Tekst: Linda Ørstavik Öberg. Foto: Pixabay.
Noe av det viktigste samboere gjør er å skrive samboerkontrakt. Mange kvier seg for å ta opp temaet, noe som gjør at det hos mange bare blir med tanken.
Men hva hvis samlivet ryker, eller en av dere faller fra?
Med en samboerkontrakt kan dere sikre dere både ved fordeling etter brudd, men også ved fordeling hvis noe skulle skje med en av dere.
Samboeravtalen er heller ikke til bare ved brudd og lignende. Hvordan løpende utgifter og inntekter skal fordeles mellom dere under samboerskapet er også greit å nedfelle skriftlig.
Kjenner du til samboerloven?
Noen av dere tenker kanskje at samboerloven har jeg hørt om, men jeg er usikker på hva som står der. Men finnes det egentlig en slik samboerlov?
Svaret på det er kort og godt nei. Det finnes nemlig ingen samboerlov, selv om Huseierne ofte erfarer at denne misoppfattelsen lever i beste velgående.
Siden samboere ikke har lovverket i ryggen som ektepar har, så er det samboerkontrakten som regulerer eierforholdet til det samboerne har med seg av verdier inn i samboerskapet og verdier som skaffes underveis.
Noe av det viktigste et samboerpar kan gjøre for å sikre økonomisk trygghet og forutsigbarhet, er derfor å inngå en samboerkontrakt.
Sikre alle parter gjennom skriftlig samboeravtale
Det er ikke rart at man ikke er bekymret når livet er bra, men det er nettopp da man bør sette seg ned å skrive samboerkontrakt. Når man er gode venner er det mye enklere å bli enige om hva som skal stå i kontrakten enn hvis forholdet har begynt å skrante.
Kanskje har dere også barn. Kanskje dere har gått inn med ulike verdier i boligen dere bor i, og en av dere arver penger underveis. Hva gjør man da?
Siden det ikke finnes noen samboerlov, vil formuesforholdet mellom samboere i stor grad reguleres av alminnelige formuerettslige prinsipper.
Derfor er det viktigere for samboere enn gifte at de tenker gjennom disse tingene og oppretter avtale seg imellom.
Dere arver ikke hverandre uten avtale
Det er nemlig slik at dere som samboere ikke automatisk arver hverandre som ektefeller gjør. Samboere må nemlig ha gjensidig testament for å kunne arve hverandre, noe som klart understreker viktigheten av at samboere skriver samboerkontrakt og testament.
Eiendomsretten til eiendelene blir avgjørende for oppgjøret, hver samboer beholder sine eiendeler og sin gjeld. Utgangspunktet er altså at du tar med deg ut av samboerskapet det du tok med deg inn og det du har anskaffet under samboerforholdet.
Dette er altså det motsatte av formuesordningen mellom ektefeller, der partene ved en skilsmisse som hovedregel skal dele eiendelene likt (felleseie) med hverandre. De deler ikke ut fra eierskapet, men kun ut fra den økonomiske ordningen mellom ektefellene.
For deg som er samboer
Medlemskap i Huseierne trygger samboerskapet ditt:
→ Gratis samboerkontrakt - med smart utfylling
→ Gratis juridisk rådgivning hvis du har problemer
→ Gratis kurs om arv og samliv
Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!
Å sikre hverandre er romantisk
Selv om Valentinsdagen, også kjent som alle hjerters dag og kjærlighetsdagen, for mange er dagen for litt ekstra romantikk, kan en fin gave være å nettopp sikre hverandre i samlivet.
På søndag er det også morsdag, og det er dessverre slik at kvinner ofte er de som taper mest i samboerskap uten samboerkontrakt. Det er fremdeles slik at kvinnen i mange tilfeller flytter inn i mannens bolig og at han fortsetter å betale faste avgifter som renter og avdrag på lånet, mens hun betaler for løpende forbruk.
Den dagen de bryter opp har han nedbetalt boligen sin, mens hun ikke har fått bygd opp noen verdier. Hvis boligen står i den enes navn, kan den andre stå helt på bar bakke etter årevis sammen.
Men det finnes også gode eksempler på at menn kommer økonomisk dårlig ut av samboerforhold som ryker. Vi ser mange eksempler som det over hvor mannen har flyttet inn, i tillegg til at menn ofte legger ned mange arbeidstimer og penger i oppussing av partnerens leilighet, hus eller hytte. Ved brudd får man ikke nyte av verdiøkningen hvis dette ikke er avtalt.
Hva kan man avtale i samboerkontrakten?
Husk at dere som samboere har full avtalefrihet. Så tenk på hvordan dere vil ha det, og ikke minst har det. Da er det enklere å sette opp en kontrakt som er mest mulig rettferdig for dere begge.
Viktige punkter å huske på er eierandeler i boligen, hvordan dere deler faste utgifter, lån og låneforpliktelser, hvem skal ha boligen ved brudd og ha for all del forsikringene på plass så dere sikrer den andre parten om noe skulle skje.
Huseierne har utformet en standard samboeravtale som avklarer de viktigste forholdene under et samboerskap. Vi tilbyr også en smart og digital samboerkontrakt i samarbeid med selskapet Lawbotics.
Som medlem har dere tilgang til denne gratis på Mine sider. I tillegg har dere gratis juridisk rådgivning dersom dere trenger hjelp til utfylling eller presisering!