Luftvarmepumpe: 5 smarte tips du bør vite om

Gå til hovedinnhold

Luftvarmepumpe: 5 smarte tips du bør vite om

Vil du at varmepumpen skal vare lengst mulig, og bruke minst mulig strøm? Da bør du få med deg disse fem tipsene!

Svært mange norske boliger er utstyrt med en luft-til-luftvarmepumpe, men ikke alle vet hvordan disse skal brukes riktig. Vi har fem tips til deg som vil bruke minst mulig strøm, ha minst mulig støy, og lengst mulig levetid på varmepumpen.

Se hvordan, med Huseiernes energipolitiske rådgiver, i videoen over!

1 Rengjør filtrene jevnlig

- Mange som har luft-til-luftvarmepumpe glemmer å rengjøre filtrene. Men å gjøre denne jobben er veldig viktig, sier Linda Ørstavik Öberg, huseiernes energipolitiske rådgiver.

Inne i innedelen sitter det nemlig to filtre, hvor det etter hvert vil samle seg rusk og støv.

- Hvis du ikke rengjør filtrene, så vil det samle seg støv som gjør at pumpa di fungerer dårligere, levetiden blir kortere, og du vil kunne oppleve at den støyer mer enn nødvendig. I tillegg vil pumpa trekke mer strøm enn nødvendig, påpeker Öberg.

Det er enkelt å rengjøre filtrene på varmepumpa selv, og alle bør gjøre dette med jevne mellomrom. Hvor ofte avhenger av hvordan du har det hjemme – om dere er mange i boligen og for eksempel har dyr, vil filtrene fortere bli støvete.

Se i videoen hvordan du enkelt tar ut filtrene og rengjør dem!

For å få ut filtrene, åpner du enkelt opp dekselet på varmepumpens innedel og løfter ut filtrene. De kan skylles i vann og tørkes, eller du kan støvsuge dem.  

2 Unngå «Auto»-funksjonen

Synes du det enkleste er å sette et gradeantall og så la pumpen jobbe selv på «Auto»-funksjonen? Det kan virke som en grei løsning, men tommelfingerregelen er at du bør styre unna «Auto» og heller bruke varmefunksjonen når du trenger å varme opp boligen.

- Mange liker å ha varmepumpa på auto, men det er ikke så smart, påpeker Öberg.

Si at det er vinter og du har pumpa på auto. Gradetallet setter du for eksempel på 23. Da vil du risikere at pumpa begynne å kjøle hvis du fyrer i peisen og rommet blir varmere.

- Istedenfor å ha pumpa på auto, så anbefaler jeg å finne varmesymbolet, som er en sol. Det samme gjelder om sommeren, dersom du vil kjøle ned rommet: Unngå auto, og finn heller kuldefunksjonen, som er en snøkrystall, sier Öberg.

Sjekk videoen over for å se symbolene du bør kjenne til!

3 La pumpa stå på

I overgangsperioder, spesielt vår og høst, kan oppvarmingsbehovet variere fra dag til dag: Den ene dagen er det sludd og surt, den andre er det kanskje varmende sol og vindstille. Det kan også være store forskjeller mellom natt og dag.

Selv om det da kan være fristende å skru pumpa av om morgenen de varme dagene og på igjen på kvelden, så er maskineriet laget slik at det helst skal stå enten på eller av – på samme måte som for eksempel tradisjonelle varmtvannstanker og andre større installasjoner.

- Det er bedre for pumpa at du justerer temperaturen etter behov, enn at du skrur den av og på hele tiden, sier Öberg.

Du risikerer å forkorte levetiden til pumpa om du stadig vekk skrur den av og på. Sett heller temperaturen lavere i periodene hvor du ikke trenger så mye oppvarming, og demp viftehastigheten til laveste nivå.

4 Beskytt utedelen

Det kan være lurt å beskytte utedelen av varmepumpa med et varmepumpehus – men pass på at det ikke blir for tett rundt den.

- Bygger du for tett rundt utedelen av pumpa, risikerer du at den vil slite med å trekke luft. Da vil den ikke lenger fungere så effektivt, den vil trekke mer strøm og ikke minst støye mer enn nødvendig, forklarer Öberg.

Dette er grunnen til at ferdigproduserte varmepumpehus er bygget av spiler og ikke har «tette» vegger. Et tett tak kan imidlertid være lurt for beskyttelse mot vær og vind.

5 Ha jevnlig service

En varmepumpe trenger litt ekstra godt stell innimellom.

- På samme måte som en bil trenger varmepumpa jevnlig profesjonell service – hvert annet eller hvert tredje år er ofte det som anbefales, sier Öberg.

Denne jobben må utføres av fagfolk. Da går de over inne- og utedelen og renser maskineriet for støv og rusk som ellers vil kunne gå ut over maskinens ytelse.

Huseiernes avtale med ABK-Qviller gir medlemmer et prisavslag på kr 750,- ved kjøp av Toshiba luft/luft varmepumper gjennom en faghandler tilknyttet ABK-Qviller sitt nettverk. 

Finn din lokale forhandler

Les mer

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer