Vannbombe på kjøkkenet

Gå til hovedinnhold

Vannbombe på kjøkkenet

Husk å sikre deg mot lekkasje hvis du har varmtvannsberederen stående under benken på kjøkkenet.

TIKKENDE BOMBE: Gamle og slitte varmtvannsberedere i kjellere skader også norske hus for store summer årlig. Foto: Rita Jønsberg, Varme & Bad

Mens man tidligere kunne installere beredere i alle rom i boligen uten å måtte sørge for sluk eller lekkasjesikring, er reglene nå mye strengere.

Nye regler krever sluk i rommet du plasserer varmtvannsberederen.

Skal du installere ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må du huske å sikre den mot lekkasje med en vannstoppventil. Bytter du ut den gamle så slipper du å tenke på det.

Vannstoppventilen hindrer lekkasje, og er en billig forsikring mot vannskader når berederen byttes.

Vannbryter og ventil

Når berederen byttes, får mange rørleggeren til å installere en vannstoppeventil. Slike ventiler hindrer lekkasje, og de er ikke spesielt kostbare.

– Likevel er det altfor få som får satt inn en slik ventil, sannsynligvis fordi de undervurderer faren for vannskade, sier Terje Brodahl i Varme & Bad, i en pressemelding.

Det er fullt mulig å installere vannstoppventil på eksisterende varmtvannsberedere.

Man kan også montere en vannbryter ved utgangsdøren som man slår av når man går, og den fungerer på samme måte som en lysbryter.

Kjøkken som våtrom

Benkeberedere i kjøkkenskap er blitt vanlige i boligsameier og borettslag, først og fremst på grunn av plassproblemer på badet.

Mange har også denne løsningen i eneboliger og hytter.

– I Norge er det sjelden man innreder kjøkkenet som et våtrom slik man gjør i mange andre land. Blant annet i Sverige er det blitt vanlig med våtromsbelegg og sluk på kjøkkenet, sier Brodahl.

Brodahl mener de nye reglene ikke er strenge nok fordi de tillater at det fortsatt vil være titusenvis av usikrede beredere i norske kjøkkenbenker.

Berederne er skjult bak skapdører og ofte omringet av vaskemidler, plastposer og rot, og derfor kan det ta lang tid før man oppdager en lekkasje. Da kan gulvet allerede være gjennomtrukket av vann, og noen ganger må det rives opp og skiftes.

Varer i 20 år

Benkeberederne er en kilde til svært mange store og små vannskader. Hvert år er det rundt 1200 vannskader fra varmtvannsberedere som fører til forsikringsutbetaling, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

– Varmtvannsberedere har måttet vike plassen for vaskemaskin og tørketrommel på badet, og berederne er i stedet blitt plassert i rom uten sluk, vanligvis på kjøkkenet, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.

Tallene har ikke gått ned selv om mange har fått installert lekkasjesikring de siste årene.

–Det kan tyde på at det er mange gamle benkeberedere i drift, og man skal være ekstra oppmerksom på beredere som er over 20 år gamle. De bør skiftes ut, og vi anbefaler boligsameier om å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere, sier Bratgjerd.

loo@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer