Slik isolerer du loftsluka

Gå til hovedinnhold

Slik isolerer du loftsluka

Mange boliger har en helt uisolert loftsluke. Selv om arealet er lite, kan mye varme fra oppholdsrommene forsvinne opp på det kalde loftet. Men problemet kan løses – enkelt og rimelig!

Tekst og video: Rikke Åserud

Vinteren står for døren med høye strømpriser og lave utetemperaturer. De fleste av oss gjør forberedelser som best vi kan, og ruster oss til å spare på varmen og stenge kulden ute.

Dersom du har loftsluke, bør den være på listen over ting du sjekker og eventuelt forbedrer nå før vinteren.

Se hvordan du enkelt isolerer loftsluka i videoen over! 

Varm luft inneholder fuktighet

Selv om en loftstluke er ganske liten, kan det forsvinne forholdsvis mye varme fra oppholdsrommene og opp på loftet gjennom luka, dersom den er uisolert.

Varm luft stiger som kjent, så det gjelder å stoppe den.

Problemet med å slippe varmluften opp på det kalde loftet gjennom en dårlig isolert loftsluke, er ikke bare at du «kaster bort» en del av varmen du skulle hatt i oppholdsrommene. Det er også et annet, vel så viktig problem, forklarer byggteknisk rådgiver Ingeborg B. Engh:

- Det aller viktigste med å isolere loftsluka, det er å tette luftlekkasjer, fordi vi ønsker ikke å få varm og fuktig luft opp på loftet. Varm luft kan holde på mye fuktighet, og på vinterstid kan du da oppleve kondens på loftet, og det kan bli fukt- og muggsoppskader, sier Engh.

Det som skjer er omtrent det samme som når det dugger på det kalde colaglasset en varm ettermiddag i august: Varm luft fra oppholdsrom treffer kald overflate på loftet, for eksempel gulvet eller himlingen, og klarer ikke lenger å holde på fukten. Fukten blir til dråper eller dugg mot overflaten, og gir grobunn for mugg og sopp.

Stopp luftlekkasjene

For å stoppe luftlekkasjer, må du tette langs lukeåpningen. Enkle tetningslister, som fås kjøpt på jernvareforretninger og alt-mulig-butikker som Clas Ohlson, gjør jobben effektivt.

Kanskje må du feste på noen lekter i lukeåpningen som du deretter klistrer tetningslistene på. Poenget er at loftsluka, når den er lukket, skal presset mot tetningslistene, slik at det slipper så lite luft som mulig igjennom.

Gi loftsluka en «dyne»

Når du har isolert rundt luka med tetningslister, har du kommet et godt stykke på vei. Men dersom selve luka ikke er annet enn en tynn treplate, slik som ofte er tilfellet, spesielt i eldre hus, er det behov for å isolere selve luka bedre.

Det kan du enkelt gjør ved hjelp av gjenbruksmaterialer:

Bruk et stykke gammel isolasjon, 10 cm eller mer, skjær det til i passende størrelse og tre det inn i en søppelsekk eller annen plast (slik at du unngår støv fra isolasjonen når du åpner og lukker loftsluka). Denne «dynen», som isolasjonen da utgjør, plasserer du oppå loftsluka som best du kan før du lukker den igjen.

Så gjelder det å huske at den ligger der når du åpner igjen! Åpne for all del luka litt forsiktig neste gang du skal opp, så du slipper å bli truffet av en isolasjonsmatte i fri flyt nedover. Husk også å gi beskjed til alle andre i husstanden.

- Dette tiltaket er ikke så stort, men vi sparer litt varme, og det blir litt lettere å holde varmen i oppholdsrommene. Og vi slipper også å fyre for kråka, kommenterer Engh.


Kjenner du noen som kan ha nytte av et medlemskap i Huseierne?

 

Nå kan du gi ett års medlemskap i julegave for halv pris, kun kr 310,-

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer