O jul med din vrede - Hvor mye julelys må du tåle?

Gå til hovedinnhold

O jul med din vrede - Hvor mye julelys må du tåle?

Noen starter julepyntingen allerede i november, og lar det blinke og støye i månedsvis. Men hvor går egentlig grensen, og kan du klage?

Tekst: Linda Ørstavik Öberg. Foto: Pixabay.

Det er bare jul en gang i året, men for noen varer den helt til påske.

Noen nøyer seg heller ikke med et par lyslenker og nisser utenfor, men tar den helt ut med blinkende lys, julemusikk fra høyttaler og snakkende nisser.

 

 

Når naboens hus blir en lokal attraksjon blir det fort mange nysgjerrige tilskuere utenfor som vil være en del av feiringen. Noen opplever alt dette som slitsomt å forholde seg til.

– Vi får noen telefoner om dette i desember hvert år. Som oftest fra noen som synes naboens julepynt ser skjemmende ut - eller blir "litt mye". Som oftest er dette mer irritasjon enn det er fysisk plage, forteller Carsten Pihl, kommunikasjons- og forbrukersjef i Huseierne.

Snakk sammen

Blir irritasjonen stor, bør du forsøke å ta en hyggelig prat med naboen. Kanskje har ikke vedkommende tenkt over at de blinkende julelysene skaper disko på soverommet ditt når du skal legge deg, så du både får en beklagelse og en løsning på problemet.

- Vårt råd er alltid å snakke med naboen først. Hvis lysene blinker og lyser opp soverommet hele natten, kan man fortelle det, og høre om det går an at lyset skrus av nattestid. Mange vil nok ha forståelse for dette, sier Pihl.

Pihl sier at det ikke finnes noen spesifikke lover eller regler som går konkret på julelys eller julepynt, så man må nok tåle en god del pynt hos naboen.

- Julepynt hos naboen er nok noe man stort sett må tåle. Dette selv om naboen har en litt annen smak enn det man selv har. Pyntingen skjer også i en ganske tidsbegrenset periode.

Du kan ta det opp med styret

Paragraf 2 i Naboloven slår fast at ingen må ha eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen, men det skal mye til for at du med loven i hånd skal kunne drepe julestemningen hos naboen.

 

 

Det er altså en skjønnsmessig vurdering her som går på hva som er urimelig og hva som er unødvendig.

- Men de som bor nært på hverandre i borettslag og sameier kan ta dette opp med styret. Styret eller generalforsamlingen kan i en viss grad styre pynten og belysningen gjennom vedtekter og ordensregler, sier Pihl.

Eierseksjonsloven og borettslagsloven har generelle regler som sier at boligen ikke må brukes på en slik måte at det er til urimelig ulempe for naboen.

- Vi oppfordrer uansett alle boligeiere til å ta hensyn når de setter opp julelys ute. Vær moderat og tenk på at naboen også skal ha en god opplevelse av julepyntingen, avslutter Pihl.

linda@huseierne.no

Slik går du frem:

  • Prøv å løs problemet med å snakke sammen først.
  • Varsle naboen om at du tar saken videre hvis han ikke fjerner lysene.
  • Hvis ingenting skjer, kan du få lysene fjernet i forliksrådet.
  • Hvis meklingen i forliksrådet ikke fører frem, kan du ta saken til tingretten.
  • Bor du i villa vil det være naboloven som gjelder, og da er det forliksrådet og tingretten som er alternativene.
  • Bor du i eierseksjon eller borettslag, er det først og fremst styret som skal behandle saken din. Hvis ingenting skjer her, kan du gå videre til forliksrådet og tingretten.
  • Husk at hvis du bor i eierseksjon eller borettslag, så kan faktisk styret begjære tvangssalg av leiligheten din. Vær derfor forsiktig med å bryte reglene når det kommer til lys og lyd.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer