Veps trives med svertesopp

Gå til hovedinnhold

Veps trives med svertesopp

Plages du av dovne veps i hus og hage? I så fall bør du sjekke om huset ditt er angrepet av svertesopp.

 

Vepsen konstruerer nemlig bolet sitt av vedceller som den gnager løs fra treoverflater. Fordi tre som er angrepet av svertesopp er mykere enn friskt treverk, foretrekker vepsen dette, skriver Mycoteam på sine nettsider. Dersom det har etablert seg et vepsebol på huset ditt kan det altså være tegn på at materialene har svertesopp.

 

Svertesopp

Svertesopp er sopp som danner blå til svarte misfarginger i ved og på overflaten av maling, lakk og noen plaststoffer. Soppen ser ut som svarte flekker på overflaten av yttervegger, og kan gjøre treverket mindre motstandsdyktig mot fukt, noe som igjen øker faren for råteangrep.

 

Husvask

Vil du bli kvitt problemet med vepsen, kan det altså hende at du må fjerne både bolet og gå over huset ditt med en grundig vask så du også blir kvitt svertesoppen. Vanlig husvask har god effekt på svertesopp og bevarer glansen i malingen. Du kan også bruke klor mot svertesopp.

 

Tømmes naturlig

Vepsebolet tømmes naturlig når vepsen dør senhøstes, og da er det helt ufarlig å fjerne det. Det kan være en fordel å få det vekk, for selv om neste års veps ikke kommer tilbake til det gamle bolet, ynder de gjerne å bygge et nytt ved siden av.

I ukene før vepsen dør naturlig er det et godt og enkelt råd å holde seg og maten sin unna bolet og smøre seg med tålmodighet.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer