Gode råd mot sølvkre og skjeggkre

Gå til hovedinnhold

Gode råd mot sølvkre og skjeggkre

Verken skjeggkre eller sølvkre ødelegger bygningen de bor i, eller er skadelige for mennesker, men de oppleves gjerne som plagsomme. Vi har samlet noen gode råd mot de to småkrypene.

Skjeggkreet spiser mye rart, men tar seg gjerne en brødsmule om den kommer over en. Foto: Shutterstock. 

Tekst: Rikke Åserud

Både skjeggkre og sølvkre er lyssky og kjappe skapninger, som gjerne piler og gjemmer seg så snart lyset kommer på. Derfor kan det være vanskelig å vite om det er sølvkre eller skjeggkre man har fått i boligen.

Limfeller er til god hjelp for å fange individer og se hvor de oppholder seg mest. Her har noen skjeggkre gått i fella. 

Men selv om de ligner hverandre, har de også en del avgjørende forskjeller. Dersom du lurer på om du har skjeggkre eller sølvkre, er kanskje det beste om du får fanget noen eksemplarer, slik at du rett og slett får tatt dem nøyere i øyensyn.

For å fange noen kan man bruke limfeller som selges i fargehandler og andre steder. Setter du ut flere limfeller samtidig på litt ulike steder, vil du samtidig kunne finne ut av hvor bestanden er størst.

Ulikt utseende

Skjeggkre er generelt sett større enn sølvkre. Sølvkre blir ikke over 12 millimeter, så dersom du ser en skikkelig stor rugg, er det sannsynligvis skjeggkre.

Man kan også se forskjell på behåringen: Skjeggkre har haletråder som er like lange som, eller lengre enn, kroppslengden, og tydelig behåring. Den kan også ha litt mørke flekker og se spraglete ut.

Sølvkreet derimot, er tynn og lys i fargen, sølvskimrende og glatt, og har kortere halehår.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Ulikt bevegelsesmønster

De to har også ulikt bevegelsesmønster: Sølvkre kan ikke klatre på glatte, loddrette flater, men det kan skjeggkre. Ser du noen som klatrer oppover veggene eller faller ned fra høyder, er det altså mest sannsynlig skjeggkre.

I tillegg er det slik at sølvkre holder seg til fuktige områder, mens skjeggkre også fint kan leve der det er tørt. Dersom kreet dukker opp i stua, er det altså nokså sannsynlig at det er et skjeggkre, mens den lille rakkeren du kan se pile over badegulvet mer sannsynlig vil være et sølvkre.

Sølvkre trenger fukt

Sølvkre er på et vis den enkleste å bli kvitt av de to kreene. Sølvkreet er nemlig avhengig av en viss luftfuktighet der den skal leve – i tørre omgivelser vil den ikke klare seg.

Har du fått sølvkre som stadig dukker opp på badet, kjøkkenet, eller i kjelleren, kan de altså indikere at du i dette området av boligen har et fuktproblem. Hvis du får utbedret fuktproblemet, vil sølvkreene forsvinne.

Bedre ventilasjon, høy effekt på varmekabler og vifteovner er blant tiltakene som vil kunne hjelpe.

Fjerne mattilgang

Men det er ikke alle fuktproblemer man får utbedret i en håndvending. Kanskje er det rett og slett slik at boligen har en fuktskade som må renoveres for å få orden på sakene, og da er det jo fort en omfattende investering.

Dersom en slik utbedring ligger litt frem i tid, kan man på kort sikt føre en «ute av syne, ute av sinn»-politikk ved for eksempel å alltid ha lyset stående på i det rommet hvor du har sølvkre (for eksempel på badet). Da vil du trolig se dem sjeldnere, og sørge for at de holder seg i de mørke sprekkene.

Du bør også støvsuge ofte, slik at de ikke finner smuler, døde hudceller og annet rusk å spise.

Folkehelseinstituttet påpeker at også forgiftet åte, beregnet på maurbekjempning eller kakerlakker, kan benyttes.

Gift mot skjeggkre

Skjeggkre trenger ikke fuktige omgivelser for å overleve – bare for å formere seg. Derfor kan de finnes i alle husets rom, og det er kanskje også det som gjør dem såpass ubehagelige.

Det var lenge en opplest sannhet at ingenting hjalp mot skjeggkre, men i dag har man metoder som kan holde bestanden på et svært lavt, og akseptabelt nivå. At en bolig blir fullstendig kvitt hvert eneste individ er det imidlertid ingen metoder som kan garantere.

Det som har vist seg å være effektivt mot skjeggkre, er å legge ut forgiftet åte langs vegger og bak lister. Dette må et skadedyrfirma gjøre, ettersom slik åte ikke er å få kjøpt i vanlige butikker. Firmaet vil da også kunne kartlegge hvor det vil være mest effektivt å legge ut giften.

Støvsug og tett sprekker

I tillegg bør man støvsuge (husk å kaste eller fryse posen etterpå) og holde området hvor skjeggkreene er så rent som mulig, slik at de finner minst mulig mat. Man bør også tette så mye man kan bak lister og i overganger. Og man bør sjekke om man har et fuktproblem et eller annet sted i boligen, der skjeggkreene får formert seg.

Skjeggkre følger gjerne med inn i en bolig via varer og emballasje. Særlig inni bølgepapp kan den finne mange fine gjemmesteder.

Det beste rådet om du vil unngå skjeggkre, er å åpne pakker utendørs. Eventuelt kan du pakke opp inne og kvitte deg med emballasjen umiddelbart, og i hvert fall unngå at papp og annet blir liggende inne over natten.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer