Renten settes opp igjen: Dette betyr det for din lommebok

Gå til hovedinnhold

Renten settes opp igjen: Dette betyr det for din lommebok

Norges Bank satte opp renten nok en gang. Denne gang "bare" med 0,25 prosentpoeng. Boliglånsrentene nærmer seg nå 5 prosent. Se hva rentehevingen betyr for ditt boliglån.

KOMMER MER: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varsler at det nok kommer en renteøkning til i høst. Vi i Huseierne tenker Norges Bank nå må la renteøkningene få virke sammen med de andre økte bokostnadene. (Foto: Norges Bank)

Av: Carsten Henrik Pihl, forbruker og kommunikasjonssjef i Huseierne

RENTEKOMMENTAR: Norges Bank satte torsdag 3. november opp renten med 0,25 prosentpoeng. Dette er sjette renteoppgangen siden september i fjor. Styringsrenten er nå på 2,50 prosent.

Det betyr i praksis en boliglånsrente på mellom fire og fem prosent! Se hva dette betyr for ditt boliglån lenger ned i saken.

Norges Bank er bekymret for økte priser

I sin rentebeslutning skriver sentralbanksjef Ida Wolden Bache at hun er bekymret for inflasjonen: "Prisveksten har steget videre og er klart over målet vårt på 2 prosent. Vi setter opp renten for å dempe prisveksten" skriver Norges Bank.

De skriver videre at det nok vil komme en renteheving til i løpet av året. Neste rentemøte er 15. desember. Den julegaven kan nok det norske folk unnvære!

 

 

Renteøkningen får virkning fra midt i desember

Ved de foregående renteøkningen har vi sett at bankene følger etter og hever renten tilsvarende. De første bankene vil antakelig heve renten sin allerede fredag 4. november eller mandag 7. november.

De siste rentehevingene har kommet før den forrige har fått virkning i lommebøkene til folk. Derfor frykter vi i Huseierne at mange kan få en meget hard vinter og vår 2023.

Bankene har seks ukers varslingstid for de som har boliglån, det vil si at de nye rentene får virkning fra midt i desember.

Og her er noe av problemet med Norges Banks rentehevinger i høst: De siste rentehevingene har kommet før den forrige har fått virkning i lommebøkene til folk. Derfor frykter vi i Huseierne at mange kan få en meget hard vinter og vår 2023.

Husholdningenes økonomi er under sterk press på grunn av økte strømpriser, økte kommunale avgifter og økte priser generelt.

Et tegn på dette kan være at boligprisene falt ganske markant i oktober, slik nye tall viste i dag

Så mye dyrere bli lånet ditt

Her ser du hvor mye dyrere boliglånet ditt har blitt siden september i fjor - da rentehevingene startet:

  • 1 million i lån: 19.500 kr i året - 1625 kr i måneden
  • 2 millioner i lån: 39.000 kr i året - 3.250 kr i måneden
  • 3 millioner i lån: 58.500 kr i året - 4875 kr i måneden
  • 4 millioner i lån: 78.000 kr i året - 6500 kr i måneden
  • 5 millioner i lån: 97.500 kr i året - 8125 kroner i måneden

Alle tall er etter at skattefradraget er regnet med.

 

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om renteøkningen i november 2022.   

Vær en aktiv bankkunde - prut på renten!

Med denne rentehevingen vil vi få de beste boliglånsrentene rundt 3,80 prosent og boliglånsrentene i storbankene vil komme i området 4,43 - 4,70 prosent.

Det er en stor forskjell mellom de beste og dårligste bankene viser Huseiernes Rentebarometer.

Det vil si at ved å prute på renten og forhandle med egen bank - eller å bytte bank, vil du kunne nøytralisere denne renteendringen. Husk at mange norske banker rapporterer rekordresultater for tiden. Det betyr at noen betale for mye for boliglånene sine!

Det er bare ved å være aktive bankkunder at man kan få bedre renter!

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer