Sommer på balkongen

Gå til hovedinnhold

Sommer på balkongen

På balkongen kan du lage den fineste lille hage, selv med knapp plass. Det gjelder bare å utnytte den godt for å skape din egen blomstrende eller grønne og matnyttige idyll.

Du har fortsatt igjen noen måneder av sommeren på balkongen. Gjør den innbydende grønn, for eksempel med urter som basilikum og timian. Foto: Congerdesign/Pixabay

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Du har kanskje hørt utrykket urbane bønder? Det betegner de heldige med hage eller parsell.

Les også: Bli en urban bonde  

Men så har vi urbane balkongbønder da, de som gjør balkongen til et lite planteeldorado. Det er verken vanskelig eller veldig dyrt. Det er moro og gir mestringsfølelse.

Bli én du også!

Alle er ikke så heldige at de har tilgang til en hageflekk eller en parsell, og på en balkong kan det være trangt, men hvis du ser muligheter, finner du sikkert også løsninger.

Når gulvarealet er for lite for potter og krukker, bruk veggene til å sette opp smale hyller, heng potter eller kurver fra taket eller sidevegger og fyll balkongkassene.

Heng urtene opp på sidevegger eller fra tak. Foto: Reija Hirvonen/Pixabay

Sjekk «gis bort» før du kjøper

Har du ikke hyller, kurver og lignende du kan bruke til plantene? Sjekk ut det som gis bort gratis på forskjellige nettsider.

Med litt maling blir det meste helt fint.

Er du litt handy, kan du prøve å snekre noe selv. Neste uke legger vi ut hvordan vi selv snekret en urtehylle av paller. Følg med!

Litt sent å så, men…

Nå er det litt sent å så frø derimot, med mindre du har fantastiske solforhold, og bor i en del av landet hvor klimaet er jevnt mildt. Men nå begynner de gode tilbudene å komme i gartnerier og hagesentre.

Er du ikke spesielt glad i gressløk som urt, så vit at den har nydelige blomster! Foto: Carina Wojtak/Pixabay

Les også: Ikke for sent å så

Hvilke planter velger du?

Hva skal du ha på balkongen? Urter er alltid fint, både fordi du kan bruke friske urter til maten, men også fordi de er vakre å se på og lukter godt.

Du kan også la dem blomstre.

Hva med å sette salat i en balkongkasse? Mange gartnerier og hagesentre har små planter. Det er gøy, fint å se på, og knasende godt å spise når de blir store nok.

Salat er ikke bare god å spise, den er utrolig dekorativ også! Foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Les også: Høste og oppbevare urter

Få noen planter

Har du venner eller familie med hage? Spør om du kan få noen planter i passende størrelse; tenk på at det kan bli plassmangel hvis de er store og høye.

Les også: Få en gratis hage

Har de ikke noe å gi bort, har du kanskje noen som kan gi deg friske stengler av for eksempel basilikum, rosmarin, oregano og timian som du kan stiklingsformere?

Les også: Ha basilikum hele året 

Kommer du i gang i år, vil du sikkert få inspirasjon til å gjøre det enda bedre neste år. Ikke minst vil du kunne planlegge og så dine egne planter tidlig på våren.

Ønsker du deg en urtehylle av paller?

Er du litt fingernem, eller kunne tenke deg å prøve å snekre en urtehylle av paller? Følg med, neste uke viser vi deg hvordan vi løste oppgaven. Kanskje kan du snekre dine egne innretninger neste år?

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer