Dette kan du plante før 17. mai

Gå til hovedinnhold

Dette kan du plante før 17. mai

Det er fortsatt en kald og guffen vår mange steder, men fortvil ikke, litt hage- eller balkongpynt kan det likevel bli med planter som tåler noen kuldegrader.

Stemorsblomsten er en hardfør liten sak som tåler en frostnatt.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Både stemor, løkblomster, tusenfryd, juleroser og vårlyng tåler en frostnatt, og vil gi utearealene et vakkert løft mens vi venter på litt mer stabilt og mildt vårvær. Når du kjøper plantene, spør bare om de er blitt herdet.

At plantene er herdet, betyr egentlig kun at de gradvis er tilvent kjølig vær, for eksempel ved å stå ute på hagesenteret eller i blomsterbutikken. Da vil de tåle noen minusgrader.

Dere som har noen år på baken, vet at det til og med på 17. mai kan komme overraskelser fra oven.

Kanskje er det også derfor det er så populært med gode, varme bunader på nasjonaldagen? Men i alle fall er det derfor at vi gjerne venter til etter 17. mai med andre planter.

Tulipaner, perleblomster og narsisser i herlig blanding! Det får frem vårfølelsen, ikke sant? Foto: OBP

Plant i krukker og balkongkasser

Været rår vi ikke over, og derfor er det smart å plante i krukker og balkongkasser. Da kan plantene tas inn dersom det blir ekstra kaldt ei natt, eller det i verste fall skulle begynne å snø!

Stemorplantene er solide, men vil ha fuktig jord. Glem derfor ikke å vanne jevnlig. Spanderer du litt gjødsling på dem kan de fortsette å blomstre lenge.

Stemorsblomsten finnes i mange forskjellige varianter, ønsker du å samplante, velg en harmoni. Foto: OBP

Påskeliljer, eller narsisser, trives både i sol og skygge. Når de visner, ta vare på løkene, og plant dem i en krukke eller en blomsterkasse, og glem dem til neste vår. Eventuelt kan du plante dem ut i et bed når jorden har tint, og få glede av dem hver vår.

Hvite eller gule? Narsisser er flotte blomster. Når de visner, kan du plante løkene i en blomsterkasse eller i et bed, så har du også blomster neste vår. Foto: OBP

Perleblomster er også en løkblomst du kan sette i krukker. Den er liten og spinkel, men er veldig fin å plante sammen med andre blomster. Fås gjerne i blåtoner. Til 17. mai kan du jo lage en krukke med hvite narsisser og perleblomster som du planter et flagg i, så har du en flott dekorasjon til nasjonaldagen.

Perleblomsten er en liten løkplante som er riktig lekker sammen med andre blomster. Foto: OBP 

Har du en julerose, kan den nå plantes ut. Har du ikke, får du tak i flotte varianter i plantehandelen. De finnes i flere pastellfarger. Velger du å sette dem i hagen, trives de best med litt skygge og næringsrik jord.

Julerosen er en annen hardfør plante som du også kan ha glede av nå. Foto: OBP

Tusenfryd er en liten raring du finner i mange forskjellige farger, og som kan passe samplantet med andre blomster. Den trenger ikke mye stell, og hvis du passer på å omplante og dele den årlig vil den bli både mer frodig og robust.

Også tusenfryden vil du finne i mange varianter, valget er ditt! Foto: OBP

Vårlyng er veldig hardfør, og den trives best ute. Selv om den kan se brun ut, så vil den bli rosa i fargen når blomstene springer ut. Lyng må holdes fuktig, men den trenger ikke gjødsel.

 

Hvite narsisser og blå perleblomster i vakker harmoni. Plant et flagg i midten til 17. mai, så har du en vakker dekorasjon til den store dagen. Foto: OBP

Så noen sommerblomster

Sår du ringblomst, blomkarse, kornblomst eller hva du ellers måtte ha lyst til å ha, så har du allerede en god start på sommeren når du planter dem ut i slutten av mai.

Les også: Blomkarse: Vakker, villig og nyttig

Bruk det du har for hånden. Så i tomme drikkekartonger, beger eller plastemballasje, sett frøene i vinduskarmer, eller lag et minidrivhus av en gjennomsiktig plastkasse med lokk og sett den lyst.

Les også: Ikke for sent å så

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer