Ha basilikum hele året

Gå til hovedinnhold

Ha basilikum hele året

Det er ikke vanskelig å holde seg selv med basilikum hele året, det er nok med et enkelt triks som i tillegg vil spare deg for penger.

Du kan lett bli selvforskynt med basilikum hele året!

Tekst og foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Men basilikumen er lunefull, eller eksotisk om du vil. Den varmekjære planten vil helst stå lunt. Dessuten vil den ha mye lys, men om sommeren vil den ikke ha full sol hele dagen.

Den beste løsningen er å ha basilikumen i potte, da kan du ta den inn og ut alt etter sommerværet. Den vil ha drenerende jord, og jorden skal være jevnt fuktig uten å være for bløt.

En selvvanningspotte kan være løsningen dersom du er redd for å glemme vanningen.

Vanskelig? Det behøver det ikke å være.

Les også: Bli en urban bonde

Hva er dette trikset?

Trikset går rett og slett ut på å stiklingsformere planten. Basilikum, som andre urter, vil gjerne trimmes/spises av jevnlig. Da stimulerer du samtidig til vekst av nye skudd.

Klipp av noen toppskudd på unge friske stilker, rett over et bladpar. Det må være igjen blad på stilken du klipper av for at den skal gi nye skudd. 

Klipp av grønne ferske stilker og sett dem i vann i mye lys.

Rensk av de nederste bladene på toppskuddene, og sett dem i et glass eller en kopp med vann. Sørg for mye lys, alltid mye lys. Og jevn temperatur.

Om sommeren er det enkelt, i den mørkere årstiden vil du ha behov for et plantelys.

Etter et par uker, vil du se at stilkene har begynt å lage røtter. Når røttene har blitt noen centimeter lange, kan du plante dem i en potte med luftig jord, gjerne såjord.

La dem vokse seg til, og plant om når de ser ut til å trenge mer jord.

Etter noen uker vil røtter vokse ut fra stilkene.

Les også: Jakten på ramsløken

Bli selvforsynt

Du vil ikke like lett kunne stiklingsformere stilker som er blitt gamle, du lykkes best med unge, grønne og friske stilker. Men når du først har skjønt hvor enkelt dette er, er det egentlig bare å passe på å alltid ha friske stilker i et vannglass for å få nye planter.

Det kan jo hende at du får mye basilikum ut av dette, spesielt nå i sommermånedene. Siden basilikumen liker å stadig tynnes, lag pesto av det du ikke spiser ferskt.

Pesto på glass er dessuten en ypperlig gaveide.

Dersom du plukker av blader, og ikke spiser dem umiddelbart, eller ikke har nok til å lage pesto, putter du dem bare i litt fuktig husholdningspapir og i en pose, så holder de seg friske lenge.

Hva skal du velge?

Du kan selvsagt så frø selv. Da skal du ha litt tålmodighet. Kjøper du planten på butikken, bør du være oppmerksom på at de ikke er like hardføre som dem du får kjøpt i gartnerier eller hagesentre.

Derimot kan en engangsinvestering i en litt hardfør plante betale seg selv rimelig raskt.

Les også: Ikke for sent å så

Uansett hvilket utgangspunkt du har; plante fra frø, fra butikk eller gartneri, så sørg for at den har nok jord. Spesielt de små pottene du får kjøpt på butikken bør skiftes ut med en større potte med en gang.

Dersom du har en plante fra butikk, eller kjøper en, er det som oftest med lange, skranglete stilker. Den har hatt kort tid på å strekke seg, og ofte vil stilkene bøye seg når du tar av plasten som omringer den.

Klipp av de lengste stilkene slik at den blir litt mer robust. Disse stilkene er et fint utgangspunkt til stiklingsformering.

Ikke bare basilikum

Det beste med stiklingsformering er at det gjelder for nær sagt alle planter! Har du rosmarin, timian, oregano eller andre urter, prøv det ut.

Kanskje kan det også være en gaveidé å gi bort en selvfremdrevet plante i ei fin potte?

Den eneste urten undertegnede ikke har brydd seg med å sette i vann, er mynte. Den putter du bare i jord og vanner, så vokser den til.

Men ett godt råd når det gjelder mynte er å aldri sette den i et bed, da tar den fullstendig over, og kan ta knekken på mye av det andre du eventuelt har der.

Urtene kan høstes kontinuerlig, de har bare godt av å tynnes etter hvert som de vokser. Husk å knipe av blomstene på urtene, med mindre du har urter for pyntens skyld.

Det beste tidspunktet å høste er om morgenen når sola skinner, da har urtene den sterkeste aromaen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer