5 smarte sparetips på nyåret

Gå til hovedinnhold

5 smarte sparetips på nyåret

Har du kjent på at lommeboka har vært litt ekstra slunken i januar? Mange får en opphopning av regninger på nyåret, og har samtidig lite å gå på etter jula. Her får du sparetipsene som kan gi deg litt mer å rutte med.

Å få orden på økonomien er ikke nødvendigvis så vanskelig. Små grep kan utgjøre en viktig forskjell. Foto: Daria Shetsova / Pexels.

Av: Rikke Åserud

1. Bytt bank – eller prut

Til tross for at det er muligheter for store innsparinger, er det overraskende få som bytter bank i løpet av et år. En undersøkelse Finans Norge gjorde i 2018, viser at bare 7 prosent byttet bank i løpet av det siste året, til tross for at 11 prosent mente de fikk dårlige tilbud fra sin bank, og 8 prosent følte seg usikre. Rundt 20 prosent av oss burde dermed være i byttemodus.

Huseiernes rentebarometer viser at det er hele 0,7 prosentpoeng som skiller mellom den dårligste og beste banken på listen. For et lån på 2 millioner utgjør det hele 10 800 kroner i året!

Dersom du av ulike grunner ikke er innstilt på å bytte bank, så prøv i hvert fall å prute på renten. Her har vi en helt enkel oppskrift på hvordan du pruter med banken din! 

PS – Er du under 34 år? I så fall sparer du vel i BSU? Hvis ikke bør du absolutt begynne. Dersom du i tillegg har skattbar inntekt, gir staten deg inntil 5 000 kroner rett i lomma når du sparer i BSU gjennom skattefradrag!

 

2. Sjekk strømavtalen

Energikostnader er en av de største utgiftspostene til norske husholdninger, og utgjør totalt 22 prosent. Vil du ha den billigste strømavtalen over tid, og kan leve med en viss uforutsigbarhet, bør du gå for en spotprisavtale. Regningen vil variere fra måned til måned, og prisen vil ligge høyere om vinteren enn om sommeren, men i årsgjennomsnitt betaler du mindre enn om du velger fastpris eller variabel.

Husk bare å sjekke avtalen du går inn på: Mange strømselskaper sponser den første måneden, slik at den blir ekstremt billig, men skrur deretter opp prisen i form av påslag. Se derfor på hva det står om påslag i avtalen, og velg den avtalen som har lavt påslag etter at introduksjonstiden har gått ut.

 

3. Vurder dine strømmetjenester

Det er etter hvert rimelig mange tilbud der ute for deg som er interessert i kultur, sport og nyheter. Har du både Netflix, HBO Nordic, TV2 Sumo, Viaplay, C More, Amazon Prime, Mubi og Apple TV+? I så fall betaler du over 700 kroner i måneden – om du har de billigste pakkene.  

Felles for strømmetjenestene er at de lokker med en viss gratistid før du må begynne å betale. Deretter går trekkene automatisk, og det kan være lett å glemme at du etter prøveperioden faktisk betaler en hel del for tilgangen til innhold. Husk også at det som regel er superenkelt å få tilgang, og hakket mer komplisert å avslutte abonnementene.

Det fine med strømmetjenestene er imidlertid at med en bevisst holdning kan du «shoppe»: Åpne abonnementet når det er en serie, film eller et sportsarrangement du gjerne vil se, og avslutt det når du er ferdig. Du kan alltids få tilgang igjen når du vil.

Det samme gjelder andre strømmetjenester som for eksempel gir musikk- eller lydboktilgang, samt tilgang til avisenes pluss-artikler: Kanskje betalte du for én eller to artikler du virkelig var interessert i, men har siden brukt avisen minimalt? Avslutt de tjenestene du ikke bruker eller trenger.

 

4. Sjekk mobilabonnementet – og kutt støttemedlemskap

Når var sist du sjekket ditt eget – og eventuelt familiens eller barnas – mobilabonnement? Kanskje har din bruk av mobilen endret seg siden du tegnet avtalen. Det er ingen grunn til å være tro mot din avtale om den koster deg mer enn nødvendig.

På samme måte er det ingen grunn til å være støttemedlem på Sats, Family Sports Club, Evo, Mudo eller andre, med mindre du har et særlig varmt hjerte for treningssenterbransjen og synes den fortjener en økonomisk håndsrekning. Er du medlem med håp om å få trent mer, bare du en eller annen gang får litt bedre tid? Meld deg heller inn når du får den gode tiden, da vel, så kan du spare penger i mellomtiden.

Dersom du faktisk bruker treningstilbudet, kan det være lurt å ta en kikk på hva du betaler og hva du bruker. Må du ha tilgang til alle kjedens sentere i hele landet – eller kan du heller ta deg en deilig joggetur de gangene behovet for trening på reise oppstår?

For deg som er samboer

Medlemskap i Huseierne trygger samboerskapet ditt:

→ Gratis samboerkontrakt - med smart utfylling
→ Gratis juridisk rådgivning hvis du har problemer
→ Gratis kurs om arv og samliv

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!


5. Skriv samboeravtale

Er du samboer, men mangler en skikkelig samboeravtale? Undersøkelser viser at betraktelig flere menn enn kvinner eier bolig. I mange tilfeller står felles bolig i hans navn, eller kvinnen flytter inn uten å kjøpe seg inn. Dermed står hun mer eller mindre på bar bakke dersom forholdet ryker.

Å skrive en samboeravtale er ikke nødvendigvis noe som gir deg fetere lommebok her og nå – men om forholdet skulle ta slutt kan den forhindre at du virkelig blir sittende i en alvorlig økonomisk klemme. Samboerpar har nemlig ikke det samme lovverket i ryggen ved brudd som ektefeller har ved skilsmisse.

Samboeravtalen sier hva som skal skje ved et eventuelt brudd. Den regulerer eierforholdet til det samboerne har med seg av verdier inn i samboerskapet, og verdier som skaffes underveis. Den regulerer også hvordan utgifter og inntekter skal fordeles mens man er samboende.

 

Fortsatt ikke orden i lommeboka? Visste du at som medlem i Huseierne får du gratis økonomisk rådgivning fra en av landets fremste eksperter på privatøkonomi?

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer