Nå slår renteøkningen inn! Du må prute i banken din!

Gå til hovedinnhold

Nå slår renteøkningen inn! Du må prute i banken din!

KOMMENTAR: Første uken i november øker renteregningen for alle som har boliglån. - Nå er det din oppgave som aktiv forbruker å prute renta ned, kommenterer Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl.

PASS PÅ: Nå settes boliglånsrentene opp for de som har boliglån. Da må du passe på å prute på renten, skriver forbrukersjef Carsten Pihl i denne kommentaren. 

AV: Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne

Den første uken i november øker renteregningen for norske forbrukere. Denne uken setter de store bankene opp boliglånsrenten til de som allerede har boliglån.

Sparebank1 SR-Bank starter 4. november, Nordea følger opp 5. november og DNB 7. november. Deretter følger de andre på. Dermed får den siste renteøkningen til Norges Bank effekt.

Og med fire renteøkninger siste året har kostnadene gått opp. Et lån på 2 millioner kroner øker med 15.600 kroner i året med de fire renteøkningene vi har hatt.

Og det er etter at vi ha regnet med at du får litt mer i økt rentefradrag fordi renten går opp!

Du må prute renten ned

Huseiernes rentebarometer for oktober viser at det er et ganske stort sprik mellom de ulike bankene. De beste rentene i det åpne markedet ligger nå på 2,94 prosent effektiv rente, viser Rentebarometeret.

 

 

Storbankene tilbyr i gjennomsnitt 3,46 prosent effektiv rente. Litt over 0,5 prosentpoeng over det beste tilbudet.

Får du prutet ned renten med 0,5 prosentpoeng har du spart 7800 kroner i året på et lån på 2 millioner kroner. Det er 650 kroner i måneden. Altså halve renteøkningen.

Rentene settes individuelt

I tillegg er det slik at begge de største bankene - DNB og Nordea - forhandler individuelt med sine beste kunder. Både innenfor DNBs SAGA program og innenfor Nordeas Premium program er det i praksis individuell rentesetting. Det samme gjelder i mange andre banker.

Dette gjør at du som bankkunde må være aktiv. Du kan ikke forvente at banken hjelper deg, du må gjøre noe selv.

Men heldigvis er det altså forhandlingsrom hos bankene. Du kan prute ned renten. Nå er tiden inne for å gjøre det!

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Slik pruter du på renten

1. Sjekk rentemarkedet
Se hva du kan få av rentetilbud i andre banker, for eksempel i Huseiernes Rentebarometer. Er du medlem av en arbeidstakerorganisasjon som Akademikerne, YS eller LO må du sjekke tilbudene hos disse. Her vil du som medlem få gode tilbud.

2. Ring banken din
Ta kontakt med banken og si at du får bedre rentevilkår andre steder. Gi beskjed om at du er klar til å bytte bank hvis banken ikke klarer å matche disse tilbudene.

3. Bytt bank
Hvis banken din (mot formodning) ikke klarer å matche tilbudene er det på tide å sette makt bak kravene. Bytt bank til en bank som gir deg bedre vilkår.

 

 

Enklere å bytte bank enn før

Heldigvis er dette mye enklere nå enn tidligere. Du kan søke lån gjennom såkalt "samtykkebasert lånesøknad" der du lar banken få tilgang til skattedataene dine. Dermed slipper du å fylle ut eviglange skjemaer.

Du får en ny nettbank, men alle efakturaer er med over i den nye banken. Og selv om du bytter kontonummer er ikke dette så farlig lenger. Det er ikke så mange som trenger det kontonummeret!

Først og fremst må du gi kontonummeret til arbeidsgiveren. Deretter vil det for de fleste holde å endre konto i Vipps-innstillingene - og dermed er det fortsatt lett for folk å sende penger til deg.

 

 

Renter er en stor del av bokostnadene dine

Renteutgiftene er for de aller fleste boligeiere den største delen av bokostnadene. Det viser Huseiernes bokostnadsindeks. 

Men ved å prute kan du altså få denne delen ned.

Sjekk din kommune: Sjekk gjennomsnittlige bokostnader i din kommune ved å søke i oversikten under.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer