Varmere og billigere med lukket peis

Gå til hovedinnhold

Varmere og billigere med lukket peis

En åpen peis er en veldig dårlig løsning for både lommebok og helse. En peisinnsats kan løse problemet.

Å beholde den gamle peisen, men å sette inn en peisinnsats er både økonomisk og miljømessig smart. Foto: Shutterstock 

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Regnestykket er fort gjort: 1 kubikk stablet bjørkeved vil gi 200 kWh i en åpen peis, mens den gir 950 kWh i en lukket, ny peis eller en rentbrennende vedovn.

Prosentvis vil fyring i en åpen peis gi en virkningsgrad på 10 til 15 prosent av energien, mens en ny og rentbrennende ovn vil ha nesten full virkningsgrad fra 90 prosent og over.

Selv om en åpen peis for mange er selve definisjonen på peiskos, bør du altså ikke satse på den for å holde det varmt, og selv ikke den berømmelige kråka vil takke deg (som i «fyre for kråka»).

Verst for helsa

- De færreste har nok åpen peis som eneste oppvarmingsløsning, men det kan være smart for egen helses skyld at du også revurderer om den ekstra «kosen» er verdt det når du vet at du får et svært dårlig inneklima som følge av partikkelutslippene en åpen peis gir, sier bygningsrådgiver i Huseierne, Ingeborg B. Engh.

Ingeborg B. Engh er bygningsrådgiver i Huseierne.

Faktisk vil du få 96 prosent mer partikkelutslipp fra en åpen peis enn fra en rentbrennende ovn. Disse partiklene vil du puste inn, og det er lett å skjønne at det ikke er helsefremmende.

- I tillegg sparer du miljøet og bedrer utelufta fordi utslippet av sotpartikler går kraftig ned, understreker hun.

Røykutvikling

Dersom du fyrer om kvelden i en åpen peis må du la spjeldet stå åpent om natten.

Det vil fortsatt være varme i asken som ulmer og som utvikler røyk, og røyken vil du helst ikke ha i boligen din. Men et åpent spjeld leder selvsagt varmen rett ut.

Behold den gamle peisen

Mange av de gamle, åpne peisene er store og vakre. Ofte ble det investert mye penger i et slikt ildsted, og for noen fungerer peisen kanskje som et naturlig samlingspunkt eller et viktig møbel.

I tillegg har gjenvinning og gjenbruk igjen fått en stadig større plass i vår moderne hverdag, både fordi vi sparer penger, men også fordi vi sparer miljøet.

Dersom vi får dreis på den gamle peisen kan vi altså gi oss selv en velfortjent klapp på skulderen.

- Ved å sette inn en peisinnsats, forhindrer du varmetap, du får en moderne varmekilde, du slipper et dårlig innemiljø, og du tar vare på selve peiskonstruksjonen, understreker Engh.

Sjekk pipen

Når du likevel skal utbedre peisen, bør du samtidig få feieren på inspeksjon.

Er pipen rundt 30 år gammel, kan den ha fått sprekker eller annen slitasje, noe som kan gjøre det vanskeligere å lykkes med fyringen.

Dersom pipen har fått noen skader, er det slett ingen stor krise. For hvis pipen ellers er solid, og står støtt, så kan feil og mangler på innsiden av pipen utbedres ved hjelp av en foring.

Man fører da for eksempel et rustfritt piperør ned i den eksisterende pipa, en metode som er rimelig sammenlignet med kostnader knyttet til riving og gjenoppbygging.

Spander en pipehatt

Kanskje bør du også, som en prikk over i’en, montere en pipehatt på toppen, som selve kronen på verket. Den beskytter blant annet pipa.

Les mer her om hvorfor pipehatter er så smart.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Skatteblemme

Les mer