Bremsene er satt på

Gå til hovedinnhold

Bremsene er satt på

Prisfallet i boligmarkedet er et faktum, noe som nå gir utslag i lavere byggevirksomhet og nyboligsalg. I tillegg er befolkningsveksten avtagende, og gjeldsveksten er svakt redusert.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Befolkningstallet økte med 12 500 i 3. kvartal. Det er 2800 personer lavere enn i 3. kvartal i fjor.

Veksten er et resultat av et fødselsoverskudd på 5 700 og en nettoinnvandring på 6 900. Det viser ny statistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå fredag.

Snudd

Etter en lang periode med stigende boligpriser, er utviklingen nå snudd.

Boligprisene er på vei ned, befolkningstallet fortsetter ikke å stige i samme takt som det har gjort, og en god periode med voldsomt salg og igangsetting av nye boliger er i ferd med å snu.

Hittil i år er det igangsatt 3 prosent færre nye byggeprosjekter enn samme periode i fjor, og mange bekymrer seg allerede for at vi nå kommer til å se en stopp i boligbyggingen.

Nettoinnvandringen er mer enn halvert fra 3. kvartal i 2012.

Det innvandret 16 800 personer til Norge i 3. kvartal, noe som er 3 800 færre enn i 3. kvartal i fjor. Man må tilbake til 3. kvartal 2006 for å finne så liten innvandring som vi ser nå, melder SSB.

Det utvandret 9 900 i 3. kvartal i år, og ble født 15 100 barn i samme periode. Man må faktisk helt tilbake til 3. kvartal 2005 for å finne et lavere antall fødte.

Fødselsoverskuddet endte på 5 650, som er det minste overskuddet siden 3. kvartal 2007.

Svakere gjeldsvekst

Gjeldsveksten i husholdningene ble redusert med en tidel til 6,5 prosent i september, viser også tall fra SSB.

Husholdningenes samlede gjeld endte på 3 222 milliarder kroner ved utgangen av måneden.

Utviklingen har vært stabil i senere tid og reflekterer dermed så langt ikke omslaget som for tiden observeres i boligmarkedet, men det er ventet at man etter hvert vil se et tydeligere omslag også her.

Nedgang i salg og igangsetting

Boligbygging har lenge vært en viktig vekstfaktor i norsk økonomi, men ferske tall viser en bratt nedgang i nyboligsalget. 

Tidligere denne uken la Boligprodusentenes Forening frem tall som viser at både salg og igangsetting av nye boliger er langt lavere i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor.

Hittil i år er det solgt 21 prosent færre boliger enn i fjor. Salget av leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis 35 og 12 prosent under fjoråret.  

- Etter 7 måneder med nedgang i salget, slår dette nå ut på igangsettingen av nye boliger. Hittil i år ligger igangsettingen 3 prosent under fjoråret. Igangsetting av leiligheter og eneboliger ligger 3 og 13 prosent under fjoråret, mens igangsettingen av småhus ligger 29 prosent over fjoråret, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

De siste 12 månedene er det igangsatt 29 609 boliger, og solgt 30 563 boliger.

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer