Advarer mot ukritisk kamerabruk

Gå til hovedinnhold

Advarer mot ukritisk kamerabruk

Hjemme står du fritt til å henge opp overvåkningskameraer akkurat hvor du vil, og trenger verken søke eller spørre om lov først.

- I det private rom er det huseier selv som bestemmer. Du kan sette et kamera i huset, garasjen eller til om med epletreet ditt, og trenger verken å søke eller varsle noen om det, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet. Likevel mener han det er viktig at huseiere tenker nøye gjennom hvordan de bruker det nye verktøyet. Hvis ikke kan de lett risikere å komme på kant med loven.

- Inne i en bolig er det i utgangspunktet helt uproblematisk å bruke et overvåkningskamera, men det er for eksempel ikke fritt fram å ha et kamera på gjesteværelset og la det rulle og gå når gjestene har gått og lagt seg for kvelden. Du skal også være varsom dersom du låner bort leiligheten til venner og ikke har gjort dem oppmerksomme på at du har et kamera i huset, sier Skåra. Har du hushjelp, au pair eller andre som jobber fast i hjemmet ditt, må du også huske på å informere dem.

- Hvis hjemmet ditt er å betrakte som et annet menneskes arbeidsplass kan du fort komme borti kompliserte grensetilfeller, sier Skåra. Han tror i tillegg mange kan bli fristet til å bruke et kamera av denne typen på måter som ikke nødvendigvis setter dem i en juridisk vanskelig situasjon, men snarere føre til utfordringer på det personlige plan.

- Når man har et kamera i huset kan man selvsagt risikere at familiemedlemmer finner på å overvåke hverandre, og da kan man kanskje avslører ting man hadde ønsket man slapp å finne ut av, sier Skåra.

 

Kun på privat område

Med en gang du beveger deg utenfor din egen hage eller husets fire vegger, er kameraovervåkning langt fra uproblematisk. Det hjelper for eksempel ikke at utstyret henger på veggen din når det er naboen som blir overvåket.

- Man kan kun overvåke sitt eget helt private område, og ikke områder der allmennheten har tilgang. Det er for eksempel ikke lov å rette et kamera mot naboens hus eller oppkjørsel, sier Skåra.

 

Kontakt politiet

Dersom du fanger ulovlige aktiviteter på kamera, bør du ta informasjonen direkte til politiet, og la dem avgjøre hva som skal gjøres med materialet.

- Det er ingen god idé å for eksempel publisere informasjonen på nettet, selv om det nok i enkelte tilfeller kan være fristene. Gjør du det, kan det få både juridiske og rent praktiske konsekvenser på grunn av reaksjoner fra kriminelle som kanskje ikke synes ideen var like god, sier Skåra.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler