Store forskjeller på byggesaksgebyrer i 2021: Finn din kommune!

Gå til hovedinnhold

Store forskjeller på byggesaksgebyrer i 2021: Finn din kommune!

Det er store forskjeller på hvor mye kommunene krevde i byggesaksgebyrer i 2021. Asker kommune var Norges dyreste med et byggesaksgebyr på 44 520 kroner. I flere mindre kommuner var byggesaksgebyret gratis.

Forskjellene på byggesaksgebyrene er veldig store her til lands. Asker er landets dyreste, etterfulgt av Bærum. (Foto: Tyler Olson)

Av:

Bærum kommune er nest dyrest med et byggesaksgebyr i 2021 på 40 950 kroner. Blant de dyreste kommunene er større kommuner på Østlandet.

Kristiansund kommune ligger på tredjeplass. Her kostet byggesaksgebyret 40 500 kroner.

I de aller billigste kommunene Krødsherad i Viken, Tokke og Vinje i Vestfold og Telemark fylke, Modalen i Vestland og Gildeskål i Nordland var byggesaksgebyret gratis i 2021.

I Dyrøy kommune i Troms og Finnmark og Leka kommune i Trøndelag kostet byggesaksgebyret henholdsvis 2 163 og 2 639 kroner.

 

Her er listen over de ti dyreste kommunene i 2021:

  • Asker: 44.520 kr
  • Bærum: 40.950 kr
  • Kristiansund: 40.500 kr
  • Drammen:40.300 kr
  • Nordre Follo: 40.000 kr
  • Nittedal: 39.400 kr
  • Lunner:38.150 kr
  • Enebakk: 37.270 kr
  • Nesodden: 36.319 kr
  • Arendal: 35.900 kr

Finn din kommune: Sjekk vår oversikt i kartet lenger ned på siden - og se fylkessammenligning i tabellen!

 

-Betaler for mye

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne reagerer på de store forskjellene på byggesaksgebyrene.

-Det er åpenbart noen som betaler for mye for å få behandlet byggesøknaden sin. Forskjellen mellom kommunene er altfor store, sier Meyer i Huseierne.

Tallene er hentet fra KOSTRA hos Statistisk Sentralbyrå og viser byggesaksgebyr for eneboliger i 2021. Dersom kommunen beregner gebyrsatser etter størrelse på eneboligen, skal gebyret beregnes etter 200 kvadratmeter bruksareal.

Byggesaksgebyrene blir beregnet etter det som kalles selvkost. Det betyr at inntekter fra gebyret for en tjeneste ikke skal overstige kostnadene ved å produsere tjenesten.

-Noe av årsaken til høye byggesaksgebyrer i store byer kan være at byggesaker er mer kompliserte og byr på flere klager fra naboer i svært tettbygde strøk. Likevel er det ikke logisk at den samme tjenesten varierer så mye i pris, sier Meyer.

 Blir kontaktet av medlemmer

Også når det gjelder saksbehandlingstid er det store forskjeller mellom kommunene.

Vestby kommune i Viken hadde lengst saksbehandlingstid med 134 dager for byggesaker med 12 ukers frist. Meløy kommune i Nordland hadde kortest saksbehandlingstid på 1 dag.

-Det er alt for store forskjeller i saksbehandlingstiden også. Vi får mange henvendelser fra medlemmer når det gjelder både byggesaksgebyrer og saksbehandlingstid, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

I fjor høst kom det en ny veileder som skal gjøre det lettere for kommunene å gjennomføre beregninger etter selvkost.

-Målet til myndighetene er å få en likere praksis blant kommunene når de skal ta seg betalt for byggesaker, sier Meyer.

 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Støttemur i hagen

Les mer