Det er blitt mye dyrene å bo – sjekk tallene for din kommune!

Gå til hovedinnhold

Det er blitt mye dyrene å bo – sjekk tallene for din kommune!

Det er blitt enda dyrere å bo. I år øker bokostnadene med så mye som 23 prosent! Det viser Huseiernes Bokostnadsindeks. Se tallene for din kommune!

SJEKK DIN KOMMUNE: Bruk kartet under for å se tallene for din kommune!

Økonomien til norske husholdninger er under sterkt press på grunn av kraftig renteøkning, økte kommunale avgifter og generell prisoppgang.

– Det er blitt veldig dyrt å eie egen bolig. Kostnadene er skyhøye. Det er grenser for hva husholdningene kan klare. Vi frykter de høye bokostnadene vil true den norske boligmodellen, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

Finn din kommune! Hva koster det å bo i din kommune? Se kartet lenger ned på siden!

Dyrtid for boligeiere

Kostnadene ved å eie og bo i sin egen bolig økte med 13 prosent i 2022. I år øker bokostnadene videre med hele 23 prosent i snitt. 

Det betyr bokostnader på 179.126 kroner på landsbasis i 2023!

Huseiernes bokostnadsindeks inkluderer:

  • Eiendomsskatt
  • Kommunale gebyrer
  • Energikostnader
  • Rentekostnader
  • Forsikring
  • Vedlikeholdskostnader

Det handler om hjemmet ditt

  • Rabatter på boligrelaterte produkter og tjenester
  • Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
  • Gratis kurs i boligrelaterte temaer

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!

Alternativ tekst

Ber politikerne bremse kostnadsveksten

Også neste år fortsetter bokostnadene å stige. I 2024 øker de med 12 prosent på landsbasis, ifølge prognosene i Bokostnadsindeksen.

Det er renter, kommunale avgifter, eiendomsskatt og økte priser som bidrar til dette. Det betyr at bokostnadene øker fra 103.465 kroner i gjennomsnitt i 2016 til 200.160 kroner i 2024 – nesten en dobling!

– Den norske boligmodellen hvor folk flest får mulighet til å eie sitt eget hjem bidrar til mindre forskjeller og bedre formuesfordeling. Den er i fare om den drastiske økningen i kostnadene for å eie og ta vare på egen bolig fortsetter, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Morten Andreas Meyer, Generalsekretær i huseierne står i en gate og snakker til kameraet

OPPFORDRING: Morten Andreas Meyer i Huseierne påpeker at kommunestyrepolitikerene rundt i landet må ta inn over seg den økonomiske situasjonen til boligeierne landet rundt. 

 

Han har en oppfordring til lokalpolitikerne over hele landet:

– Nå må de nyvalgte kommunestyrerepresentantene huske på situasjonen til vanlige boligeiere. Vi forventer at de tar hensyn til husholdningene når de legger sine budsjetter, og ikke øker avgiftsbyrden mer enn det som er absolutt nødvendig.

Han mener lokalpolitikerne blant annet må sørge for at det er effektivitet i kommunal drift, slik at de kommunale avgiftene ikke bidrar til ytterligere forverring av husholdningenes hverdag.

 

 

Vedlikehold nedprioriteres

Den kraftige økningen i boutgifter påvirker også i hvilken grad nødvendig vedlikehold blir prioritert.

– Vi ser at husholdningene har redusert vedlikeholdet på boligene sine. Dette har sammenheng med at de andre bokostnadene har økt kraftig og at vanlige boligeiere ikke lenger har råd til å vedlikeholde boligene på samme måte som før. Dette bekymrer oss, sier Morten Andreas Meyer.

Dette er sjette år på rad at Huseierne legger frem Bokostnadsindeksen som viser hvor mye det koster å eie og bo i sin egen bolig.

Bokostnadsindeksen er utarbeidet av analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse på oppdrag fra Huseierne.

De dyreste kommunene i 2023, i kroner:

  1. Oslo: 270 095 kr
  2. Bærum: 248 739 kr
  3. Nesodden: 226 607 kr
  4. Frogn: 222 908 kr
  5. Lørenskog: 217 531 kr
  6. Nordre Follo: 204 465 kr
  7. Asker: 204 090 kr
  8. Hvaler: 202 845 kr
  9. Nittedal: 199 139 kr
  10. Rælingen: 198 435 kr

Tallene gjelder 120 m2 eneboliger. Se kart med detaljer lenger ned på siden.

Brukes i møter med politikerne

Huseierne bruker bokostnadsindeksen aktivt i det politiske arbeidet: 

-Vi bruker dette lokalt i medieoppslag som vi ser er interessant for lokalmedier og skaper debatt, forteller Morten Andreas Meyer.

Han forteller videre at bokostnadsindeksen også presenteres for en rekke politikere og institusjoner i løpet av høsten. Målet til Huseierne er at kostnadene kan gå ned, ved for eksempel å få høyere bankkonkurranse eller bedre effektivitet i vann- og avløp.

-Vi ser det er stor interesse for tallene, både blant politikere, i departementene og hos andre organisasjoner, forteller Morten Andreas Meyer.

 

Fakta:

Dette kan du gjøre for å få ned dine bokostnader:

Rente: Vær en aktiv bankkunde - prut på renten! Forhandle med egen bank og se om du får bedre vilkår i andre banker.

Strøm: Selve strømprisen får du ikke gjort så mye med, men de fleste av oss har litt å gå på når det kommer til å spare strøm. Bruk strøm når prisen er lavest og sett ned temperaturen. Flere sparetips kan du lese her.

Kommunale avgifter: Hvis du installerer vannmåler kan det gjøre vannet billigere. Forbruksmåler gjør at du bare betaler for vannet du bruker og at det ikke gjøres beregning ut fra boligens størrelse. Dermed kan du få lavere vannregning ved å være litt bevisst.

Forsikring: Prut på forsikringen! Forhandle med eget forsikringsselskap og se om du får bedre vilkår.

Vedlikehold: Energieffektivisering er smart for deg som boligeier. Du får lavere strømregning og bidrar til bedre miljø. I tillegg øker det verdien på boligen din. Varmepumpe, solceller, etterisolering og nye vinduer er tiltak som vil spare deg for penger. Men hva er lurest i din bolig? Se våre råd!

 

 

Finn tallene for din kommune!

Trykk på kommunen for å få detaljene om utvikling og se sammenligning med andre kommuner.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer