Bremsene er satt på

Gå til hovedinnhold

Bremsene er satt på

Prisfallet i boligmarkedet er et faktum, noe som nå gir utslag i lavere byggevirksomhet og nyboligsalg. I tillegg er befolkningsveksten avtagende, og gjeldsveksten er svakt redusert.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Befolkningstallet økte med 12 500 i 3. kvartal. Det er 2800 personer lavere enn i 3. kvartal i fjor.

Veksten er et resultat av et fødselsoverskudd på 5 700 og en nettoinnvandring på 6 900. Det viser ny statistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå fredag.

Snudd

Etter en lang periode med stigende boligpriser, er utviklingen nå snudd.

Boligprisene er på vei ned, befolkningstallet fortsetter ikke å stige i samme takt som det har gjort, og en god periode med voldsomt salg og igangsetting av nye boliger er i ferd med å snu.

Hittil i år er det igangsatt 3 prosent færre nye byggeprosjekter enn samme periode i fjor, og mange bekymrer seg allerede for at vi nå kommer til å se en stopp i boligbyggingen.

Nettoinnvandringen er mer enn halvert fra 3. kvartal i 2012.

Det innvandret 16 800 personer til Norge i 3. kvartal, noe som er 3 800 færre enn i 3. kvartal i fjor. Man må tilbake til 3. kvartal 2006 for å finne så liten innvandring som vi ser nå, melder SSB.

Det utvandret 9 900 i 3. kvartal i år, og ble født 15 100 barn i samme periode. Man må faktisk helt tilbake til 3. kvartal 2005 for å finne et lavere antall fødte.

Fødselsoverskuddet endte på 5 650, som er det minste overskuddet siden 3. kvartal 2007.

Svakere gjeldsvekst

Gjeldsveksten i husholdningene ble redusert med en tidel til 6,5 prosent i september, viser også tall fra SSB.

Husholdningenes samlede gjeld endte på 3 222 milliarder kroner ved utgangen av måneden.

Utviklingen har vært stabil i senere tid og reflekterer dermed så langt ikke omslaget som for tiden observeres i boligmarkedet, men det er ventet at man etter hvert vil se et tydeligere omslag også her.

Nedgang i salg og igangsetting

Boligbygging har lenge vært en viktig vekstfaktor i norsk økonomi, men ferske tall viser en bratt nedgang i nyboligsalget. 

Tidligere denne uken la Boligprodusentenes Forening frem tall som viser at både salg og igangsetting av nye boliger er langt lavere i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor.

Hittil i år er det solgt 21 prosent færre boliger enn i fjor. Salget av leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis 35 og 12 prosent under fjoråret.  

- Etter 7 måneder med nedgang i salget, slår dette nå ut på igangsettingen av nye boliger. Hittil i år ligger igangsettingen 3 prosent under fjoråret. Igangsetting av leiligheter og eneboliger ligger 3 og 13 prosent under fjoråret, mens igangsettingen av småhus ligger 29 prosent over fjoråret, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

De siste 12 månedene er det igangsatt 29 609 boliger, og solgt 30 563 boliger.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hva venter du på? Ikke utsett skriving av samboerkontrakt!

Les mer