Nei, Arendalsuka er ikke bare for skravleklassen

Gå til hovedinnhold

Nei, Arendalsuka er ikke bare for skravleklassen

Blant flere tusen arrangementer, har Huseierne deltatt i viktige debatter for oss vanlige forbrukere. Kommunikasjonssjef i Huseierne, Lillian Vatnøy, oppsummerer.

Debatt om nye avløpsregler: Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne deltok i debatten «Vil revidert avløpsdirektiv forsterke fraflytting og bidra til økt sentralisering i norske kommuner?»  

– Det har vært intenst, travelt, spennende og interessant, men også ganske overveldende med nær 3000 arrangementer å velge mellom, sier hun.  

Selv om det naturlig nok ikke er så mange som har anledning til å ta seg fri for å tilbringe dagene i Arendal, har hun observert nok skoleungdom og pensjonister til å tenke at Arendalsuka ikke bare er for skravleklassen. 

Kommunikasjonssjef i Huseierne, Lillian Vatnøy.

– Disse diskusjonene blir viktige for oss alle framover, sier Vatnøy. 

Klimaendringer 

Det er lenge siden «Varmere, våtere og villere vær» beskrev framtida. Klimaendringene treffer oss nå, og vi må forberede oss på at det blir mer dramatisk framover.  

– Klimaendringene vil påvirke alt fra kommunale gebyrer (som er skyhøye fra før), forsikringspremier, hvordan vi bygger og ikke minst hvor vi skal bo i framtida, slår Vatnøy fast. 

Energieffektivisering 

«Nåtiden må ta regningen på vegne av fremtiden», sa statssekretær Sigrun Gjerløw Aasland (Ap), da Carsten Pihl, leder for politikk, samfunnskontakt og bærekraft i Huseierne deltok i diskusjonen «Hvem tar regningen for energieffektivisering?» Aasland mente at boligeierne må bidra i den grønne dugnaden, men var vag på spørsmål om hvordan staten skal bidra til å gjøre folk i stand til å påvirke sin egen strømregning.  

– Vi i Huseierne mener det er avgjørende å skape forutsigbare ordninger for boligeierne – norske boligeiere er ikke problemet, men de sitter på nøkkelen til løsningen, i form av energisparing og -tiltak i hjemmene, svarte Pihl. 

En friskere og hyggeligere alderdom  

Fram til 2060 vil antall innbyggere over 67 år øke med over 700.000. Norge har en lav fødselsrate, og vil mangle både hender og penger til å ta vare på alle de eldre.  

– Vi må tenke mer på hvordan vi vil bo og leve når vi blir gamle, og vi må ta smarte grep i hjemmene våre før vi blir tvunget til det. Det er smart å tenke på hvordan du vil ha det når du blir gammel, understreker Vatnøy.  

Bjart Nygaard fra GC Rieberfondene fortalte i Arendal om prosjektet Helgetun i Bergen: Her har de bygget seniorboliger i klynge, med arealer tilrettelagt for fellesskap og aktiviteter. Forskere fra UiB har fulgt prosjektet, og kan melde om svært positive effekter for beboernes fysiske og psykiske helse. Mindre ensomhet, sunnere kosthold og bedre fysisk form var bare noen av gevinstene ved boformen.  

– Selv har jeg vært overbevist i mange år: Når jeg blir 75, selger jeg huset og flytter i kollektiv med gode venner, sier Vatnøy. 

Løse framtidas utfordringer 

Alle snakket om dugnad, men da ofte om et samarbeid som ikke inkluderer dem selv.  

–  Vi i Huseierne er opptatt av at boligeiere landet rundt skal få god informasjon om hvordan de kan bidra til å løse framtidas utfordringer, understreker hun.  

Hver enkelt av oss må ta ansvar for at vi overlater kloden til barn og barnebarn i en form som sikrer gode levekår for alle. Men når samfunnet har et problem, må også samfunnet være med på å ta regninga. 

Krevende økonomi 

Alle snakket også om økonomi. Utfordringene i boligmarkedet og husholdningenes krevende økonomiske situasjon kommer til å være sentrale temaer i valgkampen før stortingsvalget om et år.  

- Denne samtalen skal Huseierne delta i – med utestemme, hvis det blir nødvendig, lover Vatnøy.

Storpolitikk og beredskap 

Makro blir mikro. Den globale storpolitikken treffer oss som aldri før. «Skal vi gi penger til luftvern eller til forskning?», fikk forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) spørsmål om.  

– Vi står i en sikkerhetspolitisk situasjon vi ikke har opplevd maken til i vår levetid. Luftvern og forsvar er en selvsagt prioritering fra et samlet storting, svarte ministeren.  

–  Og vi som enkeltpersoner må sørge for å sjekke beredskapslageret hjemme, er kommunikasjonssjefen klar på. 

Energidebatten 

– Vi kommer til å snakke mye om energi framover, konstaterer Vatnøy.  

Solenergi og havvind var gjengangere i mange debatter – noen snakket til og med om kjernekraft uten at tilhørerne skvatt til. EU vil som kjent sette fart i utviklingen av små, modulære atomkraftverk, og har invitert til (nok en) dugnad i Europa.  

– Jeg tipper samtalen intensiveres under Arendalsuka neste år, avslutter hun og legger til at vi som felleskap og enkeltpersoner har store oppgaver i vente når støvet har lagt seg etter årets arrangement.  

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer