Detaljene er klare i revidert budsjett: Slik blir Norgespris for deg

Gå til hovedinnhold

Detaljene er klare i revidert budsjett: Slik blir Norgespris for deg

Fra 1. oktober vil regjeringen at du skal kunne velge en fastpris på 50 øre per kilowattime. Det blir en øvre grense på 4000 kilowattimer per måned for primærbolig og 1000 kWh for fritidsbolig.

·ca. 4 minutter lesetid

Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne

Energipolitisk rådgiver

Linda Ørstavik Öberg

Linda Ørstavik Öberg er Huseiernes energipolitiske rådgiver. Hun arbeider med strømpriser, nettleie og støtteordninger til energieffektivisering.

 

Foto: Christiane Ylven Vibe/Huseierne

Av: Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne

 

Fra 1. oktober kan du velge mellom to ulike «strømstøtteordninger»:

  • Norgespris på 50 øre inkludert moms, som er en avtale du som kunde aktivt må velge.
  • Eller fortsette med dagens strømstøtteordning.

Dette skjer vel å merke hvis regjeringen får det som den vil, og sikrer seg flertall i Stortinget!

Huseierne er fornøyd med at husholdningene skal kunne velge mellom strømstøtte og fastpris, og ikke minst for at våre bekymringer og argumenter er blitt hørt.

Totalt bevilges det 1,265 milliarder kroner til Norgespris på strøm og fjernvarme fra 1. oktober og ut 2025.

Regjeringen vil komme med et lovforslag til Stortinget som må vedtas før sommeren.

Viktig med trygghet og forutsigbarhet

Debatten rundt Norgespris har rast etter at den ble lansert i slutten av januar, og det har vært mange og høylytte kritikerne av forslaget.

I årevis har økonomi- og strømeksperter etterlyst at kundene tegner fastprisavtaler, men når muligheten først ble lansert fikk pipa brått en annen lyd.

Huseierne var en av få som tok til motmæle mot de som mener at Norgespris vil gi strømsløsing og føre til null investeringer i energieffektivisering og forbrukerfleksibilitet. 

Les også vårt innlegg om Norgespris i Dagens Næringsliv 14. februar 2025.

Vi ser av egne undersøkelser at strøm oppfattes som en uforutsigbar utgiftspost, siden strøm er den varen/tjenesten flest forbrukere bekymrer seg over – foran dagligvarer, offentlige avgifter og lånerenter.

Innføringen av strømstønadsordningen har skapt større aksept og ro i strømmarkedet. I tillegg gir strømstøtten trygghet for husholdningene om at strømregningen ikke blir uhåndterbar høy når strømprisen stiger i været.

Huseierne tror trygghet og forutsigbarhet gir økonomisk ro og investeringsvilje, i motsetning til uhåndterlige strømregninger og tvang.

Vi mener man ikke kan se på strømstøtte og Norgespris som subsidier. Det er omfordeling av store ekstrainntekter staten har når strømprisen er høy, hvor norske strømkunder allerede har betalt prisen.

BEKYMRET FOR STRØM: Strømregningen er den utgiftsposten som bekymrer folk mest. Det viser en undersøkelse Huseierne fikk gjennomført i 2024. Derfor er det viktig at strømregningen blir forutsigbar. For eksempel gjennom strømstøtte.

 

Huseierne blir lyttet til

I høringsrunden la vi særlig vekt på at fastsettelsen av Norgesprisen må være forutsigbar og forståelig, og at man må prioritere å skjerme folks primærbolig.

Vi mener også at hensynet til likebehandling taler for at forbrukstaket i strømstønadsordningen og Norgespris må samsvare.

Både strømstøtteordningen og Norgespris vil ha et tak på 4000 kilowattimer i måneden. I tillegg vil du som velger Norgespris få støtte for opptil 1000 kWh per måned for strømmen du bruker på hytta.

Du kan lese Huseiernes høringssvar hos Energidepartementet her.

Vi er også hørt på at fjernvarmekundene må inkluderes i ordningen.

Huseierne er glad for at Regjeringen ikke tror at norske husholdninger vil sløse med Norgespris: En pris på 50 øre inkludert moms, kommer fort opp i en totalpris på godt over en krone per kilowattime inkludert nettleie og avgifter.

Det er viktig og riktig å ha tiltro til at husholdningene bruker sunn fornuft og tar kloke økonomiske valg, fastpris eller ikke.

Fastpris har en risiko

Huseierne er opptatt av at det er viktig med en bedre balanse i det bildet som tegnes av Norgespris:

Kritikernes fremstilling av Norgespris, legger vekt på at ordningen er så gunstig at man ikke har noe å tape på å velge den.

Men Norgespris vil ikke lønne seg over hele landet, og det er også forskjell på hvilke måneder i året det vil være lønnsomt. Noen måneder vil du kunne spare mye, andre må du overbetale.

Huseierne vil komme tilbake til detaljene rundt hvem det vil lønne seg for og når, med praktiske regneeksempler.

Det er også greit å være klar over at dersom en husholdning bruker mer enn taket på 4000 kWh og 1000 kWh, vil det resterende forbruket måtte kjøpes til prisen som er avtalt med strømsalgsselskapet.

 

«Det er viktig og riktig å ha tiltro til at husholdningene bruker sunn fornuft og tar kloke økonomiske valg, fastpris eller ikke.»

 

Alternativ strømstøtte og tilskuddsordninger

Den 8.mai kunne Huseierne kassere inn nok en seier. Da meldte Reguleringsmyndigheten for energi, RME, at boligselskaper nå vil få strømstøtte til frittstående garasjer.

RME har altså etter nærmere vurderinger valgt å fatte vedtak om at boligselskap med garasjeanlegg i eget bygg med egen måler også skal få strømstøtte. 

Dette er noe Huseierne har fått en del spørsmål om fra egne medlemmer, og et av innspillene våre i høringen om Norgespris var nettopp at det var på høy tid at man sidestilte elbillading i integrert og frittstående garasjeanlegg.

Venter på tilskuddsordninger gjennom Enova

Et annet viktig innspill fra Huseierne, er at det må tilrettelegges for flere og bredere tilskuddsordninger gjennom Enova.

Med nytt mandat og klare signaler fra politisk hold, så har Huseierne og landets husholdninger klare forventninger til at det kommer på plass flere og bedre støtteordninger fra Enova.

Hvert år betaler husholdningene inn 400 millioner kroner til Enova, men kun et lite mindretall har mulighet til å noensinne få noe tilbake i støtte.

Huseiernes Opinion-undersøkelse fra oktober i fjor, viser at de tiltakene boligeierne helst ønsker å gjennomføre hjemme er varmepumpe, bytte av vinduer og dører og etterisolering.

Vi håper at Enova snart får på plass støtteordninger for trinnvise tiltak med moden teknologi.

 

 

Bli en trygg boligeier for kun 639 kroner i året

Som medlem i huseierne får du gratis juridisk og byggteknisk rådgivning i forbindelse med energieffektivisering av din bolig.

Nysgjerrig på hva mer du får i medlemskapet?

Du får blant annet gratis håndtverkerkontrakt, rabatter på varmepumpe fra Toshiba og komplett solcelleanlegg fra Solcellekraft.