Klar for å kvitte deg med oljetanken? Støtten senkes fra nyttår.

Gå til hovedinnhold

Klar for å kvitte deg med oljetanken? Støtten senkes fra nyttår.

Du kan få inntil 50 000 kroner fra Enova til å fjerne din gamle oljefyr. Men vær rask – fra 2019 senkes støtten.

Tekst: Enova/Karoline Koldre. Foto: Shutterstock.

For å redusere klimagassutslippene blir det forbudt å fyre med fossil olje fra 2020. Så mange som 90 000 husstander i Norge har en oljefyr eller oljekamin - og mesteparten bruker fossilt brensel. Disse må altså finne en ny oppvarmingsløsning i løpet av knappe 14 måneder.

Enova ønsker derfor å bidra til at landets boligeiere kommer raskt i gang og kutter klimagasser allerede nå, og gir fram til 31. desember 20 000 kroner i støtte til dem som bytter ut oljefyren med en væske-til-vann-varmepumpe, luft-til-vann-varmepumpe, biokjel, bio-ovn med vannkappe eller fjernvarme.

Generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer, har tidligere uttalt at det er viktig at boligeierne bidrar til å forhindre forurensing av grunnvann, lekkasjer og luktproblemer fra oljefyr, som kan være til stor sjenanse og gi betydelige økonomiske belastninger.

– Disse tankene er gamle, utdaterte og lite miljøvennlige. I årene fremover kunne dette ha utløst store miljøskader og økonomiske uttellinger, sier Meyer.

Mindre støtte fra nyttår

I tillegg til det å fjerne en gammel oljefyr kommer støtten til ny varmeløsning.

Det betyr at i siste del av 2018 kan man totalt få inntil 50 000 kroner i støtte til å fjerne oljefyr og -tank og ytterligere 6 000 kroner hvis du erstatter den med en rentbrennende vedovn, pelletskamin eller luft-til-luft-varmepumpe.

Men da må du skynde deg. Tiltaket må være gjennomført i 2018 og søknad om tilskudd må være sendt til Enova innen utgangen av 2018.

Fra 2019 reduseres oljeutfasingsstøtten til 10 000 kroner og dermed maksbeløpet til 40 000 kroner. Når forbudet er på plass i 2020 vil det ikke lenger være noen støtte å få til oljeutfasing. Det lønner seg altså å gjennomføre byttet i år eller i 2019.

Men husk at vurderer du derimot å gå over fra fossil olje til elektrisitet, vil et slikt skifte ikke støttes av Enova.

Oljefyring er klimaversting

Fyrer du med olje, er du i teorien en klimaversting. Et regnestykke viser at hver liter fyringsolje slipper ut 2,7 kilo CO2. Har man et årlig forbruk på 4.000 liter utgjør dette like store utslipp som 4-5 nyere personbiler gjør på et år.

Når du fjerner oljetanken kvitter du deg derfor med en potensiell miljøfare. Ikke bare ved at du ikke lenger slipper ut store mengder CO2, men også fordi risikoen for oljelekkasje er betydelig med en oljetank nedgravd i hagen. Selv om tanken ikke har vært i bruk på mange år, er det ofte oljerester igjen. Det er viktig å huske på at du som huseier er ansvarlig for skader i forbindelse med en oljelekkasje dersom tanken begynner å lekke.

- Det er eksempler på huseiere som har betalt millionbeløp i opprydding etter at skaden først har skjedd. Så det er viktig å være bevisst på oljefyren man har nedgravd i hagen og hva man må gjøre med den for å sikre miljøet og unngå en stor økonomisk smell, sier Morten Andreas Meyer.

Les mer: Hva skal jeg gjøre med oljetanken?

Tre enkle steg til oljefri hverdag

Det er enkelt å kvitte seg med oljefyren, oljekaminen og tanken. Regelverket for fjerning av tank kan derimot variere i ulike kommuner, så det er viktig å sjekke hva som gjelder akkurat der du bor.

1. Hva skal du bytte til?
Enova sier at første skritt på veien er å finne ut hvilken ny varmeløsning du ønsker. De anbefaler at de som har oljefyr bør gå for en løsning som utnytter radiatorene eller det vannbårne gulvsystemet man allerede har. Et alternativ er en væske-vann-varmepumpe, som enten bruker energien i jorda, berget eller sjøen til å varme huset. En luft-til-vann-varmepumpe bruker uteluft for å varme vannet som går ut i boligen. Man kan også velge å varme vannet med ved eller pellets, ved å installere en bio-ovn med vannkappe eller biokjel.

De som har en oljekamin, eller parafinkamin som den også kalles, kan erstatte den med en rentbrennende vedovn, pelletskamin eller luft-til-luft-varmepumpe.

2. Finn leverandør
Andre steg på veien mot å bli oljefri, er å kontakte leverandører av ny varmeløsning og fagfolk som kan fjerne den gamle. Be om tilbud fra to til tre aktører, sjekk referansene og velg det firmaet du ønsker å bruke. Når jobben med fjerning og installering er gjort, er du nesten ved veis ende.

3. Søk støtte
Tredje steg er å melde fra til kommunen om at oljefyren er fjernet, samt å registrere alle kvitteringer hos Enova. Du får penger tilbake innen tre uker, samtidig som hverdagen blir både mer behagelig og trygg for deg som forbruker.

Her kan du lese mer om mye du kan spare og hvor lang inntjeningstiden vil være, ved å bytte ut oljefyren med alternative varmekilder og aktuelle energitiltak som gir støtte fra Enova.

Ønsker du flere tips og råd? Følg Huseierne på Facebook!

k.koldre@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer