglånsrentene øker. I september 2022 har renten økt med over to prosentpoeng på et år. Og Norges bank mener fortsatt at renten skal opp!  

Det betyr at du må være en aktiv bankkunde og følge med på din rente. Det er viktig at du pruter på renten i banken du allerede har, eller bytter bank i verste fall.

Etter renteøkningene i september 2022 vil du fortsatt kunne finne boliglånsrente på tre-tallet, mens mange banker gir deg rente godt oppe på fire-tallet. 

Huseierne har månedlige rentebarometere der du finner de beste bankene akkurat nå. Se siste rentebarometer på vår samleside her: Huseiernes rentebarometer

Medlemsfordel: Orker du ikke prute renten i din bank? Huseierne har inngått avtale med Storebrand Bank. Den renten er ferdigprutet for deg. Les mer her!

Husk at hvis du får 0,5 prosentpoeng lavere rente, sparer du 11.700 kroner i året hvis du har 3 milloner kroner i lån.

2. Dropp rammelån

Mange har rammelån - lån der man har avtale om å låne opp til en viss ramme i banken, men ofte ikke bruker opp hele rammen. Hvis du for eksempel har en avtale om å kunne låne opp til 3,5 millioner, men akkurat nå er lånet på 3 millioner kroner.

Slike avtaler gir god fleksibilitet, men renten på disse lånene er dyrere enn vanlige lån.

Du vil spare penger på å gjøre om et rammelån til vanlig lån hvis du likevel ikke bruker fleksibiliteten. 

3. Bytt til beste strømavtale

Strømprisene er rekordhøye i 2022. Særlig i sør-Norge. Selv med strømstøtte blir strømregningene dyre.

Det du må passe på er å ha en strømavtale som gir deg lavest mulig strømregning. Huseierne anbefaler at du velger en spotavtale med timesavregning.

Fastavtale kan være aktuelt hvis du vil ha trygghet for utgiftene, men ikke bytt tilfastavtale nå i vinter. 

Les mer om valg av strømavtale her: Hvilken strømavtale skal jeg velge?

Husk at Huseierne tilbyr en god og enkel strømavtale.

4. Sjekk alle løpende abonnementer

Et virkelig pengesluk er alle løpende abonnementer du og familien har. Telefon, TV, Netflix, HBO, Spotify og alle andre tjenester du har inngått abonnement på. Her er det penger å spare. Gå gjennom kredittkortfakturaene dine for å sjekke hva du betaler.

Har du det billigste telefonabonnementet, eller har du bare en leverandør av gammel vane? Trenger du alle streamingtjenestene? Og ikke minst: Har dere familieavtaler i familien, eller betaler alle hvert sitt abonnement?

En vanlig familie kan fort spare en tusenlapp i måneden på å finne billigere abonnementer og rydde opp i de gamle du har.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 579 kroner i året! 

5. Vurder utleie

Trenger du høyere inntekt over lengre tid? Da kan det være en idé å leie ut hvis boligen tillater det. Mange norske boliger er bygget med en kjellerhybel eller kjellerstue som ganske lett kan gjøres om til en utleiedel. Dermed kan du få inn ekstra månedlige inntekter i tiden som kommer.

Utleie av kjellerhybel eller lignende i egen leilighet er skattefritt, så du får alle inntektene selv (men husk at du ikke får fradrag for utgiftene.)

Les mer: Les mer om kravene til utleieboligen her

Medlemsfordel: Husk at du som er medlem av Huseierne får tilgang til en god utleiekontrakt, alle skjemaer og vår juridiske svartjeneste helt gratis! Les mer her

 

 

6. Lei ut hytten

Har du tilgang på hytte, vil utleie av hytten også kunne gi deg gode inntekter i 2022. Mange nordmenn vil feriere i hjemlandet i år, og dermed vil det være muligheter for å tjene penger på hytteleien.

Utleie av hytte er skattemessig gunstig. Du kan tjene 10.000 kroner skattefritt. Deretter skatter du av 85 prosent av inntektene.

Les mer: Dette kan du tjene på å leie ut hytta

Medlemsfordel: Medlemmer i Huseierne får tilgang til egen utleiekontrakt for hytter, alle skjemaer og vår juridiske svartjeneste helt gratis! Se kontrakten her!

7. Avdragsfrihet på lånet

Det kan være aktuelt å be banken om avdragsfrihet hvis inntektene har stoppet helt opp. Avdragsfrihet betyr at du bare betaler rentene på lånet hver måned, mens avdragene stoppes.

Dette gjør at du må betale lenger på boliglånet, men som en form for akutt hjelp er det en meget god mulighet.

Men ikke bruk avdragsfrihet og fortsett med samme forbruk! Dere er nødt til å redusere forbruket for snarest å kunne betale avdrag igjen. Ikke la det bli en hvilepute!

 

Medlemsfordeler

Strøm til medlemspris!

Huseierne har forhandlet fram en av markedets beste strømavtaler fra Glitre Energi for deg som er medlem. Avtalen er enkel, billig og trygg.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Så høyt over tomta eier du

Les mer