Stor oppmerksomhet om Bokostnadsindeksen

Gå til hovedinnhold

Stor oppmerksomhet om Bokostnadsindeksen

Huseiernes egne tall viser at det er blitt stadig dyrere å bo, og økonomien til husholdningene er under sterkt press. Både forbrukerne og media drar stor nytte av kartleggingen, og så langt har det vært over 200 nyhetssaker om vår Bokostnadsindeks.

Stor oppmerksomhet: Hittil har det vært over 200 nyhetssaker i norske medier om Bokostnadsindeksen som viser hva det koster å eie og bo i egen bolig. 

Huseierne presenterer hvert år Bokostnadsindeksen som viser hva det koster å eie og bo i egen bolig i alle landets kommuner. Økte boliglånsrenter, høyeenergipriser og økte kommunale avgifter er blant årsakene til at bokostnadene har økt så mye som 23 prosent sammenlignet med i fjor.  

Bokostnadsindeksen er utarbeidet av analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse på oppdrag fra Huseierne, og viser at bokostnadene er blitt nesten dobbelt så høye siden 2017 for en standard enebolig på 120 kvm. Dette er sjette året på rad at Bokostnadsindeksen kommer ut.

 

Stor artikkel i Aftenposten

Norske medier har gitt Huseiernes bokostnadsindeks stor plass og bred omtale også i år. Til sammen er det blitt over 200 nyhetssaker. Dette er rekordstor mediedekning sammenlignet med tidligere år. 

Aftenposten brukte forsiden og en tosiders artikkel på å skrive om at de høye bokostnadene rammer særlig hardt for boligeiere som sliter mest fra før. Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne var intervjuet i artikkelen og uttalte at hvis den kraftige økningen i bokostnader fortsetter, frykter vi at mange som i dag eier eget hjem blir tvunget ut i leiemarkedet.

Artikkelen i Aftenposten ble sitert i en rekke medier og førte også til at NRK Nyhetsmorgen dekket saken. Regionsavisene Fædrelandsvennen, Bergens Tidende og Adresseavisen samarbeider med Aftenposten og laget sine egne versjoner av artikkelen.

 

Bokostnadsindeksen landet rundt i lokale medier

Bokostnadsindeksen inneholder oversikt over bokostnadene i alle landets kommuner og også prognoser for kostnadsutviklingen de tre neste årene. I kartet på Huseiernes hjemmeside er det enkelt å sammenligne bokostnadene i ulike kommuner.

Avisen Nordlys, Nord-Norges største mediehus, har gitt bred omtale av bokostnadene i Tromsø-området. Avisen intervjuet Huseierens distriktsleder Børge Martinussen som mener at stigende lokale avgifter gjør vondt verre.

Mange av Huseiernes distriktsledere frontet de ferske tallene fra Bokostnadsindeksen i lokale medier landet rundt.  Huseiernes distriktsledere har oppfordret lokalpolitikere om å tenke på den økonomiske situasjonen til vanlige boligeiere når de fastsetter kommunale avgifter og eiendomsskatt.

Også Huseiernes medlemsmagasin Hus & Bolig har gitt bred omtale av den kraftige veksten i bokostnadene.

-Det er viktig å få så stor oppmerksomhet som mulig om hvor dyrt det er blitt å bo. Mange medieoppslag med tall fra Huseiernes Bokostnadsindeks bidrar til det. Bokostnadene til vanlige husholdninger øker i galopperende fart og prognosene viser at bokostnadene blir enda høyere neste år. Hvis dette fortsetter, frykter vi for den norske boligmodellen. Dette er det viktig at politikere og myndigheter er klar over og gjør noe med,

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer