Advokaten svarer: Hvor kan man lagre sommerdekkene i et sameie eller borettslag?

Gå til hovedinnhold

Advokaten svarer: Hvor kan man lagre sommerdekkene i et sameie eller borettslag?

Kan sommerdekkene som nå kommer av bilen lagres på fellesarealer i sameier og borettslag, eller må man få plass til dekkene i boden? Huseiernes advokat Annita Magnussen svarer.

I FELLES BOD? Kan man lagre sommerdekkene i felles bod i sameiet? Huseiernes advokat Annita Magnuessen vet svaret!

Av: Carsten Henrik Pihl

Det er tid for dekkskift. Vinterdekkene skal på, og sommerdekkene av. Men hvor lagrer man dekkene når man bor i en leilighet og har begrenset med plass?

I egen bod kan dekkene selvsagt lagres, men mange synes dekkene tar mye plass og at det er tungvint å få de ned i boden. Er det da muligheter å lagre de andre steder i sameiet eller borettslaget?

Annita Magnussen er advokat i Huseierne og vet svaret:

- I loven står det: «Seksjonseieren har også rett til å bruke fellesarealene til det de er beregnet til eller vanligvis brukes til, og til annet som er i samsvar med tiden og forholdene.», forteller hun.  (Eierseksjonsloven § 25 første ledd annet punktum og borettslagslovens § 5-11).

Annita Magnussen peker på at de aktuelle fellesarealene til plassering av bildekk vil være enten ved en parkeringsplass eller i et fellesareal sameiet har til oppbevaring.

 

lagring-dekk-robert-laursoo-WHPOFFzY9gU-unsplash.jpg

FINNES MULIGHETER: Det er mulig å lagre dekkene i felles bod, men det kommer an på reglene i sameiet eller borettslaget, forteller Huseiernes advokat.

 

Parkeringsplass og garasje

- Det enkleste er hvis man har enkeltstående garasjer i et garasjeanlegg. Da kan man helt klart oppbevare dekkene sammen med bilen i den, forteller advokaten.

På utvendig parkeringsplass er det lite aktuelt å lagre dekk, men hva kan man gjøre i innendørs parkeringsanlegg?

- Årsmøtet kan fastsette alminnelige ordensregler for sameiet som alle må forholde seg til. Det betyr at i noen sameier er reglene løsere enn i andre sameier. Er det bestemt at man ikke får lov til å oppbevare andre ting enn bilen sin på parkeringsplassen, så må man forholde seg til det, forteller Annita Magnussen.

Hvis sameiet ikke har utarbeidet ordensregler, er det antatt at det må være greit å oppbevare dekk på en biloppstillingsplass. Men dette innebærer selvsagt at beboeren ikke bruker mer enn den plassen som er dennes faste plass. 

For den enkelte beboer vil det naturlig nok også være et spørsmål om tyverisikkerhet, men det behandler vi ikke her.

Hva med fellesboder og andre fellesareal?

-Hvis sameiet har en stor felles bod eller oppbevaringsrom, kommer det an på den vanlige bruken av dette om man har rett til å lagre sine vinter- og sommerdekk der, forteller Annita Magnussen.

Hun forteller at dette ofte er klarlagt i sameiets ordensregler. Hvis alle får lov til å lagre det de vil der, må det også være plass til et ekstra sett med dekk. I store sameier bør jo det organiseres, slik at mange kan få plass til sine dekk, gjerne med hyller.

Men Annita Magnussen peker på at den enkelt sameier må ta hensyn til de andre:

- All bruk av fellesareal må avpasses med de øvriges bruk. I store sameier kan det bli problematisk hvis alle seksjonseierne ønsker å sette sine dekk i en liten bod sameiet har til sitt hageutstyr.

Finnes det ikke noe egnet sted på fellesareal til oppbevaring av bildekk, må de plasseres i egen bod eventuelt på et dekkhotell, avslutter advokaten.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer