Ryddetips til hjemmet

Gå til hovedinnhold

Ryddetips til hjemmet

For mange blir det litt kaotisk etter jul: Gaver skal finne sin plass, julepynten skal bort og vintersportsutstyret frem. Her får du noen enkle tips som kan gjøre det lettere å få orden etter juleferien.

Ryddig hjem med blomster.
Vi vil gjerne ha det ryddig - men mange av oss vet ikke helt hvordan. Heldigvis finnes det mange gode tips i bøker og på nett. Vi har samlet noen av dem. 

Tekst: Rikke Åserud. Foto: Maarten Deckers / Unsplash

Har du som nyttårsforsett å få litt bedre orden i hjemmet, eller forsøker du å få hodet over vann etter at ting har hopet seg opp i juleferien?

Januar er oppryddingsmåneden, og uansett om du planlegger å rydde ut julen på noen timer i helgen, eller om du har et større ryddeprosjekt på trappene, kan det være greit å ta med seg noen gode rydde-råd på veien.

For selv om det kan virke enkelt, er det faktisk slik at en del av oss aldri egentlig har lært oss å rydde – selv om vi sikkert har fått beskjed om å rydde fra vi var helt små.

Helt grunnleggende kan man si at rydding har to grunnelementer: Sortere og kaste.

Den japanske «ryddeguruen» Marie Kondo påpeker at disse tingene bør gjøres i riktig rekkefølge: Først kaste, og så, når kun de tingene som gir deg glede er igjen, kan du sortere dem og finne smart oppbevaring.

Selv om det kan være fristende, er det altså ikke så lurt å starte ryddeprosessen med en tur på butikken for å kjøpe mer bokser og esker – da begynner du i feil ende.

I boken «Mer ryddemagi» lister Kondo opp seks punkter som er viktige for å få dreis på ryddingen:

1. Bestem deg for å rydde.

2. Se for deg hvordan hjemmet ditt blir når du er ferdig.

3. Kvitt deg med det du ikke trenger.

4. Rydd etter kategori, ikke sted. Med andre ord: Ikke rydd rom for rom.

5. Rydd i denne rekkefølgen: Klær, bøker, papirer, diverse og helt til slutt det som har affeksjonsverdi. På denne måten begynner du med det letteste, og går over til det «tyngste» når du har fått ryddeøvelse.

6. Ikke behold noe som ikke gir deg glede. Husk at du skal ikke velge hva du skal kaste, men hva du skal beholde.

Dette er altså grunnprinsippene for et ryddeprosjekt. Vi har imidlertid også sett litt nærmere på områdene som gjerne peker seg ut i begynnelsen av januar:

  • Julepynten
  • Sportsutstyret
  • Julegavene
  • Klærne
  • Kjøkkenet

 

Julepynten

Å ta ned julepynten gir en glimrende anledning til å gå nøye gjennom det du har, og til kun å ta vare på det du virkelig liker. Husk at her er det din smak som skal gjelde: For mange av oss er det følelser knyttet til den hjemmelagde pynten.

Hvis en dorullnisse møter blikket ditt fra vinduskarmen og får deg til å smile, bør den absolutt beholdes.

Men hva med pyntenissen du fikk fra svigermor i forfjor – kanskje andre kan ha større glede av den enn deg? Kanskje kan du sette sammen en liten «pakke» med julepynt og gi bort eller selge på finn.no.

Julepynt som ikke engang fikk komme ut av kassen i år, kan du trygt gi slipp på. Hvis du ikke har hatt det fremme i år, er sjansen liten for at du vil angre. Husk også på å sortere ut alt som er ødelagt før du pakker det ned.

 

Vintersportsutstyret

Svært mange av oss har mye utstyr i boden, kjelleren eller garasjen. Men er det egentlig noe poeng i å ta vare på det tredje eller fjerde ekstra skiparet du har stående «sånn i tilfelle» - eller holder det med de to du faktisk bruker? Husk at pent brukt utstyr kan selges.

Barnefamilier bør ta en skikkelig prøverunde for å sjekke om det er noen skisko, skøyter og slalåmstøvler er blitt for små, og for å få oversikt over hva som kan selges eller gis bort. Når du har fått oversikt over hva som skal beholdes, er det mange gode oppbevaringsmuligheter for ski og vintersportsutstyr – det kan du lese mer om her.

 

Julegavene

Flyter barnerommet over etter julen? Mange synes det er vanskelig å få innlemmet nye gaver i allerede fulle hyller, skap og skuffer. Her kan regelen om èn ting inn, èn ting ut være god. Finn ut hva barna har vokst ifra:

Når du begynner å gå igjennom tingene, er det kanskje mer enn du trodde på forhånd.

For de minste barna er det nok enklest om det er en voksen som tar avgjørelsene, og rydder mens poden er opptatt på annet hold. Dersom barnet vil beholde «alt» kan det være en smart teknikk å luke ut det han eller hun ikke har lekt med på lenge, og så ikke si noe, men mellomlagre det i en boks i boden et halvt års tid.

Da kan man spørre barnet om det er noe han eller hun har savnet, eller om tingene kan gis bort.

Større barn kan med fordel tas med på råd og få være med på å avgjøre hva de vil beholde og hva de føler seg ferdig med.

 

Klærne

Har du i julehøytiden stått foran det fulle klesskapet ditt og sukket over at du ikke har noe å ha på deg? Sannsynligheten er stor for at det ikke er mangel på klær, men heller alt for mye som er problemet.

Ifølge en studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO, har vi i gjennomsnitt 359 plagg hver. Å ta en opptelling i eget skap kan være en nyttig øvelse: Hvor mange bukser har du? Hvor mange t-skjorter og hvor mange gensere? På denne måten får du samlet alt i hver kategori, og det blir lettere å kvitte seg med plaggene du ikke liker.

Fikk du klær til jul? I så fall bør du vurdere nøye om det er noe du kan bytte.

Undersøkelser viser nemlig at klær vi har fått i gave, er de som blir aller minst brukt.

Dersom du ikke har lyst til å gi bort eller selge klær, kan du forsøke deg på en såkalt kapselgarderobe. Den går ut på at du i tre måneder av gangen, etter sesong, har kun 33 plagg du skal bruke (undertøy, nattøy og treningstøy regnes utenfor), mens alt annet ryddes vekk. Når du så, etter tre måneder skal rullere på klærne, virker de du la bort litt «nye», mens de du har brukt får seg en hvilepause.

Vet du forresten hvordan du kan brette klær slik at det ikke blir kaotisk i klesskapet? Her kan du lese om noen smarte bretteteknikker som faktisk fungerer.

 

Kjøkkenet

Hos mange blir kjøkkenet mye brukt i julen; det er inn og ut med kakebokser og kakefat og fin-bestikket og boller og gryter og kjeler - ting man kanskje ikke bruker så mye resten av året. Derfor er begynnelsen av januar en fin tid å bruke på å vurdere hva du bør beholde og hva du kan kvitte deg med av kopper og kar.

Sitter du med en masse ubrukt servise, glass, bestikk og serveringsfat? Dersom du ikke får bruk for dette i julehøytiden – når får du da brukt det? Dersom svaret er at det brukes sjeldnere enn en gang i året, er det ikke sikkert det er verdt å lagre.

Som oftest er det mulig å låne det man trenger til sjeldne, store anledninger.

Ifølge Marie Kondo er et ryddig kjøkken og et rent kjøkken to sider av samme sak.

Oppbevar derfor minst mulig på kjøkkenbenken og rundt vasken og komfyren.

Glatte, bare overflater er lette å tørke over, slik at de alltid kan holdes fri for olje, fettsprut og vannsøl. Tørk over kokeplater, sprutflaten bak komfyren og benken rundt vasken hver gang du har brukt disse områdene. raa@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer