Slik kvitter du deg med matfettet

Gå til hovedinnhold

Slik kvitter du deg med matfettet

Vi gir deg 4 kule tips for å spare penger, gjøre gode gjerninger og lage smakfull mat ved å kvitte deg med matfettet på en smart måte!

Både ribbefett, fett fra pinnekjøttet og annet matfett kan bli til energi ved at du kaster det på riktig måte. En fin tanke, ikke sant? Foto: Sara Johannessen/ MatPrat

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Du har sikkert hørt det før. Om du ikke tetter egne avløpsrør ved å kaste matfettet i toalettet eller i kjøkkenvasken, så vil du bidra til å tette kommunens rør.

Hvem får regningen for tette rør? Jo, det er alle kommunens innbyggere. Det er jo dumt selvsagt!

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

1 Bidra til å lage energi med matfettet!

Slipp reparasjonskostnadene, og bidra til energiproduksjon i stedet!

Når det gjelder krav og regler for håndtering av matavfall, er det opp til hver enkelt kommune å regulere. Ikke alle kommuner har sortering av matavfall heller. 

Gjør det til et prinsipp at du alltid tørker av fettrester fra stekepanne og kjeler med tørkepapir før du vasker dem.

Det fettede tørkepapiret kaster du i matavfallet eller restavfallet alt etter hvilke regler som gjelder der du bor.

Ribbefett og fett fra pinnekjøttet lar du størkne, før du skraper av fettet som du putter i matavfallet eller restavfallet.

Husk at du også går over det fettede stekebrettet eller kasserollen og tørker godt av med tørkepapir.

Rester fra fårikål eller supper vil også gjerne inneholde fett. Hell det som er flytende over i en tom melkekartong, teip igjen og kast det i restavfallet.

Eventuelt kan du fryse kartongen før du kaster den i søppelkassen. Da vil ikke innholdet renne ut om du er uheldig. Ellers passer du på å sette kartongen rett opp og ned.

Har du store mengder frityrolje kan det helles over i en eller flere drikkekartonger som du lukker godt og kaster i restavfallet.

Du kan også samle opp dette i en plastkanne og levere det til den lokale gjenvinningsstasjonen.

Som en del av matavfallet kan matfett bli til biogass eller biogjødsel.

Restavfallet sendes til forskjellige forbrenningsanlegg i Norge og i Sverige hvor det blir brent og omdannes til energi som brukes i industrien eller til fjernvarme.

Ved å bruke restavfallet til å lage energi, trenger vi mindre energi fra ikke fornybare energikilder. Det er kjempesmart! Pass bare på at du kildesorterer det som kan gjenvinnes først.

2 Smult, delfiafett og Flott matfett til fuglene

Gjenbruk fettet fra smultringkoken, eller fra frityrgryta så fremt det er uten salt og krydder, til å lage meiseboller.

Denne heldige pilfinken får hjemmelaget mat. Foto: Cathrine Palm Spange 

«Flott» matfett er et rimeligere matfett, delfiafett har en høyere smeltetemperatur og fungerer også når det er mildt.  

Baker du julekaker som smultringer, fattigmann eller rosettbakkels, vil du få fettrester du kan bruke. Dette fettet er supert for å lage meiseboller til fuglene.

Med solsikkefrø, havregryn, hakkede mandler og nøtter i fettet, så lager du maten småfuglene elsker.

Hvis du vil ha en presis oppskrift på meiseboller, gjør du bare et lite søk på nettet som bugner av forslag.

Les også "Mat småfuglene og heng opp fuglekasser"

3 Lag nydelig saus med olje fra feta eller oliven

Kast aldri oljen som du har hatt fetaost, oliven eller andre godsaker i!

Når innholdet er spist opp, kan du bruke denne godt smaksatte oljen til salatdressing, i sauser eller på den gode gamle poteten.

Emballasjen tørker du av og gjenvinner som vanlig.

4 Frys matfettet og bruk det som smakstilsetning

Matfettet har som regel masse god smak fra kjøtt, krydder og grønnsaker.

Hell det som er til overs i isbitformer, legg det i fryseren, og bruk det som smakstilsetning i supper og gryter gjennom vinteren! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer